načítám data...

Elektromobil od Apple se světu představí v roce 2024. Možná.

23. prosince 2020, 10:03 6 komentářů Jakub Pospíšil Novinky

Tisková sice zmiňuje termín za čtyři roky, ale jedním dechem dodává, že se může měnit. Takže v zásadě opět nevíme nic.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

O projektu automobilu od firmy Apple se začalo poprvé nahlas mluvit před necelými sedmi lety, v roce 2014. Tehdy představený projekt Titan sliboval, že do přelomu desetiletí budou po silnicích jezdit autonomní vozy s jablkem na přídi. Ačkoli teoretická deadline přijde až za osm dní, dovolím si odhadnout, že termín se dodržet nepodaří. 

Apple na toto reaguje novou tiskovou zprávou, která termín spuštění výroby posouvá na rok 2024. Ovšem dodává, že dle vývoje světových událostí (především je tím pravděpodobně myšlena situace kolem Čínské chřipky) se může datum posunout na rok 2025, nebo dále. Čili opět nevíme nic. 

Na druhou stranu se sluší říci, že v rámci projektu Titan bylo zaregistrováno již několik desítek patentů, od pokrokového řešení baterií, které nebudou nepodobné akumulátorům z mobilních zařízení výrobce, až po inovativní technologická řešení odpružení a podvozku. Je ale zřejmé, že oproti původním plánům nepůjde o autonomní automobil, ale konvenční vůz řízený člověkem. 

Zatím není jasné, zda samotnou výrobu vozu zastane přímo Apple, nebo ji bude outsourcovat jiné společnosti. V minulosti proběhla jednání s Volkswagenem, v současné době se jeví jako nejpravděpodobnější partner kanadská Magna, nelze přehlížet Foxconn, jež letos představil vlastní platformu pro elektromobily. 

Narozdíl od úplných nováčků na trhu může Apple spoléhat na loajalitu uživatelů svých mobilních zařízení. V roce se v anketě agentury Reuters vyjádřilo 64% američanů, že by si vůz od Applu koupili raději, než od zaběhlých automobilek, protože na ně působil solidnějším dojmem. Značka s nakousnutým jablkem má zkrátka velkou sílu, bez ohledu na to, co vyrobí.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

eLzyx
23. prosince 2020, 11:45
4

"bylo zaregistrováno již několik desítek patentů, od pokrokového řešení baterií, které nebudou nepodobné akumulátorům z mobilních zařízení výrobce". To nevím jestli bude nějaká výhra, protože baterie v iPhonech jsou vyloženě mizerné. Mám tu asi 20 iPhonů různého stáří a cirka 50 Samsungů. Na více jak 1/3 iPhonů je už po dvou letech znát znatelně kratší výdrž na baterii, po 3 letech se už některé telefony nahodile vypínají, v zimě jakmile nemáte baterii nabitou aspoň 80%, tak si nezavoláte, iPhone se vypne. U Samsungu jsem neměl takové problémy ani jednou.

reagovat
Stanley
23. prosince 2020, 16:44
3

No jestli to bude stejně kvalitní výrobek jako můj iPad Pro, tak potěš koště.

Navíc jak píše výše eLzyx, baterky od Apple stojí za prd. Doma opakovaná zkušenost s několika iPhony. Samy o sobě fungovaly dobře, ale zemřely na nekvalitní baterky a aktualizace cíleně zpomalující celé zařízení, zima vždy znamená konec telefonování a focení. Sám mám k iPadu jejich Apple Pencil a té už po roce zjevně odchází baterka.

Ale v článku to už zaznělo, "loajální uživatelé" jabkové auto koupí s radostí :-)

reagovat
BigBen
24. prosince 2020, 21:26
5

Pokud Apple auto bude jako MacBook, tak bude mít 3 výměnné díly. Top Case, bottom case a display. Každá oprava tedy bude stát asi jednu třetinu ceny vozu, podle toho který díl bude potřeba vyměnit. Typické závady budou: vadné podsvícení displejů, fleky na displeji, nafukující se baterie, loupající se antireflexní vrstva displeje, některá tlačítka nebudou reagovat na stisky, nebo naopak budou na jeden stisk reagovat vícekrát. Záruka bude jeden rok. Po skončení záruky bude uživatelům místo opravy doporučeno koupit nový model...

reagovat
Fa
Fandatik
25. prosince 2020, 13:21
2

Ještě jsem nečetl kompletní nařízení Práva na opravu a jestli se bude vztahovat i na elektronické zařízení nebo jen velké domácí spotřebiče. Vzhledem k tomu, že podobná pravidla chce i cca. 18 států USA, tak časem dopadne snad na všechny výrobce.
Kolikrát chce člověk něco opravit a všechno je lepené s maximální snahou zabránit opravě.

Moses
01. ledna 2021, 19:18
0

A to si este predstavte genuine apple disky kolies, ktore nebude mozne vymenit za ine nekompatibilne ;)

BigBen
02. ledna 2021, 20:42
1

Ještě jsem zapomněl, že nabíjecí kabel bude zcela odlišný od všech již používaných standardů.



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem