načítám data...

Autičkářův detailing blog č.2

15. března 2017, 11:41 21 komentářů Xander_Cage

Dvoukýblová metoda mytí

zobrazit celou galeriiLukáš Pěčka: Autičkářův detailing blog č.2

Zdravím

Vidím, že můj první blog měl pozitivní ohlas, za což čtenářům děkuji a jelikož chcete abych pokračoval tak tady máte blog č.2.

A čím zahájit druhý blog o detailingu než o věci, která je, alespoň podle mě, naprostý základ detailingu a tou je dvoukýblová metoda mytí vozidel.

V čem to spočívá? Nic složitého, na mytí vozidla použijeme 2 kýble (vědra), v jednom bude čistá voda, v druhém voda se šamponem.
V jednom kýblu se šampónem se mycí rukavice namočí, umyje se jeden díl karoserie a druhým kýblem se rukavice vypláchne od nečistot. Tím se zamezí aby nečistoty nešly zpět na karoserii vozidla a tímpádem zamezení poškození a poškrábání karoserie. Jednoduché.
Vozidlo myjeme od vrchu dolů tzn.: první střecha, pak kapota kufr, dveře, blatníky, narázníky, prahy. Navíc je dobré si každý díl vozidla rozdělit na půl tzn.: myju jenom půl střechy a jdu si rukavici vypláchnout a pak dodělám druhou půlky střechy atd, ovšem záleží na velikosti vozidla a na zašpinění, někdy je potřeba si ty díly rozděli ještě na čtvrtiny.
Výsledkem by mělo být, po ukončení mytí vozidla, by měl být kýbl se šamponem čistý (nebo minimálně nepoznatelně zašpiněný) zatím co druhý kýbl by měl (podle zašpinění vozidla) být špinavý, tak poznáme, že jsme pracovali správně.
Kýbl vlevo se šamponem, kýbl vpravo čistá voda
Kýbl vlevo se šamponem napěněný pomocí wapky, kýbl vpravo čistá voda
Výsledek po mytí, kýbl vlevo čistý
Výsledek po mytí, kýbl vpravo špinavý

Ovšem i tady je trochu vědy a investic. Já sám používám malé uzavírací kýble. Bohužel kufr BMW E39 v sedanu mi nedovoluje převážet, větší kýble a u dvoukýblové metody platí čím větší kýbl, tím víc vody a tím pádem méně nečistot. Pokud je vozidlo hodně špinavé doporučuji vodu měnit – právě ve velkých kýblech se nemusí voda tolik měnit jako u malých. Samozřejmě že vodu po umytí dále nepoužíváme, ale vylijeme do příslušných odpadů, na další auto si napustíme další dva kýble. Napustit vodu musíte podle možností, já napouštím vodu doma ve sprchvém koutu jelikož v paneláku a následně na mycím boxu nelze jinak vodu napustit, ovšem to musí každý podle možností. Také záleží na kvalitě a tvrdosti vody, takže pokud bydlíte kde je tvrdá voda, tak nenechat vodu na karoserii uschnout, díky tomu může vzniknout tzv. vodní spot – bílé fleky na karoserii (ale o tom v dalším blogu).
Nápouštění kýblů doma

Ty investice: lze si dokoupit tzv. grid guard což je vlastně síto na spod kýblu, který zamezuje aby jste nečistoty nabraly znova na rukavici, opět ty moje kýble nedovolují mít grid guard (jedině že bych si vyrobil vlastní, ale ještě jsem nepřišel na to jak) takže si dávám pozor a vodu nabírám ze zhora a s rukavicí nejdu nikdy na dno kýble.
Samozřejmě výběr a nákup kýblů si každý může vybrat jak mu vyhovuje – podle možností, jako mám já za pár korun nebo stokorun, nebo si vybrat detailingové kýble s grid guardem, kde se cena pohubuje okolo 1000 Kč a výš a nebo úplný mega level kýblu od Swissvaxu kde cena za jeden plastový 20 litrový kýbl s grid guardem, víkem a kolečky je 3000 Kč (to jsou ty kýble co jsem použil jako náhledovou fotku tohodle blogu)

Navíc dvoukýblová metoda je takové poznávací znamení jestli někdo dělá detailing nebo ne, znám firmy na mytí aut, kde mají ty ultra drahé kýble za 3000 Kč, ovšem dvoukýblovou neznají a v tom kýblu za ty peníze před vaším vozidlem myli dalších 100 vozidel a jenom doplnili vodu čili si můžete představit jak ten kýbl byl špinavý.

Já osobně používám 3 kýble. Dva standartní na karoserii (šampon a oplach)  a pak jeden zvlášť na kola. Čili špína z kol je úplně separátní od karoserie.
Dva kýble (vlastně 3 ten vpravo je na kola a štětce a kartáče na kola)

Tak a to je myslím vše co jsem chtěl ohledně dvoukýblové metody mytí zdělit, ještě pro kompletnost přiložím zde moje Youtube video, takže zase u dalšího blogu o detailingu zdar.
Pecka Detailing (Xander_Cage).

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

JLK
16. března 2017, 22:03
0

Kyble mam podobne a chystam se do nich udelat mrizky jako tady na foru http://www.meguiarsonline.com/forums/showthread.php?54873-DIY-Grit-Guard-weekend-project#mLsPIDxhLvMT3v4P.97
Funkcne to verim nebude horsi nez originalni kus plastu za 500,-.

reagovat
Xander_Cage
17. března 2017, 04:12
0

Jo taky už sem se na to díval, zatím jsem na to neměl čas ani odvahu, ale asi to zrobím, ať působím více profesionálně. :D

Franz Kafka
16. března 2017, 22:36
0

Za mě musím napsat, že nějaké základní povědomí mám, ale rozhodně nejsem až takhle informovaný. Překvapivě mě to baví když to takhle někdo polopaticky pohodlně naservíruje. Takže se těším na další díl o dalších sofistikovanějších věcech. Dnes jsem byl na té bezdotykové práškové myčce a vedle byla banda kluků u A4. Snažili se z toho podle všeho sedřít ve čtyřech lak s jedním kýblem tak myslím, že nebudu jediný kdo potřebuje v téhle oblasti osvětu.

Keep up the good work!

reagovat
Xander_Cage
17. března 2017, 04:32
0

Díky, právě polopatické vysvětlení pro všechny, je mým cílem těhle blogů a mých videí, aby lidé detailing pochopili snadněji. Jinak detailing znám, ale taky nevím všechno, najdou se větší mistři, ale pořád se učím.

Boris
17. března 2017, 06:46
2

Super napsané. Brzy dej další díl. Mytí ve dvou kýblech je vlastně logické. Za dobu co mám auto mě to ale nikdy nenapadlo,takže Tvé vysvětlení je na místě. S dalším dílem neotálej. Spousta z nás má teď před domem našamponované auto ze dvou kýblů a čeká co dál. :-D

reagovat
MG
MGRR
17. března 2017, 08:15
0

Vůbec jsem netušil jak to všechno funguje :)
Měním auta po roce-třech, většinou jsou po koupi "dokonale čistá". První co udělám, kupuji originální, ty nechutně drahé koberce a pod patama mám takový druhý kobereček.

Teď jsem pořídil do práce jeden Prius a bylo nějaké smítko na palubní desce... tak panáček prstem utřel... a flek jsem udělal, utři hadříkem, flek byl ještě větší :) Tak jezdím s flekem uprostřed palubky a přemýšlím, čím, že to uklidili.

Jezdím do běžné filcové myčky, pak chvíli jedu 110km/h a ono to je "jako nové". Jednou za 1/2 roku vezmu Miele vysavač s koňskými žíněmi, nebo z čeho to je a vysávám lehký prach. Jak mám hodně aut, nejezdím s auty denně, někdy stojí týden-čtrnáct dní a pak za dva dny dostane porci 2000km a zase stojí.

Jen si lámu vždy hlavu s tím, že bych rád nějak přes vysavač vyčistil ten lehký prach, či smítka v těch mřížkách větráků, na které mi nikdo nesmí sáhnout :) Jenou jsem vezl nějakého mocného blba, který měl ruku opřenou o levé koleno a dloubal mi do nápisu Qautto, asi nějaký kleptoman, či co... ale byl jsem z toho trochu nervózní, že to upadne, nebo poškrábe :)

reagovat
MG
MGRR
17. března 2017, 08:18
0

Zlobí mi v Německu PC-CZ, tak se omlouvám

Xander_Cage
17. března 2017, 20:33
0

No na smítka ve mřížkách výdechů ventilace je nejlepší štětec a mít u toho výdechu zapnutý vysavač, aby posbíral ten prach. Jinak k interiéru se taky dostanu, na všechno dojde.

Goldies
19. března 2017, 13:53
0

Já mám takovou malou sestavičku od Megu a Auto finesse :-)
Kýbl teda používám jen jeden od Megu i se sítkem, asi zauvažuju a na výplach si vezmu ještě jeden. U mě je to všechno jednodušší, protože mám na autě keramiku, tak je to tavé víc easy :-)
Ale ty pokračuj dál, je to zajímavý čtění a možná lidi konečně prohlédnou a začnou se o auta z venku líp starat :-)

reagovat
Chosé
23. března 2017, 22:45
0

Už jsem si dovezl dva 10l kýble od mléka i s víkem. Díky JLK za nápad na DIY guard. Asi skočím do Hornbachu a vyřeším ho. :)

reagovat
JLK
24. března 2017, 14:16
0

Ja jsem v Hornbachu byl a nenasel jsem tam nejakou vhodnou mrizku :/

Chosé
24. března 2017, 17:06
0

Dneska jsem byl v Hornbachu a také jsem nepořídil. Dívám se po něčem takovém - http://www.doma24.cz/azm/eshop/38-1-PLASTY/165-2-Rohoze/5/2619-Rohoz-skladaci-4-ks , napadlo mě to jako první, když jsem viděl DIY tutoriál. Po cestě domů mi ovšem brnklo do hlavy něco úplně jiného a dá se říci lepšího - máme ve škole laser. Udělám si na zkoušku dvě síťky do svýho kýble a případně bych začal vyrábět na zakázku do jakéhokoliv kýble. Kolikrát je totiž problém trefit přesný průměr.

JLK
24. března 2017, 17:12
0

Nasel jsem toto https://www.zahradnijezirka.net/eshop/jezirkova-filtrace/filtracni-materialy/filtracni-rosty/rost-stavebnicovy-30x15cm.html, dva dily per kybl + nejake pricky. Navic je to prodejna v Brne, takze nebudu platit postovne za stokorunove zbozi.

Chosé
24. března 2017, 17:24
0

Tohle vypadá taky super. Já zkusím vyříznout na laseru přesný průměr, co potřebuji. Přes týden to snad vypálím a dám vědět.

Chosé
25. března 2017, 19:12
1

Dej vědět jak jsi dopadl, já v úterý vyříznu na laseru tohle. Snad to sklidí úspěch.

PepaSFI
28. března 2017, 20:14
0

já se tuhle rozhlížel v hobbymarketu a na domácí kutění se toho najde spousta. Za pár korun všelijaké síťky, košíky a mřížky, plastové pletivo na ochranu stromků a podobně. Asi si budu muset taky něco na čvachtání pořídit. Holt černý auto má jen dva stavy, perfektní a hnus, nic mezi tím.

Chosé
29. března 2017, 19:23
1

První prototyp hotový. Udělal jsem to z 3mm plexiskla. Další kousek do druhého kýble bude mít pozměněný design. Jinak nemám problém s výrobou na zakázku pro přesné velikosti kýblů. Tohle mě vyšlo na 100,-, reálné by byla cena 150-200,- podle materiálu. Věřím, že 2mm nebo 1mm polystyren bude stačit. Pak by to bylo levnější.

JLK
29. března 2017, 22:06
0

Pekny, jen nemuzu prijit na to k cemu jsou diry dole v tech prickach?

Chosé
30. března 2017, 19:02
0

Nějak si myslím, že bude lepší mít menší proudění i vespod. Uvidím jak to bude fungovat. Dám vědět.

JLK
30. března 2017, 19:16
0

Prave bych rekl ze ty komory by mely byt co nejvic izolovane, aby smeti co tam spadne nebylo zadnym nahodnym proudem vyplivnuto ven. Ja jsem dnes vyzvednul mrizky a taky se pustim do kuteni =D

Pe
PejvlO
03. května 2022, 19:31
0

Skvěle napsané. Vždycky mě potěší, když někdo zvládne takhle jednoduše vysvětlit nějaké slo žitější téma. Osobně o tom vím naprosté minimum, ale i tak jsem tomu porozuměl. Já si veškerou autokosmetiku kupuji na https://www.2din.cz/ , tak aspoň mám co zkoušet z nakoupenými věcmi. Ještě jednou díky za skvěle napsanej článek!

reagovat