načítám data...

Za pět let představí Pagani plně elektrický supersport

10. března 2019, 14:07 4 komentářů Jakub Pospíšil Novinky

Horacio Pagani se v rozhovoru pro Top Gear rozpovídal o budnoucnosti automobilky. A tradičně smýšlejícím petrolheadům neudělal radost.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Alespoň částečná elektrifikace se nevyhnula téměř žádné mainstreamové značce. “Čistá” mobilita je zkrátka in a jen málokdo do rozjetého vlaku hybridů a elektromobilů ještě nenaskočil. Trochu rozdílná je situace mezi sportovními auty. Hybridní řešení se zde využívá spíše jako nástroj k efektivnímu zvýšení výkonu, než v honbě za emisními limity. A mnoho supersportů žádnou formu elektrifikace zkrátka nenabízí.

Jedním z pravověrných benzínových výrobců, který osazoval své veskrze dokonalé sporťáky výhradně silnými dvanáctiválci od AMG ale překvapil své příznivce nečekaným tvrzením. Horacio Pagani v rozhovoru pro Top Gear prohlásil, že v roce 2024 představí plně elektrické auto. Považuje to za jednu z největších výzev, s jakou se s automobilkou Pagani kdy potýkal. Doslova totiž prohlásil, že “nikdo ze zákazníků Pagani nechce elektrické auto. Nechtějí o něm nic vědět a nezajímá je.” O to těžší bude jim takový vůz prodat.

Ohledně pohonného ústrojí elektrického Pagani byl Horacio celkem tajnůstkářský. Prozradil jen, že se jedná o vlastní řešení automobilky, které nevzniká v kolaboraci se žádným jiným výrobcem. Dokonce má prý v hlavě i nápad, jak zdárně vyřešit další problém – elektrický pohon totiž, na rozdíl od plnotučného dvanáctiválce nevydává téměř žádný zvuk. Automobilka prý ale pracuje na řešení a jsou v této oblasti velmi sebevědomí. 

A jak se bude nový elektromobil jmenovat? Ani na tuto otázku neodpověděl Horacio přímo. Naznačil ale, že ho k vývoji elektrockého auta inspirovala scenérie, kterou vídá ze svého domu na venkově. Pozoruje zde vodní ptáky u jezera, jak neslyšně plachtí nad hladinou. Je tedy možné, že ptactvo poskytne inspiraci i při pojmenování vozu.

Bude elektrická Zonda zkázou značky, nebo se Horaciovi podaří nadchnout benzínové nadšence pro elektrický pohon? To se dozvíme už za pět let. 

Zdroj: https://www.topgear.com/car-news/geneva-motor-show/exclusive-pagani-working-all-electric-hypercar

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Beny
10. března 2019, 17:46
9

Nevíte někdo jak je na tom Beastar? Dostat infarkt není sranda...

reagovat
krab
10. března 2019, 19:10
2

Mají ho chudáka na svědomí, ti elektrofilové z Autíčkáře... :-D

Tu zprávu jsem si se zájmem přečetl celou a jsou tam různý otázky. Zatím nový model bude mít jak V12 AMG a manuální převodovku ( což kupuje 70% zákazníků Pagani) a ten druhý by mohl být plně elektrický... To píšou tady: https://uk.motor1.com/news/308491/pagani-huayra-replacement-v12-electric/

Každopádně Horacio změnil názor, protože ještě před nedávnem o EV nechtěl ani slyšet. Zkrátka je to v automobilovým průmyslu tak, že si bez EV nejde do budoucna tu výrobu představit. Přirozený vývoj to není, otázka je, co fakt za těch 5 let přijde.

Být Beastarem, byl bych celkem v klidu :)

beastar
11. března 2019, 13:29
3

Už sem to četl. Naštval mě že změnil názor. Zase na druhou stranu chce prodat. Jinak by to mohl zavřít. Když řekne revoluční řešení v rámci zvuku. Bude to fakt revoluční. Na to se případně těším. Taky design může být zajímavý. A nakonec když už elektrika tak ať z toho vytlačí aspoň 1000 koní:D Dojezd 400 km a lidi budou nadšený.

Ovšem měl by myslet na to že se nejmenuje Fisker. A jeho zákazníci nejsou lidi znuděný lidi z IT a obchodu s krvavejma diamantama. Většinou jsou to lidi co chtějí řídit svoje auto sami...

reagovat
briza
11. března 2019, 15:44
4

Už se těším na to, jak to Hammond hodí na boudu.

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Aveo LPG Nová bomba  1kč/km 2008
Chevrolet Aveo LPG Nová bomba 1kč/km

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem