načítám data...

Vytáhněte černé prapory – Dodge Viper definitivně skončil

Dneska je pátek. To znamená, že až půjdete večer někam pít, pozdvihněte alespoň jednu číši na legendární americký sporťák, který již není mezi námi. Výroba Viperu právě skončila.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Já osobně jsem se jednou setkal s druhou generací Viperu. Své nefiltrované dojmy jsem popsal právě sem, a ačkoliv je Viper objektivně dost hrozivé auto, které působí jako monster truck na silnici, stejně ve mně jeho brutální povaha zanechala nesmazatelný zážitek a jsem rád, že se naše cesty alespoň jednou zkřížily.

Možná i proto dneska špatně snáším novinu, hovořící o definitivním ukončení výroby třetí generace Viperu, která se udržela na trhu krátké čtyři roky a odchází bez nástupce. Třetí generace zhovadilého amerického auta s motorem z kamionu se totiž nestala sporťákem pro normální lidi, ale zůstala věrná svému kopytu. Pravověrní nadšenci to pochopitelně vítali s nadšením, nicméně trh nového Vipera neocenil a spousta lidí si raději koupila objektivně lepší Corvette.

Viper třetí generace se dokonce prodával tak špatně, že byla jeho výroba hned několikrát přerušena, aby se mohly skladovky prodat se slevou a neobrostly mechem. Finální ránu potom Viperu zasadilo v roce 2016 nařízení FMVSS #226, které požadovalo boční airbagy přes okna. Další pytle se však do těsných rámů dveří prostě nevešly a nutnému přepracování střechy, které by ještě prohloubilo ztrátovost celého auta, řeklo FCA rezolutní ne.

Napevno se tedy řeklo, že Viper ještě v letošním roce ukončí svoje působení a tak se také stalo. V tichosti, bez humbuku a tiskových zpráv, jen s jedním příspěvkem na Instagramu Ralpha Gillese z FCA, sjel z výrobní linky v Detroitu úplně poslední Viper v rudé barvě, putující do sbírky k tomu prvnímu a k několika dalším.

A co bude dál? V tuto chvíli určitě nic. Pokud někdy Dodge název Viper ještě vzkřísí, rozhodně už se nebude jednat o svébytný sporťák s unikátním motorem a rámovou konstrukcí. Tyhle časy už jsou zkrátka pryč.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

sp
spooon
18. srpna 2017, 13:22
0

Skoda ho...a ja doufam, ze taky budu mit nekdy tu cest, poznat svuj detsky sen.

reagovat
Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
18. srpna 2017, 14:01
0

Na srazech Amerik se objevuje první a druhá generace Vipera. Zítra je jeden takový sraz v Hradci Králové.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
18. srpna 2017, 13:31
0

Já měl za to, že končí až k 31. srpnu. Tak to holt asi přišlo dřív. To ale nic nemění na tom, že ho je strašná škoda. Pro mně osobně Svatý Grál, na který asi jentak nedosáhnu, i když pořád ho mám na seznamu a doufám (a je jedno, která generace to bude), protože ceny vůbec nijak zásadně nepadají.

reagovat
Viper
18. srpna 2017, 14:24
0

To je takový zvláštní paradox. Všechny Vipery stojí úplně přesně stejně a je téměř jedno, jestli je to 1994 nebo 2014 :-)

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
18. srpna 2017, 15:04
0

První a druhá generace je na tom cenově opravdu skoro stejně. Ta třetí už jim trochu utíká. Navíc za poslední dva roky ty ceny dost vyskočily. Sleduju to pravidelně, protože pořád platí, že bych ho chtěl. :-) Ale nějak se mi čím dál víc vzdaluje, tak nevím. :-D

Jindřich
18. srpna 2017, 19:15
0

Taky po něm občas hodím okem a pak si řeknu aha, tak ještě pořád nic ;-)

Jindřich
18. srpna 2017, 19:13
0

Jeden z mých dětských snů, měl jsem dokonce dva jeho modely. Ač nejsem fanda amerik, tohle auto jsem pro svou zhovadilost vždycky obdivoval a vážně mi bude chybět. Dneska se na něj určitě napiju

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem