načítám data...

Môj zelený sen.

16. prosince 2016, 19:05 23 komentářů Ronin

Upozornenie-Tento príspevok bol napísaný mojím otcom,majiteľom vozidla,cca. pred 10 rokmi na inú auto-moto stránku.Ale,pretože máme na Autičkárovi skvelú možnosť blogov,rozhodol som sa,že ho tu budem zdielať aj s vami.Enjoy!

zobrazit celou galeriiTomáš Kellner: Môj zelený sen.

Značka MG mi so svojou filozofiou ako nadšencovi angličákov bola vždy srdcu blízka a tak po rokoch špekulovania a hľadania príležitosti som sa konečne rozhodol nečakať na nejaký zázrak menom ASTON MARTIN alebo JAGUAR, ktoré aj vo veľmi zlom stave vždy vysoko prevyšovali moje finančné možnosti a hľadať niečo menej náročné, ale s výzorom a charakterom správneho anglického roadstera. A tak nakoniec moja voľba padla na malý MG MIDGET, ktorého technika, konzervatívny vzhľad ako aj jazdné vlastnosti spĺňali všetky moje požiadavky na malý športový automobil anglickej proviniencie.

Nakoľko tieto vozidlá sa v dostupnom okolí moc často nevyskytujú, musel som počítať s jeho nákupom v cudzine. Po niekoľkomesačnom sledovaní zahraničnej inzercie a jednaní s predávajúcimi sa mi to nakoniec podarilo v lete r.2001 dovozom z nemeckého Mannheimu, kam ho priviezol po osi jeho predcházajúci majiteľ z Anglicka.



Prvé stretnutie s MG Midget Mk.III. (r.v.1970), bolo vcelku kuriózne, nakoľko stálo na ulici priviazané iba reťazou o strom, lebo ako som neskôr zistil, neboli k nemu kľúče. MG bol však pravý Angličan, mal ešte platné značky a aj volant na tej "správnej" strane. Auto bolo kompletné v chode a dokonca aj správne zelené, čím si ma úplne získalo, bola to jednoducho láska na prvý pohľad…

Cesta domov bola plná emócií a neskutočne hrozného počasia a tak som bol nakoniec rád, že som ho v tej daždivej prietrži ešte niekde nestratil! Doma, po niekoľkomesačnom vytešovaní ma však čakalo tvrdé vytriezvenie, auto za to však nemohlo, že z vonku vyzeralo lepšie ako "pod kabátom". Predchádzajúci majiteľ bol asi dobrý škót a tak v kombinácii spoločne so zubom času spôsobili, že auto bolo v oveľa horšom stave ako som si pôvodne myslel. Po zhodnotení situácie a zistení skutkového stavu nás čakala kompletná renovácia spôsobom "od podlahy", a tak začal náš beh na dlhej trati.

Na základe konzultácií s odbornou reštaurátorskou dielňou, som sa nakoniec rozhodol z finančných dôvodov pre časovo náročnejšiu renováciu vo vlastnej pracovnej réžii so zabezpečením jednotlivých dôležitých prác subdodávateľsky špecializovanými firmami v Čechách a na Slovensku. Tomu predchádzalo zabezpečenie potrebnej dokumentácie, manuálov, katalógov ND ako aj odborné posúdenie, ktoré komponenty reštaurovať a čo je lepšie kúpiť nové. Takže skoro všetky voľné večery padli za obeť štúdiu katalógov, spisovaniu poznámok a hľadaniu systému, ktorý by zabezpečil potrebný prehľad a usporiadal na policiach prenajatej garáže kopiace sa diely z odstrojeného vozidla.

Zo začiatku som si nevedel vôbec predstaviť čo ma čaká, ale neskôr, keď som získal potrebné kontakty začali už veci lepšie napredovať a podarilo sa mi vytvoriť fungujúci systém organizácie jednotlivých etáp rekonštrukčných prác. Dodávateľom väčšiny potrebných karosárskych dielov bola firma MGA CENTRUM p. Houšku z Prahy, ktorý aj odborne konzultoval renovačné postupy počas svojich pracovných návštev na Slovensku. MG takto dostalo novú plecharinu vo forme dverí, predných a zadných blatníkov, oboch kapôt, podlahy, predného a zadného čela.

Všetky ďalšie potrebné náhradné diely nové, alebo repasované, som s postupom času a priebehu renovácie zakúpil od špecializovaných predajcov ako MOSS MOTORS v UK a USA, prípadne od firmy LIMORA z Nemecka. Našťastie vďaka systému BMIHT, sú všetky potrebné náhradné diely stále komerčne dostupné a tak je o staré angličáky skutočne dobre postarané. Vďaka tejto národnej autorite, ktorá si vzala za cieľ záchranu britského historického automobilového dedičstva vo svete jazdí a je stále plne funkčná ešte spústa anglických klasikov.

S postupom času a prebiehajúcich rekonštrukčných prác, keď sa MG začal znovu podobať na auto, aj moje sny sa menili s čiernobielych na farebné. Po niekoľkomesačnej príprave karosérie pod lak, sa vozidlo konečne ocitlo v lakovni, kde dostalo nový kabát zn. STANDOX v odtieni British Racing Green.

Bolo to presne 22.12.2003 a do tejto chvíle ubehli od zahájenia rekonštrukčných prác skoro 2 roky, počas ktorých som mal viac krát pocit že tú malú mrchu (MG) radšej predám, lebo ju už reálne asi nedokážem financovať z priznaného mesačného vreckového… Dalo mi skutočne zabrať neustále ukrývať pred ženou a rodinou všetky tie bloky a účty za prevedené práce a nakúpené náhradné diely na túto moju prerastenú hračku, ako to volali v rodine.

Krajší darček pod stromček ako nový lak som si ani nemohol priať. Zároveň som dúfal, že auto bude konečne hotové a to v priebehu niekoľkých mesiacov, najneskôr však do leta 2004, avšak nestalo sa tak.

Po vcelku úspešnej kompletáži karosérie, mechanických častí, motora a prevodovky, položení a oživení novej elektroinštalácie sa cez leto podarilo ešte zrealizovať kompletne nový interiér s kobercami a čalúnením na mieru a sklápacou soft – top strechou. Takže v závere roku 2004 bolo auto v podstate skoro hotové, bolo potrebné doplniť všetky predpísané náplne, premazať podvozok, nastaviť motor, doladiť stav a celkovú kondíciu ešte skôr, ako sa vozidlo ocitne oficiálne prvý krát na ceste.

Túto prácu som chcel zveriť niekomu kto má potrebné skúsenosti, dobre pozná danú techniku a hlavne má trpezlivosť a potrebný cit pre dotiahnutie celkového výsledku renovácie. Moju dôveru mal jediný človek v dostupnom okolí, môj dlhoročný priateľ pán Viliam Gážik z Nižnej pri Piešťanoch. Spoločne so synom Romanom sa už dlhé roky venujú vozidlám AUSTIN MINI, s ktorými je moj MG Midget technicky v príbuzenskom pomere.

A tak v lete roku 2005, vo svojej špecializovanej dielni, doviedli obaja nadšenci renováciu Midgeta do úspešného finále. Konečne po viac ako troch rokoch rekonštrukčných prác prebudili a priviedli k životu môj zelený sen menom MG.

Robert KELLNER, CaSCC Bojnice

Súčasnosť-Auto slúžilo dva roky,potom sa posunulo do Košíc,kde stále slúži v rovnakom stave.Taktiež sme sa s ním zúčastnili v roku 2005 Ecce Homo Historic kde s umiestnilo na 3. mieste.

Potom MG vystriedalo niečo väčšie,o veľa väčšie,ale stále anglické! O tom ale nabudúce.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

krab
16. prosince 2016, 20:13
0

No vida! Tak my to tady z toho pseudo Miata klubu dovedeme rozvrátit do podoby MG klubu :)

Moc hezký "RWA" Midgetík. Ať tatík užívá. Přesně, tenkrát když jsem kupoval MGB GT tak jsem měl asi 3 nebo 4 volby. To bylo někdy v roce 2005 a to se dalo v UK koupit občas velmi levně. Takže buď to mohl být přesně tento Midget 1275 a ideálně přesně "RWA" ( round wheel arch = dělal se jen 73-74 jindy ne) a nebo Bíčko GT a nebo Spitfire 1300/1500. Pak jsem ještě uvažoval o Sunbeamu Alpine, ale tenkrát bylo lehce mimo rozpočet. Zrovna tak Triumph GT6/ TR6 , případně jakýkoli Lotus. Na to jsem si musel nechat zajít chuť.

Nakonec to vyhrálo MBG GT (1974) a měl jsem ho moc rád.

Šestiválec přišel až později.... jinak dneska krásný počasí odpolko, tak jsem musel jet na venčení. :)

reagovat
beastar
16. prosince 2016, 22:31
0

Vážně bylo hezky i když zima zamrzla mi voda z wapu na autě k večeru. Z čeho si to fotil to je z toho malého GT6 ? Vypadá to totiž docela vysoko. Jinak k článku a renovaci... paráda, ročník vozu už je trochu mimo moje vnímání ale výsledek vypadá super někdy mě v něčem takovém nebo podobném musí někdo vyvést vůbec totiž nechápu co na tom je však vzhledem k době vzniku a tak dále to nemůže vůbec jet a celkově to musí být za trest v tom stísněně sedět ... ale třeba ne..

Ronin
16. prosince 2016, 22:41
0

Haha,odpoveď už nebude Miata ale MG !
Ja by som iný ako RWA nebral,Square mi príde tak no,mimo mísu.Neladí to moc.Tvoje mašinky sledujem a chválim.Minule som videl na Kapaza.Pl asi (polský ebay) MGB GT v červenom,spravené,dobrý interiér,správny rok,ale jedna vec bola na nom zaujímavá.Malo motor z Porsche 924,a bolo o taký kúsok širšie.Veľmi pekné auto.A za veľmi dobrý peniaz.Bola to vlastne dražba.Ale nikto to nekúpil.

Ronin
16. prosince 2016, 22:42
0
Ronin
16. prosince 2016, 22:47
0

Beastar:Sedí sa nízko,ale nieje nedostatok miesta,pretože v aute sú sva budíky a volant.A dvere sú hrúbe asi ako oplátky.Je to hlučné,nepohodlné a je to super.A je to rýchle.

krab
16. prosince 2016, 22:56
0

Já myslim že Beastar by se divil když bychom ho usadili do interiéru Midgeta, MGB, Spitfiru, GT6 nebo podobný klasiky. :) , třeba na nějakým Kafe & Káry. Já se určitě chci dostavit. Minule jsem to projel protože to bylo napsaný jen na FB a ten já sleduju jen občas. To jsem fotil jen tak asi jsem držel mobil vysoko. Protože pokud si do GT6 sedneš z MLa , tak si budeš připadat že tě usadili do dětskýho špapacího autíčka.
Včera myslim to bylo... jel jsme do práce po Praze v Z3 Coupe. Bylo konečně trochu sucho. A na jedněch světlech jsme se pousmály a ukázaly palec nahoru s nějakým pánem co řídil nový Focus RS. I v Z3C sedim tak nízko, že čumim akorát tak na to velký 19" kolo u FF RS který je ve výšce mojí hlavy.... Jsou to všechno takový sportovní náklaďáky :)

beastar
16. prosince 2016, 23:44
0

Já sem nejníže seděl zatím asi v té 944 to je objektivně tak metr nad zemí ale samozřejmě tyhle auta už nejsou úplně malá optikou doby je to obr s pohledu dneška je to skoro podobné jak píšeš třeba ML když stojí vedle té 44 tak to opravdu trochu působí jako když to je nějaká hračka na baterky pro děti vedle zámku na kolech. Já mám teď i občas problém s manuálem nedávno sem jel v A4 6ti kvaltu po D1 a hned 2x sem tam strčil místo 5tky za 3 to byl panečku sportovní zvuk.

Jako zcela vážně ta GT6 se mě líbí a to je co říct na mě je to staroušek ale co se do vzhledu tak to vypadá dost dobře no jízdu si nedovedu představit. Seděl v hodně autech a myslím že sem jich i dost řídil a z těchto let ... no mám pocit že nikdy nic už Z3 všech generací mi přijde jako malá motokárka.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
17. prosince 2016, 13:52
0

Krab: Kafe & a Káry jsou fajn, ale zrovna v případě těch minulých jsi o nic nepřišel. Tady bohužel místní redaktoři zaspali a nenapsali o nich tady na webu dopředu ani čárku, jediná informace byla na tom Fb, kam taky nechodím. Takže účast byla v podstatě nulová, což mně mrzí, protože jsem ukecal další kamarády a vyrazili jsme tam ve třech Corvettách. Jenže na místě nějak nebylo co dělat ani moc s kým popovídat, tak jsme se za chvíli zase sbalili a jeli pryč. A bohužel kamarádi mi řekli, že na takovéhle akce už ne. To je škoda.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
17. prosince 2016, 13:58
0

Tak alespoň posílám jednu pro pobavení. Jak říkala kamarádka, majitelka tý C3 uprostřed, takhle se jezdí s Amerikama na srazy. Od benzínky k benzínce. :-D
P.S. To samozřejmě berte s nadsázkou. :-)

krab
18. prosince 2016, 20:36
1

Knightrider: tak to je smůla že Kafe&Káry nic moc, třeba se to zlepší. Já se zatím podívat nebyl, ale chystám se a snad to bude fajn. Představuju si to jako fajn meeting, kterej není žádnej tunning sraz, ani nudná akce veteránistů a ani přehlídka pár snobů se supersporty. Já si to představuju jako něco ve stylu "PH sunday service" : ( tak třeba se to v malým měřítku někam tam posune příští rok)

beastar
18. prosince 2016, 20:54
1

Popravdě lepší je si nic nepředstavovat já když se kdykoliv někam dostanu v rámci ČR na nějakou rádoby skvělou auto akci tak je to buď nebetyčná nuda nebo taková ta selanka plná tuzingu. Veterán akce neznám podle všeho sem o nic nepřišel tak se zkusím taky zajet podívat tady na místní K&K ( takhle to vypadá jak něco luxusního RR, L&K a tak ) a jsem zvědav protože podle mě je v podmínkách ČR a místní mentality uspořádat bezpečnou a přínosnou akci s auty téměř nemožné.

PeterLuk
18. prosince 2016, 21:18
0

No, s tými akciami ste presne vystihli moje dojmy z väčšiny akcí u nás, kde som bol :D Na Kafé a Káry som sa žial nedostal, ale väčšina tých akcí sú zrazy odrastených deciek s Golfami a Octávkami, kde riešia disky z Tesca a nové Fast and Furious, alebo naopak zraz veteránov, kde riešia, kto má to svoje auto vyleštené viac a kto má lepšie zdokumentovanú jeho históriu, alebo nejaká PR akcia jednej-dvoch automobiliek, kde sú všetci nadšení z nového hatchbacku s 1,0 litrovým motorom. :D Chýba mi tu niečo... niečo na úrovni. :/ Samozrejme, nebol zďaleka všade, tak možno tomu trochu krivdím. Ale reenactingové akcie, ako Sahara či Lauagrício sú luxusné!

krab
18. prosince 2016, 21:39
0

Já si zase na druhou stranu moc nestěžuju, ohledně veteránských akcí je to tak, že drtivá většina toho je OK. I když často se to dá rozdělit na dvě skupiny. Až právě na pár výjimek kam rád jezdím, jsou buď akce kde se vystaví auto a pak je nějaká vyjížďka, buď zajímavě udělaná nebo ne. A mezitím si lidi zajdou někam na "párek". To jsou ty akce co se dělají při něčem jako jsou akce hasičů, poutě a podobně. Vyloženě to nevyhledávám, tak jedině jednu naší místní a druhou místní odkud pocházím. Snad jen jednou se mi stalo, že přijdem k našemu Jensenu-Healey a v něm se střídá rodinka nějakých místních pivních přeborníků, pán, paní a dětičky. A fotí se v tom. No, OK, ale myslim že než polezu někomu do auta, tak se alespoň zeptám, že? :)
No, a pak je taková ta druhá skupina akcí a to jsou setinové rallye a jiné rallye veteranů, Tuhle skupinu mám radši a zase se dá rozdělit do dvou podskupin. Akce spíš nadšenecké a často fakt těžké, dlouhé, ale hodně se řídí, hodně se toho zažije a akce co se snaží kopírovat evropské veteránské podniky věhlasných jmen. Ty už moc nevyhledávám, bohužel pro takovej ten elitářskej přístup účastníků a organizátorů. Já si přece nepotřebuju hrát víkend na pana továrníka, co se projíždí po západočeských lázních a spí v hotelu Pupp! To za ty prachy co takový víkend stojí radši letíme z partnerkou na týden vykoupat k moři do Řecka (třeba..)

Jo a ještě pak jsou opravdu super akce typu Le Mans Classic, ale to není domácí věc. Ale řekl bych, že každoroční "Legendy" v Bohnickém areálu jsou naprosto super.

Ronin
18. prosince 2016, 22:39
0

krab:Wau,slduješ STG? Má dosť kvalitnú a zaujímavú tvorbu.
Bohužial som sa ešte ani tento rok nedostavil na Legendy,o K&K ani nehovoriac,no mám už prejdený celkom dosť akcii,hlavne veteránskych cez hostenie FIVA World Rally 2016 u nás v meste,cez súťaže elegancie v Pieštanoch, a v Slavkove (tam je všeobecne dobrá veterán akcia) až po veterán guláš párty a jazdy.A myslím si že,veterán komunita je veľmi slušná a dajú sa tu nájsť dobré až veľmi dobré akcie.Sám mám s tým skúsenosť keď sa čiastočne podielam na organizací miestnej Veterán Rallye/Party ako aj tento rok pretože Otec je predsedom miestneho Veterán Klubu.Tento rok sme to mali také výnimočnejšie pretože sme mali meraný okruh.Po odchode spod zámku a jazdy mestom sme sa dostali do pár dedín vyšie.V 60.rokoch sa tam jazdili závody motoriek a malý formúl ako Metalexov atd.Takže sa cesta na deň uzavrela,spravilo sa pár provizórnych šikán s balíkov zo slamou a mohlo sa jazdiť.Len že,je známo,že keď človek má prázdnu cestu tak na to budú niečo šlapať.Jasné,že tí ktorí majú Aerovku alebo Tatru 75 tak to moc skúšať nebudú,ale tý čo majú Triumphy TR3,Alfy Spidery,Volvo P1800,Lanciu Fulviu,E-Type,Austin Healey,Porsche (zopár z aút čo tam boli) na to trochu pridajú.A stala sa taká nepríjemná udalosť.

Ronin
18. prosince 2016, 22:44
0

Škoda no.

krab
19. prosince 2016, 07:16
0

jj, STG rád sleduju. Má to pěkně udělaný a je to jiný než normální novinářská práce. Vlogy jsou většinou zajímavý vždycky.
Alfy je škoda ! Já jezdim na veteránský "sosnění" (okruh Sosnová u České Lípy) , to pořádají lidi co dobře znám. Dřív jsem jezdil pokaždý. No, občas se někdo taky vybourá, ale to prostě stat může. Pokud se svým veteránem ale jezdíš pravidelně a znáš ho, tak je šance minimální. Nikdy nejedu úplně tak rychle, abych to nedokázal mít pod kontrolou, tak pak jedině technická závada může zradit. Ale vidívám občas lidi co neumí svoje sportovní veteran řídit s tím citem jak by bylo potřeba. Celý rok sedí ve svém Passatu (např) a pak se jednou jedou svézt na kopec s lehkou Alfou a dopadnou jak na obrázku. To je fakt škoda. Ale opravit jde nakonec ledascos.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
19. prosince 2016, 14:18
0

Krab: Cars & Cofee v západní Evropě nebo v Americe jsou úplně jiná liga, než u nás. Nechci se nikoho dotknout, ale to je asi jako srovnávat Ferrari s Trabantem. Ale i tak je to občas i v našich podmínkách celkem příjemný setkání. No já myslím, že během roku je i tady v ČR celkem dost autařských akcí, takže si vybere úplně každý, co je mu nejpříjemnější a podle jeho gusta. Já taky vyhledávám jen něco a myslím, že tak je to v pořádku.

M P
19. prosince 2016, 14:33
0

No, a ono je taky otázka, čím to asi bude, že jsou v západní evropě a americe uplně jiná liga. Nemám teď na mysli poněkud promarněnou poslední akci, o které se psalo jen na FB, to byla chyba, to už jsme si vyjasnili, ale i tak. Ano, Kafe & Káry pořádá Autíčkář, a čtenáři Autíčkáře povětšinou moc nejezdí v supersportech. Navíc takových aut je tu dost málo. Dokonce ona existuje i Cars and Coffee CZ varianta, ale nikdy jsem tam nebyl, takže netuším, jak početná bývá účast, no nikdo si nemůže stěžovat, že na K&K nejezdí zajímavá auta, když se tam objevuje Esprit, dokonce Veyron, v Brně nádherné ameriky nebo 356 Speedster.

beastar
19. prosince 2016, 17:15
1

Samozřejmě že na západě je v těchto věcech úroveň nejen K&K o dost vyšší jednou z věcí je tradice a taky jiná kupní síla účastníků z toho se odvíjí vše další. Vlastnit silné domácí auto v USA je rozhodně jednoduší než v České Republice nebo třeba i Německu navíc je tady prostě méně lidí celkově. O většině srazů a výstav a setkání platí jedno a to sice že v CZ je to opravdu méně kvalitní ale je to trochu i v mentalitě národa znám dost lidí co nejdou třeba na sraz nějaké značky protože tam nezapadnou a nechtějí být za toho pozéra co má to auto za čtyřku a myslí si o sobě i když to třeba tak vůbec není. Ale i na Čr poměry najdeme akce které jsou monster a mají tradici namátkou Big BMW, Dacia day některé starší tuning párty hodně věcí s veterány. Chce to vždy oraganizaci a propagaci a do lidí bušit jinak se tady nikdy nic nepovede.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
20. prosince 2016, 06:53
0

Matej Podhorsky: Jasne, ze je to o kupni sile obyvatelstva. My proste budeme vzdycky pozadu oproti zapadu. Veyron peknej, ale uprimne, kolik lidi si ho tam prohlidlo nazivo? Uz z fotky je uplne jasny, ze je v arealu mrtvo. A to je u takovyho auta fakt skoda.
Presto plati, ze i nase cesky K&K jsou obcas velmi povedenou a prijemnou zalezitosti. Taky sem jich par za ten rok navstivil. A daji se tu najit i jiny dobry akce s autama, jen je asi potreba vic hledat a prebirat.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
20. prosince 2016, 08:37
0

A když už jsme u těch K&K, mohl bych se zeptat, proč se areál Gas Townu začal plnit starýma pneumatikama a vrakama aut? Myslím, že dalo docela dost práce ten areál nějak vyčistit, aby se tam dalo normálně parkovat a chodit mezi autama a moc nechápu, proč se v posledních měsících začal měnit ve vrakoviště. Kupodivu nejen mně, ale ani mým kamarádům, kteří tam se mnou byli, to nepřipadá nijak vkusný. Myšlenka areálu plnýho aut je sice fajn, ale tady to na mně spíš křičí něco ve stylu: "Zaparkuj mezi ostatní vraky." A to opravdu není nic, co by mně nějak extra lákalo.

beastar
20. prosince 2016, 11:12
0

Vím že to sám píšu ale ona zase ta kupní síla asi v zásadě nemusí být tak rozhodující viděl sem v Gruzii sraz BMW/AUDI tam je kupní síla a vůbec životní úroveň třetinová a na té akci to poznat nebylo možná tím že nebylo tolik novicek ale aut i lidu bylo neskutečně moc a kvalita akce byla vysoko. Zábava, soutěže, občerstvení zajímavé clashe mezi dvěma značkami Rs6 a M5 na jednom place. Nějaký holky, hudba, styling a to je to válečná oblast ( defakto ) a lidi mají fakt starosti ne jako tady kde ti neřijede maník na sraz protože musel na nákup a do kina na f&f. Takže budeme pozadu dokud i tak hlavně jako organizátoři budeme uvažovat. Minulý rok sem viděl Škoda day na Praze devět a na tu akci dojeli lidi z Německa, Rakouska, Polska, Slovenska ale i třeba z Francie takže umíme to dělat jen se musí chtít.

PeterLuk
18. prosince 2016, 21:20
0

Eeej, to som už tuším niekde čítal. ;) Pekný príbeh a takéto autá krásne rozbíjajú všednú nudu našich ciest. :)

reagovat