načítám data...

Auto s názvem ošklivé choroby? V Tata Motors mají problém...

Homonyma neboli slova, která se vyslovují stejně a přitom mají zcela jiný význam, občas člověku zavaří. S tím, že jméno nového modelu auta zní stejně jako název nebzepečného viru, se zrovna teď potýkají Indové.

Zobrazit galerii

Možná jste o tom ještě neslyšeli, ale Tata se vydává na trh s novým modelem, který si získá srdce mladých a energických lidí po celém světě. Nebo alespoň tam, kde se bude prodávat. Malý a roztomilý hatchback má ale jeden problém. Jeho jméno Zica, vzniklé zkratkou slov Zippy car, tedy energické vozítko, je totiž nápadně podobné názvu Zika. Ten si na potenciálních trzích v Jižní Americe spojují s virem, který začíná dělat starosti i WHO.

Tento virus je přenášen komáry a u jednoho ze čtyř lidí může způsobit lehké horečky, vyrážky, bolesti hlavy a kloubů, popřípadě i zánět spojivek. Vydrží zhruba sedm dní. To nezní nijak vážně, že? Jenže pokud jste těhotná žena, pak by mohla tato nemoc nepříjemně zmenšit hlavu vašeho potomka. Ale raději pryč od nemoci a zpátky do Indie.

V ústředí Taty se teď někdo nejspíš hodně potí (a není to tím, že v Indii mají horko). Kampaň na podporu prodeje nového viru auta se totiž rozběhla už před několika týdny. Spoty o tom, jak svělá Zica bude, zahrnují i Lionela Messiho (což je prý slavný fotbalista) a propagují Zicu jako věc, do které usednete a všechny starosti vás přejdou. Na tom něco bude – zažívat projevy nemoci vyvolané virem Zika, tak nejspíš na všechny ostatní starosti zapomenu. Alespoň na chvíli. PR oddělení Taty teď zvažuje změnu názvu, i když, jak jeho zástupci neopomínají podotknout, jsou v téhle nepříjemnosti nevinně. Jméno Zica vzniklo nejspíš před dost dlouhou dobou, a jak už to v korporátu bývá, nikoho nenapadlo zkontrolovat, jestli se někde na světě z názvu jejich auta nestalo něco ošklivého. Ve výsledku za zpackanou propagační akci tedy můžou vědci, kteří virus objevili a pojmenovali! Zlí, zlí vědci! 

A my mimo oblast nákazy alespoň máme důvod se smát. Tradice nebezpečných aut, kterou započala Tata Nano, totiž pokračuje. I když trochu jiným stylem…

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

GanGreen
01. února 2016, 16:33
0

je to celkem funny, ale pořa dne tolik jako Proton JebaT :D

reagovat
Leli
01. února 2016, 17:12
0

tohle bylo stejně o dost lepší pojmenování:

http://www.carscoops.com/2007/09/why-honda-didnt-call-fit-jazz-by-its.html


"You know why they didn't call the Honda Jazz/Fit by its intended name?

Honda had originally planned to name the first-gen the Honda Fitta. Probably sounds ok to you? If you were in Scandinavia though that would be the same as calling the car “the Honda Pussy”!

That's why they chose to call it the Honda Jazz in Europe but modified the original name slightly to Honda Fit in the US (Honda deemed Fit to be too close to the original name in Scandinavia). Honda had even made the brochures and the slogan for the model when the name problem was discovered.

The slogan: “Small on the outside but big on the inside”. Just imagine the adverts for that car in Scandinavia: Honda Fitta (Pussy). Small on the outside but big on the inside!"

reagovat
Csaba
01. února 2016, 18:54
0

"Jméno Zica vzniklo nejspíš před dost dlouhou dobou, a jak už to v korporátu bývá, nikoho nenapadlo zkontrolovat, jestli se někde na světě z názvu jejich auta nestalo něco ošklivého."

Já Vám nevím - přijde mi absurdní aby zástupci jakékoli automobilky "prosévali" celý svět a hledali "jestli náhodou někde/něco/někdo..." - to by nemohl nikdo nikde pojmenovat nic...
A hlavně, jak správně píšete jméno (vlastně jeho zkrácená verze, že ano) bylo jistě schváleno již dávno, dávno už jsou i natočeny více či méně nákladné reklamní spoty, vytištěny tuny a tuny propagačních materiálů, prostě reklamní kolotoč je nachystán rozjet se... - a teď, najednou, se to má všechno stopnout protože kdesi v prdelákově na druhém konci světa vypukl nějaký vir?!? Absurdní
Spíš bych se zajímal o to proč byl onen vir pojmenován právě "Zika" a jakou (jestli vůbec nějakou) práci si s výběrem tohoto jména dali páni vědci a zda je vůbec zajímalo jestli někde/někdo nepojmenoval podobně něco úplně jiného...
Když se to "chce" po automobilce, proč by se totéž nemělo chtít po těch vědcích?!?

Časová posloupnost je přece opačná, napřed auto, potom vir...

A závěrem - nevím jak případné zájemce o to auto, ale mě osobně by ani omylem nenapadlo nějak spojovat "Zika/Zica", cokoli z té podobnosti vyvozovat, případně snad v dané podobnosti spatřovat něco negativního... - zájemci o auto je to, myslím si, naprosto u... - ten má jiné "starosti" - jestli na to má, jaký motor, výbavu atd a pod....

Tož asi tak, ve zkratce... :-)

reagovat
František Čáslavský
01. února 2016, 19:18
0

Když je ten prdelákov na druhém konci světa jedno z tvých hlavních odbytišť, tak ano, zajímá tě, jestli to náhodou není něco ošklivého. Páni vědci zpravidla pojmenovávají podle nějakého klíče. A ve světě hyperkorekních blbů, ve kterém žijeme, si doopravdy musíš dávat pozor.

M P
03. února 2016, 20:58
0

Tak už se rozhodli to přejmenovat a nový název se dozvíme v nejbližších týdnech. Něco mi říká, že v marketingoví specialisté automobilky v nejbližších dnech prolijí hlavami hodně red bullů.

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Aveo LPG Nová bomba  1kč/km 2008
Chevrolet Aveo LPG Nová bomba 1kč/km

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem