načítám data...

Rolls-Royce začíná s testováním svého ne-SUV

02. prosince 2016, 10:00 8 komentářů Dominik Valášek Novinky

Rolls-Royce uveřejnil první dvě fotky vozu, skrývajícího se za maskovací fólií a také za názvem Project Cullinan.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Cullinan je dlouho propíranou novinkou luxusní britské automobilky, pojmenovanou po jednom z největších hrubých diamantů světa. A přestože všechno napovídá tomu, že se jedná o „nové SUV od Rolls-Royce“ britská značka se proti tomuto plebejskému označení vyhrazuje. Velký Rolls-Royce totiž není ani sportovní, ani užitkový, čímž nesplňuje hned dvě ze tří písmen zkratky SUV. Podle oficiálního prohlášení je připravovaný model takzvaně „high-sided vehicle“. Tj. termín, který by šel do češtiny volně přeložit jako „vůz s vysokým bočním profilem“.

A vysoký boční profil, to tedy Cullinan opravdu má. Ačkoliv první fotografie neodhalují vše, je na nich vidět mohutný, hranatý a jaksi „monolitický“ vzhled, přídí evokující starší vlajkovou loď Phantom. Z ní má Cullinan typickou mříž chladiče s vertikálními otvory, ale i vcelku malá, hranatá světla. Zadní dveře budou otevírané proti směru jízdy a soudě dle zadního okna taky slušně dlouhé.

V současné chvíli probíhá klasické prvotní testování, které se během prosince přesune do oblasti polárního kruhu. Tady bude přes zimu probíhat testování v extrémně nízkých teplotách a sotva nastane léto příštího roku, vydá se Rolls-Royce na střední východ zjistit, jestli Cullinan přežije také ty extrémně vysoké.

Navíc je rozhodně co testovat. Cullinan totiž stojí na zcela nové, celohliníkové platformě, na kterou se postupně přesunou všechny budoucí modely. K tomu je vůz opatřen zbrusu novým systémem pohonu všech kol a samozřejmě odpovídajícím adaptivním podvozkem, jenž má údajně dopřát až neskutečně hladkou jízdu. Pod kapotou se objeví klasika v podobě dvanáctiválce o objemu 6.75 litru, popřípadě hybridní ústrojí a ve hře je dokonce možnost, že bude i elektromobil.

Debut nového vysokého Rolls-Royce proběhne v roce 2018 a na trhu bude novinka konkurovat luxusnímu SUV Bentley Bentayga. K tomuto postavení se pochopitelně adekvátně nastaví i cena. No co, Rolls-Royce nikdy nebyl z levného kraje.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Lu
Lumír
02. prosince 2016, 10:15
0

Vždyť to je jasný crossover! To je jasné. Nižší střední třída ... :))

reagovat
beastar
02. prosince 2016, 13:22
0

Cílová skupina vkusní zákazníci na blízkém východě a pár lidí jako Rytmus jestli mu na to někdo půjčí:)

reagovat
M P
02. prosince 2016, 13:46
2

U takového auta je ale velice pravděpodobné, že si budou svůj olej kontrolovat sami:D

beastar
02. prosince 2016, 14:58
0

Opravdu tak to nezbývá než jen doufat že k tomu bude jednoduchý přístup a bude možnost si přiobjednat pracovní rukavice v barvě vozu (zlaté?). Zásadní u těchto vozů je také jestli lze objednat celý interiér vozu z ryzího zlata prý se na tom nejlépe sedí, nejlépe se z toho jí a nejvíc to svítí prostě "propre goût".

St
StepanB
02. prosince 2016, 19:23
0

Když je v článku blbost, obvykle mi to nevadí. Dělám je taky, každý den. Je ale jedná výjimka, která mě spolehlivě naštve. Mohl by mi autor textu ukázat, kde je Střední východ???

reagovat
M P
02. prosince 2016, 20:55
0

Já teda doufám, že nebude vadit, když zastoupím autora, ale co ja na označení 'střední východ' špatně? Ano, říká se u nás běžně spíše blízký východ, ale termín middle east a z něj pocházející střední východ, je srozumitelný snad všem.

Ovšem, situace bude jiná, pakliže jste povoláním zeměpisec nebo něco podobného, v takovém případě dokážu rozhořčení nad ne zcela exaktní terminologií pochopit. Snad jen příměr z automobilového soudku... samosvornému diferenciálu také říkají lidé různě, a většinou dojdou porozumění, ačkoli technicky existuje několik přesnějších rozdělení podle principu funkce.

beastar
02. prosince 2016, 21:28
0

Je to asi jako když lidé říkají USA, Spojeným státům americkým prostě "Amerika" nebo když někdo řekne "Anglie a přitom myslí Spojené království Velké Británie a Severního Irska není to zeměpisně dobře a přesto tomu tak nějak všude na světě (téměř) docela dobře porozumí.

whitenight
02. prosince 2016, 21:34
0

můžu ti to ukázat já? https://cs.wikipedia.org/wiki/Střední_východ



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem