načítám data...

Autičkářův detailing blog

09. března 2017, 13:17 9 komentářů Xander_Cage

Jak jsem k detailingu přišel

zobrazit celou galeriiLukáš Pěčka: Autičkářův detailing blog

Můj první blog na Autičkáři a celkový můj první blog bude spíše povídání o mně a jak jsem k zálibě jménem detailing přišel – pokud by někdo chtěl vědět více ohledně detailingu rozepíšu se o tom v následujících blozích.

Co to vlastně ten detailing je, pro spoustu čténářů to bude naprosto cizí název. Použiju svou definici, protože přesná definice není dána, ale detaling je důkladné a dokonalé čištění vozidla určitýmy postupy, prostředky a pozornosti na každý detail na exteriéru i v interiéru, popřípadě udělat z auta opět výstavní vozidlo a pokud možno i lépe než když vyjelo z výrobní linky – ano to je i laků automobilů možné. Zjednodušeně udělat z “vraku” opět výstavní auto pouze mytím.

Co detailing není - naprostá většina ručních myček, ani různé firmy s podobným zaměřením na čištění např. interiéru a už vůbec ne kartáčové či automatické myčky s “lepšímy” a dražšímy programy. Detailing není ani když si člověk koupí z benzínky leštěnku a vosk a nanese to na auto a pak se to “leskne”. 

No to by byl krátký a stručný popis detailingu (možná se v jiném blogu rozepíšu více) a teď o mně:
Vždy jsem dbal na čistotu a na pěkný vzhled aut (jak jsem v jedné diskuzi pod článkem poznamenal mám OCD na čistotu), která jsme v rodině měli, ale moje mytí vypadalo následovně jako 98% jiných lidí. Většinou postačilo na zahradě hadice s vodou, kýbl s vodou a jarem, houba a už se mylo, pak nahodit leštěnku nanést na pneumatiky a plasty lesk a byla paráda.
Takhle většinou vypadalo moje nedetailing mytí

Avšak s koupí nového vozu do rodiny, který navíc měl být prémiovka (sice ojeté ale i tak BMW E39 525i) tak jsem si položil otázku jak se o takové auto postarat lépe jak se k prémiové značce sluší a patří. Tak klasicky jsem projížděl internet a hledal jsem lepší produkty známých značek konkrétně jsem hledal Sonax, protože ten jsem považoval tehdá za top. Náhle jsem narazil na topic, že Sonax je nic moc, že jsou lepší značky atd. Hmm tak to jsem musel zkotrolovat a narazil jsem na jeden z mnoha topiců dnes již mrtvého (co se příspěvků týká) webu detailing.cz a začal jsem číst. Různé názory na produkty (z toho ten Sonax, že je nic moc kromě jednoho výrobku), nové metody čištění a mytí co jsem neznal, hodně mě to zaujalo a tak jsem neváhal a udělal jsem první nákup prvních detailing prostředků. Ten nákup byl v hodnotě 1000Kč a to jsem si myslel co nenám a kolik jsem do toho vložil peněz (jo kdyby to bylo jenom 1000kč :D )
První nákup (houby prosím nevšímat)

A tak jsem ty prostředky (jenom čistič interiéru a leštěňka) vyzkoušel a řekl si jo to funguje a člověk toho nevyplácá mnoho skvěle to čistí to je super a tak čtu více – dva kýble na mytí jeden se šamponem, jeden pro oplach rukavice – logiku to má, pak clay hmota na odstranění nečistot, odstraňovač polétavé rzi, ručníky atd (ke všemu se dostanu v následujích blozích) tak moje nákupy postupně přibývaly, taky jsem začal chodit na srazy Ostravské sekce z detailingclubu a poznal tam fajn lidi a hlavně kamaráda Honzu který mě ještě více na detailing nabudil a tak jsem se do toho opřel více. No postupně časem, jsem toho nakoupil více než je zdrávo a mám v tom vložených hodně tisíc Kč a to nemám ještě ani stroje (leštičky a tak) a nemám to už ani kam dávat. Prostě to rostlo geometrickou řadou, ale nekupte to když to potřebujete na tohle a na tohle a ve větším balení je lepší cena.
Moje všechny produkty (omlouvám se za nepořádek není to už kde dávat)

No tak jsem si jednou při skleničce řekl, že když mě to baví a když jsem toho nakupil tolik, tak bych si mohl na tom i přivydělat (spíš získat peníze zpět za utracené prostředky) tak jsem založil Fb stránku Pecka Detailing, kde si mytím vozidel známým a kamarádům přivydělávám, dávám tam výsledky fotky, příspěvky atd., ovšem problém detailingu je, když to má být pořádný detailing, tak se nad tím musí strávit hodně času což znamená i dost peněz, takže zatím jsou to jenom kamarádi a známí, ovšem to mi nedalo a minulý rok jsem založil i youtube kanál Pecka Detailing (inspirace kanálem Americké detailing firmy prodávající prostředky Chemical Guys a celkový trend “youtuberů”), kde dávám videa o detailingu a i o automobilových akcích atd. abych na mytí přilákal více lidí – lidé se ptají, protože výsledky vidí avšak ne každý je za to ochotný zaplatit tu cenu což chápu. No a letos kromě natáčení videí jsem se rozhodl i pro blog na Autičkáři. Takže určitě bude více blogů o detailingu kde si probereme postupy, prostředky detailingové značky atd.

Takže detailingu zdar a s pozdravem Pecka (Xander_Cage).

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

krab
09. března 2017, 15:19
0

Na ten serial se těším. Sám taky mam rád auta čistý, ale zatím jsem se nedostal z fáze : 1. dojedu si na ruční myčku, kde auto opláchnu, vezmu houbu, kýbl, šampon, umeju, pak zase pořádně opláchnu. 2. přijedu domů, utřu takovou tou jelenicí, dočistím co se nepovedlo pořádně umýt, vnitřky prahů atd... 3. nanesu si vosk 4. pěkně vyleštím a myslím si jak to není perfektní :)

Na videa se podívám. Jedno zajímavý bylo asi před půlrokem na kanálu Harry's garage, kdy profi detailer dělal na jeho Lambu Countach.

reagovat
Xander_Cage
09. března 2017, 17:27
0

V pohodě takhle to dělá 99% lidí a nevidí, že takhle dost ubližují laku (houba - do spórů se zachytává špína, dře lak, jelenice prakticky to samé atd) právě pro tebe a jiné budu psát tenhle detailing blog/seriál snad to bude všechno co nejdřív (překonat moji lenost a prokrastinaci to je věc :D )

JLK
09. března 2017, 17:08
0

Ja jsem pres zimu nemel co delat tak jsem procitaval detailing forum a taky jsem udelal prvni nakup. Ted' sezenu par zbyvajicich vecicek a az bude venku hezky tak jdu na to :D

reagovat
Xander_Cage
09. března 2017, 17:29
0

Jo aby to nedopadlo jako u mě s tím nákupem :D já bych tady hodil ten známý vtip: Naučte děti detailingu, pak nebudou mít peníze na alkohol a drogy :D

JLK
10. března 2017, 12:31
0

S tim tak nejak pocitam. A aby mi toho nebylo tak lito tak se uklidnuju ze az budu auto prodavat bude vypadat natolik hezky ze ho prodam o tech par tisicovek draz nez by stalo prumerne osoupane =D

Boris
10. března 2017, 07:34
0

Za více příspěvků o detailingu se rovněž přimlouvám.

reagovat
RCNP
10. března 2017, 12:55
0

Na tenhle serial se moc těším. Sám jsem do toho trochu spadnul při čekání na auto, když jsem se snažil nějak zabít čas. A přesně jsem se dostal od jaru a molitanový houby ke dvěma kyblíkům, vlněný rukavici a šamponu se správným pH :D Kluci z klubu co mají taky toyobaru si ze mě dělají srandu, ale když přijel "kolega" s funglovkou ve stejný barvě a obě auta stála vedle sebe, tak celkem koukal o kolik jasnější jsem měl lak u svýho auta, co jezdí denně v každém počasí i přes zimu. Minulý víkend jsem to už nevydržel a musel jsem udělat základní kůru po zimě a rozleštit nějaký škrábance, takže jsem zabil celý víkend :D Jinak můj oblíbený youtube kanál na tohle téma je ammonyc, tam je taky chlápek s OCD co všechno krásně vysvětluje.

reagovat
Chosé
10. března 2017, 14:42
0

Tohle bude parádní blog, už to tuším. Pomalu mě po laku bude čekat nakoupení prostředků, nejprve asi popůjčuji od bráchy, co toho má docela dost.

reagovat
Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
12. září 2018, 11:23
0

A jakým způsobem řešíte škrábance na laku??? Já se snažím držet daného postupu. http://www.united-c.cz/jak-na-skrabance-na-aute-vime-to/ a pomáhá to :)Sice ty nejhorší škrábance řeším autolakovnou,a le na ty malé tento postup jistě stačí :)

reagovat