načítám data...

Jak je to s hraním Dooma na infotainmentu Porsche?

22. února 2017, 07:22 6 komentářů Dominik Valášek

Zahraniční servery v panice prohlašují, jak nebezpečné je hrát Dooma na infotainmentu auta za jízdy. Nejsmutnější ale je, že takové blbině věří.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Vody auto-internetu pročísl americký geek, fungující na Youtube pod přezdívkou Vexal. Ten ve svých videích ukazuje, že klasického Dooma lze uchodit naprosto na jakémkoliv elektronickém zařízení (nebo třeba na toustovači). Jeho tvorba je mnohdy k popukání a stejně tak by tomu mělo být i u nejnovějšího počinu, kdy je Doom nainstalován a hrán na infotainmentu Porsche 911. Ještě šílenější, než samotný nápad, je ovšem fakt, že tomu někdo věří…

Tříminutový tutorial hovoří jasně. Ke spuštění Dooma na Porscheti potřebujete USB flashku se souborem, jenž obsahuje VIN auta a také originálního Dooma na CD-ROM.  Flash disk se strčí do USB v autě a protože je na něm zapsán VIN, spustí se po nastartování infotainment v diagnostickém režimu.

Už tohle samo o sobě je pěkná kravina. Navigace v Porsche není 2 DIN rádio z Aliexpressu, abyste se v něm mohli hrabat, jak se vám zlíbí. Veškerá softwarová výbava je značkou velmi pečlivě střežená a k jejímu rozklíčování vám rozhodně nestačí USB disk s texťákem, který si vytvoříte doma.

I kdyby ale tento střelený postup přece jenom zafungoval, to úplně poslední, co by se vám na obrazovce infotainmentu zobrazilo, by bylo grafické rozhraní připomínající Windows. Podle videa už stačí jen zasunout CD s hrou do mechaniky, pomocí kolečka od ovládání hlasitosti najít .exe soubor a voila, Doom běží jak zamlada.

Teprve tady to ovšem začne být vážně zničující, neboť Vexal začíná s předvedením toho, jak se Doom v Porscheti ovládá. Řazením rychlostí se mění zbraně, točením volantem se rozhlíží, střílí se klaksonem a dopředu se jde zkrátka a jednoduše tím, že se rozjedete. Finální scéna videa, kdy se Vexal prohání po silnici a zběsilým troubením kosí kulometem démony v revoluční 3D grafice, vás složí pod stůl, neboť nic tak bizarního a srandovního ani na internetu hned tak neuvidíte.

Každý, kdo má špetku soudnosti, musí naprosto okamžitě dospět k dedukci, že to celé je opravdu „jenom jako“ a že je na zhaslý displej navigace v postprodukci naroubován obraz z počítače. Jenže budete překvapeni, kolik lidí tomu věří. Třeba server Gizmondo zdůrazňuje, jak moc je hraní Dooma za jízdy nebezpečné a nemělo by se dělat ani na uzavřené komunikaci. To jako vážně? Mně by jenom zajímalo, jestli si Vexal při tvorbě videa vůbec připouštěl, že mu takovou koninu někdo sežere…

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

ga
gastronome1
22. února 2017, 13:20
0

Lol :D

reagovat
Hippieguy
22. února 2017, 13:59
0

To video se mi moc líbilo, a ta samotná realizace ovládání není ani v principu taková hloupost, pamatuju si jak si tak před 15ti lety nekeri lidé kupovali levné navigace, u kterých se dalo textovým souborem na kartě vyskočit do Windowsu CE nebo win mobile a pak to používali jako levnou náhradu za PDA.

reagovat
Xander_Cage
22. února 2017, 16:40
0

No s tím ovládáním nevím jestli by to šlo, nebo jako šlo ale ne tak snadno, vím, že auta mají oddělenou řídící jednotku (nebo oddělený čip na řídící jednotce) pro rádio, čili by se muselo překopat celá elektronika v autě aby všechno spolu komunikovalo což pochybuju, že by u Porsche někdo zvládl - možná na nějaké univerzitě v rámci vysokoškolského projektu, ale tam na tyhle účely nekupují Porsche.

Woyta
22. února 2017, 19:14
0

Staci ti obejit system infotainmentu. Staci mu vnutit falesny update firmware a misto updatu nabehne nas SW. Takhle treba funguje CHDK firmware pro Canon fotaky. Ten doom je ale cistej fake. jen viral. Nic vic, nic min.

sheogh
22. února 2017, 16:36
0

:-D :-D pekny.

Jo, winCE a mobile pozna na SDcku slozku 2577, bere to jako autorun :-)

reagovat
Mi
Michal Lenc
23. února 2017, 18:28
0

A teď otázka, bylo by to teoreticky možné? Já si myslím, že ano. Paradoxně největší problém bych viděl v tom střílení pomocí klaksonu. Do infotaimentu se určitě předává informace o tom jestli jedu a jak rychle, to je kvůli navigaci v tunelech. (Je o tom i zmínka v manuálu Porsche) Docela bych čekal, že tam půjde i informace o natočení volantu, opět kvůli lepší navigaci v tunelech. Zařazená rychlost, to už je otázka. Bývají různé statistiky ekologičnosti jízdy apod.

Pro zajímavost, tady je článek který spekuluje právě o datech, které může infotaiment vyčítat z motoru. http://www.ibtimes.co.uk/did-porsche-choose-apple-connected-car-system-because-google-collects-too-much-data-1522878

Takže otázka zní, pokud bych měl root přístup k infotaimentu, mohu vyčíst potřebná data? Podle toho článku spíše ano, než ne.

A k otázce, jestli je možno hacknout root přístup k infotaimentu? Existuje nějaký systém, který nebyl hacknut? Z těch spotřebitelských mě napadá blackberry a to spíše díky tomu, že nebylo dostatečně rozšířené.

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Aveo LPG Nová bomba  1kč/km 2008
Chevrolet Aveo LPG Nová bomba 1kč/km

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem