načítám data...

Autičkářův detailing blog č.4(2)

24. května 2017, 13:18 13 komentářů Xander_Cage

Ručníkový den

zobrazit celou galeriiLukáš Pěčka: Autičkářův detailing blog č.4(2)

Zdravím.

Tak opět po dlouhé době další detailing blog. Jelikož v tomhle blogu bude řeč o sušících ručnících, mikrovláknových utěrekách a sušení, tak datum blogu není náhodné – 25.květen je Ručníkový den, který se slaví na počest Douglase Adamse a jeho dílo Stopařův průvodce po Galaxii, kde ručník hraje roli velice užitečného pomocníka při cestování vesmírem.  Ale to je jenom zajímá vsuvka, takže teď už o detailingu, kde také ručník je velice užitečný pomocník.

Dvě základní rady pro ručníky či utěrky pro detailing - čím větší gramáž ručníku či utěrky, tím v detailingu lepší – menší riziko jakéhokoliv poškrábání (gramáž se uvádí v gramech na metr čtvereční). A z každého ručníku či utěrky odpáráme, ustřihneme nebo odděláme štítky! Ty by při sušení a manipulaci mohli udělat nechtěnou paseku v podobě škrábanců.

Ručníky nebo utěrky se dělí na několik kategorií:

Ručníky pro sušení karoserie.
Zde patří velikostně velké a  vysoce gramážové ručníky, které dokáží nasát velké množství vody, které zbyde po oplachu, po mytí dvoukýblovou metodou. Já používám dva ručníky: Woolly Mammoth, který nasaje opravdu hodně vody (gramáž je 800g/m2) a druhý Aqua Dominus na finální doleštění do sucha. (i ten velký mamut nevysuší úplně do sucha). Používejte jenom ručníky k sušení na vozidla k tomu určené, ručníky které jsou určené k usušení lidského těla nejsou pro to vhodné (nemusí být dostatečně jemné). A už vůbec ne velice oblíbenou jelenici – jelenice je pro detailing stejně špatná jako klasická houba – nemá dostatečnou jemnost a gramáž (tu se mi nepodařilo zjistit, ale odhadem tak cca 150g/m2), a doslova sušením odíráte karoserii. Investice se zpočátku zdá vysoká, ale vyplatí se to a ušetříte si spousty práce a minimalizuje se poškození karoserie škrábanci. A ano já osobně nemám tak kvalitní ručníky na své tělo, jako na své auto.
Sušení probíhá jako u mytí od střechy dolů a můžeme použít dva způsoby sušení: Přikládáním a vyhlazením karoserie – ručník se přiloží na díl a “vyhlazením” ručníku se karoserie vysuší, nebo přiložením ručníku a jemným tahem k sobě – vše je ukázáno ve videu na konci blogu.
Woolly Mammoth

Vlákna Woolly Mammoth

Aqua Dominus

Vlákna Aqua Dominus

K stěrkám na karoserii (i kvalitním silikonovým) jsem také skeptický a podle mě jsou také nevhodné, přidám zde video známeho Českého detailera Jožky, který vysvětluje proč zrovna stěrka není vhodná.

;feature=youtu.be

Dalším typem jsou utěrky z mikrovlákna, které mají univerzální použití.
Zde patří naprosto všechny utěrky z mikrovláken – které mají široké využití: dosušování, utírání prachu v interiéru, rozleštování různých past či vosků a jiných prostředků, doleštování atd. Mohou mít různé velikosti i gramáže a tímpádem i ceny avšak pozor, např. mikrovláknové utěrky které mají nižší gramáž nebo mají krátkosrstý povrch nejsou vhodné na rozleštění vosků a různých past po leštění – mohly by způsobit škrábance. Na rozleštění jsou vhodné dlouhosrsté utěrky – např. CarPro Boa​. Je ideální si nějak rozdělit na co mikrovláknovou utěrku používáte (např. i podle barvy) aby se zamezilo, nechtěnému poškrábání na dílech auta např. určitý druh utěrek pouze na kola, jiný na interiér, jiný na doleštěťování a dodělávání detailů atd. Je hodně druhů mikrovláknových utěrek každý si vybere pro ten svůj účel a každý detailing obchod má v jich v nabídce hodně – lze najít i sety, např. k prostředkům na interiér dostanete utěrku, k vosku dostanete rozleštovací utěrku atd. Dobré jsou i utěrky z Kiku, dlouhosrsté i krátkosrsté, já je hlavně používám na interiér a na kola, kde je pro mě příznívá cena (kolem 30 korun) a když se zašpiní hodně a nelze je vyprat tak je prostě vyhodím a není mi líto peněz.

Mikrovláknová utěrka
Dlouhosrsté mikrovlákno z Kiku

Krátkosrsté mikrovlákno z Kiku

A poslední kategorie, jsou mikrovláknové utěrky na okna.
Tyto utěrky mají podobnou texturu jako jiné mikrovlákna, nebo mají jinou texturu povrchu, která nezanechává žmolky. Většinou jsou tyto utěrky v modré barvě. Na okna používáme dvě utěrky – jedna na rozleštění prostředku na okna a utření špíny a druhou na doleštění bez čmouh.

Mikrovláknová utěrka na okna

Mikrovláknová utěrka na okna s jinou texturou

Praní utěrek.
Jako každá látka je potřeba i ručníky a utěrky vyprat. Ručníky na sušení nedáváme do pračky, ale vypereme je ručně s vhodným prostředkem. Ručníky netřeba prát po každém sušení, teoreticky by na nich neměla být žádná špína, pokud jsme v mytí dvoukýblovou metodou postupovali správně, ale prostě se i na nich zadrží nějaký prach a jiné nečistoty ze vzduchu tak je občas, podle intenzity mytí vypereme, např. jednou za 3 měsíce. Ostatní mikrovlákna také pereme ručně, avšak např. mikrovlákna z Kiku peru v pračce, jenom se musí použít správné prostředky. Různí výrobci nabízí prostředky na mytí mikrovláken např. ChemicalGuys a jejich prostředek MicrofiberWash, ale co se nejvíce osvědčilo je klasické mýdlo s jelenem, které má stejné vlastnosti jako jiné prostředky na praní utěrek, ale za směšnou cenu (mýdlo stojí cca 20Kč), tyto prostředky jsou vhodné protože, mikrovlákno po nich neztvrdne, ale zůstane jemné. Než jsem na to přišel, tak jsem zničil takhle jeden sušící ručník (Mamut to nebyl), protože jsem ho vypral v normální prášku a povrch ztvrdnul.

ChemicalGuys MicrofiberWash

Mýdlo s Jelenem

Nakonec blogu zde přidám svoje video, které je o sušení karoserie auta

Takže detailingu zdar u dalšího blogu Pecka Detailing (Xander_Cage).

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Raspby
25. května 2017, 17:14
0

Kterak i z utírání karoserie udělat neskutečnou alchymii :). Ale tak je to dneska se vším...zajímavé čtení a došlo mi že utírat auto po mytí klasickou osuškou asi není ideální :-D

reagovat
PepaSFI
25. května 2017, 18:55
0

já tuhle musel nutně umýt vozítko páč mi nějakej pták vehementně posral přední sklo. Bylo to poměrně čerstvě umytý a najednou taková nálož. Obvykle meju u ručních myček, doma mám sice malou levnou wapku ale taky tvrdou vodu takže fleky. Jenže se mi zrovna nehodilo jet k myčce a spěchal jsem, takže jsem jen na wapku nasadil pěnič který obvykle nepoužívám protože funguje blbě, do něj trochu jakéhosi letitého autošamponu, naflusal jsem to na auto, přehodil trysku a opláchl. No to zas bude flekatý. A pak jsem si vzpomněl na mikroutěrku, normální modrá z domácích potřeb za pár korun. Plesknul jsem to na střechu, stáhnul, znova, zas, ještě jednou, střešní okno, v jeho koutech vždycky zůstává spousta vody, pořád dál a ono to pořád saje. Já s tím hadříkem utřel střechu a všecky skla než to začalo být mokrý. Vyždímal jsem to, doutíral skla do sucha, zbytek auta taky až po boční lištu. Pod ní bylo vidět že to je málo umytý takže níž jsem se na utírání vykašlal abych utěrku moc nezprasil. Koukám na to, žádný kapky a fleky, pár minut práce s hadříkem za pár korun.
To jelení mýdlo asi má své výhody, čistí to ale nemá to v sobě žádné "vylepšovače a zpříjemňovače" co by to mikrovlákno zacpaly.

reagovat
Wanix
26. května 2017, 12:19
0

super blog! tohle je něco úplně jiného než jsem zvyklý řešit na autech, takže to člověku skvěle rozšíří obzory o věcech o kterých vůbec netušil že někdo řeší :) pokračuj dále

reagovat
krab
26. května 2017, 14:22
0

Mě se taky tenhle blog líbí. Já vim že si taky Xander Cage rád udělá reklamu, ale v reálu je skvělý, že nám Autíčkářům vysvětluje jak správně si umýt a vyčistit auto. A dělal jsem to špatně a vlastně jsem si svoje auta co mám tak rád de-fakto sám ničil. Taky už houbou a kartáčem myju jenom naše horský kola :) Na auta už jdu lepčíma inštrumentama :)

Mě před časem napadlo, že by možná Xander Cage mohl přijet ně nějaké jemu nejbližší Kafé a Káry či na trackday do Mýta a pokud by tam organizačně měl přístup k vodě a tomu co potřebuje ( asi taky stín) tak by mohl ukázat v praxi detailing na autě a ještě by si něco vydělal a člověk by mohl vidět jak se dá ještě "zvednout" kvalita laku na vlastním autě. Přiznám se že já bych o to stál :)

.... teda teď se mě budete asi vážně hodně smát.... Krab přijede na track day a místo ježdění si nechá detailerem vyleštit auto :-D ... jsem to ale případ...

Wanix
26. května 2017, 16:46
0

z ježdění leštěnkářská akce :D

mě by se s tím tak piplat fakt nechtělo a taky rozhodně nehodlám kupovat tolik vybavení, takže by mě zajímal ceník, pokud bych se rozhodl auto svěřit do takto odborných rukou. Kolik třeba jen za ošetření laku, kolik za interiér, motorák, nebo co třeba nějaký balíček úplně všeho do topu :)

Xander_Cage
26. května 2017, 17:04
0

Tak pokud někdo dojede teď 28.7. na Kafe a Káry do Ostravy tak není problém se o tom blíže pobavit o detailingu popřípadě něco ukázat :-) . I když nejsem zase takový velký detailer, ale něco už znám. :-D
Jinak ohledně ceny je to hodně individuální, já třeba nemám pevný ceník ale dělám to na základě domluvy - kolik bude s autem práce, jak je auto velké co majitel chce atd., ale tak takové moje orientační ceny: základní mytí a vysušení 400Kč, exteriér umytí, dekontaminace chem. prostředky a clayem, ruční naleštění karoserie leštěnkou + vosk 2000Kč, interiér 1500Kč - na něm je vždycky nejvíce práce, takže pokud mi někdo přiveze chlívek tak klidně i více - jenom nečistím stropnici, kvůli obavám o poškození lepidla kterým je stropnice přilepená, vyčištění a impregnace koženého interiéru 500Kč, motor nedělám, protože na veřejných myčkách ke kterým mám přístup, se tam motor nesmí mýt, no a strojní leštění na které si zatím netroufám (leštil jsem svoje auto a byl to záhul) tak minimálně 10000Kč ale spíš více. Hlavně je tam ten strávený čas, když někdo nakupuje prostředky ve velkém tak to zase tolik není, ale taky to nic levného není když chcete kvalitu. Ale jak říkám nejvíce je tam hraje roli čas, samozřejmě já to dělám v "polních podmínkách" a jenom tak pro zábavu a že z toho mám pár korun (pokud přepočítám vydělané peníze za strávený čas tak moje hodinová mzda se neblíží ani k minimální v normální práci), pokud někdo má velkou zařízenou garáž a už v tom má potřebný grif a dělá to jako business (a tam musí mít pevný ceník) tak zase ceny mohou být jinde.

Irwinek
29. května 2017, 10:27
0

Čte Tě strašná spousta lidí, mimo jiné takoví, kteří by nikdy nepřiznali, že něco takového čtou :-D večer v hospodě hrdinové, auto myjí max 2 x v roce, vždyť jinak přeci prší, a v neděli ráno pak vstávají s prvními paprsky a honem honem se dvěma kýbli, aby je nikdo neviděl :-D Jen včera jsem jich v ulici napočítal 6 - nikdy předtím jsem je auto ručně mýt neviděl :-D
ještě bych potřeboval, kdyby jsi napsal něco pro lidi, jako jsem já - patrně někde přímo nade mnou je v mracích ukryté hnízdo obřích pterodaktylů, kteří pravidelně hlídkují, a jak skončím, letí vyvenčit celou rodinu :-(
Jinak piš dál, vždycky si z toho něco vezmu a autu to jde k duhu ( teď by teda potřebovalo spíš lakýrníka, než umýt :-(

reagovat
Kr
Krocan
29. května 2017, 11:33
0

Irwinek a vlastně i Xander_Cage. Já třeba ani nevzpomenu, který rok jsem auta protáhl myčkou naposled, ale zrovna tenhle článek jsem si přečetl. Ten hoch ví, o čem píše a umí to napsat. A navíc mne zaujal rukáv kožichu Leoše Mareše.
A s těmi pterodaktyly nezoufej. Já (jak už jsem několikrát psal), jezdím náklaďákem. Mám tandemovou soupravu, čili auto a přívěs, mezi kterými je půl metru mezera a jsou spojeny ojí, která je okolo čtyřiceti centimetrů široká. Do té mezery mezi autem a tandemem se můžeš jít vyštít a jsi tam schovaný. To, že mi tam na vyštění vlezou řidiči návěsů, kteří se jinak nemají jak schovat, tomu rozumím; že mezi autem a tandemem občas najdu kabel, co už s tím...Ale jednou si takhle po ránu jdu s baterkou kontrolovat auto před výjezdem a přímo na oji dvoukilová hromada čokoládové zmrzliny; to byl Homo sapiens, žádný pterodaktyl...

Goldies
29. května 2017, 11:49
0

A tohle je nejlepsi mit v aute detailer a mikrouterku ;-) bez toho uz nevyjedu z domu! Cim drive to umyjes, tim lepe pro tebe i lak...

Xander_Cage
29. května 2017, 12:03
0

Goldies ano přesně mít v autě detailer, nebo nějaký prostředek na mytí bez vody (já mám od Chemical Guys Ecosmart) a 2 mikrovláknové utěrky, prostředek nastříkat na ptačinec, nechat chvilku působit a pak lehce setřít (nedřít ptačinec - může obsahovat mikrokamínky, písek nebo kdovíco všechno daný pták snědl) klidně takhle to opakovat 2x 3x podle velikosti a zaschnutí ptačince (jak píše Goldies, čím dříve se ten ptačinec odstraní, tím je to lépe pro lak), a pak druhou utěrkou to popřípadě doleštit do sucha.

Goldies
29. května 2017, 13:06
0

Ja si strasne oblibil tohle: https://www.carmedia.cz/autodoplnky-a-zabezpeceni/autokosmetika/autokosmetika-pro-udrzbu/auto-finesse-finale-500-ml-quick-detailer-premiovy-detailer/ uzasne voni! Ale ja mam obecne uchylku na auto finesse, mam od nich vsechno, vcetne uzasnyho rucniku :-) ten neuveritelne saje vodu!

ro
romandrb
27. prosince 2019, 22:55
0

Zdravím, jakožto profesionálů se chci zeptat na názor na http://www.united-c.cz/# - dostal jsem tam kupon tak bych rád věděl všechny detaily. Předem díky. RD

reagovat
Pe
PejvlO
03. května 2022, 19:59
0

Díky za návod, přesně tohle jsem hledal. Starat se takhle o auto dá fakt zabrat, ale vyplatí se to (a osobně mě to i docela začíná bavit :D). Kdyby někdo hledal, tak já si veškerou autokosmetiku kupuju tady: https://www.2din.cz/ , můžu určitě doporučit!

reagovat