načítám data...

Kulky, miny, granáty? Pro neprůstřelný Defender žádný problém

25. října 2022, 12:00 5 komentářů Viola Procházková

Válka je zatím daleko, ale štěstí přeje připraveným. Tímhle ‚obyčejným‘ SUV od Land Roveru můžete projet přestřelkou a zůstat vcelku.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Svět je krásné místo k životu. Ovšem jen do chvíle, kdy vám pod autem vybuchne mina, váš vůz rozstřílí komando zabijáků, nebo se vaše děti cestou ze školky stanou obětí únosu. Pak se více než kdy jindy uplatní pořekadlo: Kdo je připraven, není překvapen.

Velmi dobře připraveni budete v případě, že si pořídíte Land Rover Defender s balistickou ochranou od společnosti Trasco. Právě tito dva výrobci uzavřeli exkluzivní smlouvu o spolupráci, jejímž důsledkem je skutečnost, že v konfigurátoru nového Defenderu 110 teď můžete zaškrtnout políčko ‚ochrana proti výbuchu‘. Teď samozřejmě maličko přeháním – takhle jednoduché to zase nebude – ale zas ne tolik. Jednou z hlavních výhod obrněného Defenderu je totiž skutečnost, že ho na první pohled nerozeznáte od běžného produkčního vozu. „Diskrétnost je často nejlepší formou obrany,” vysvětluje ideu výjimečného, a přesto zcela nenápadného vozu zástupce společnosti Trasco Allan Petty.  „Úpravy vytvořené pro Defender umožňují osobám, které potřebují dodatečnou ochranu, splynout s běžným provozem, protože vozidlo je prakticky nerozeznatelné od standardního modelu.“ 

Lehká přestavba A-Kip neboli Anti-Kidnap obohacuje karoserii auta o odlehčenou bezpečnostní ocel, sklo a kompozitní materiály, chráněny jsou například oblasti čelního skla, dveří, střechy, prostoru pro nohy, balistická přepážka s oknem je umístěna také za druhou řadou sedadel. Podle míry své důležitosti a zbrojní připravenosti vašich nepřátel si můžete vybrat mezi úrovní balistické ochrany VPAM 4 nebo VPAM 6. Pro případ, že nejste podrobně seznámeni s klasifikací balistické ochrany, úroveň VPAM4 vás ochrání před střelbou ze zbraně ráže 44 Magnum, VPAM6 dokonce i před dávkami z kalašnikovu. 

Německá společnost Trasco se specializuje na bezpečnostní úpravy vozidel více než pětatřicet let , proto není divu, že myslí i na detaily, které nejsou tak očividné jako pancéřované dveře. Objednat si tedy můžete ještě další prvky výbavy, například vybavit motorový prostor auta protipožárním systémem s automatickým nebo manuálním spuštěním. Dostupné jsou také výstražné modré blikačky, siréna a komunikační systém, balistická ochrana podvozku proti střepinám nebo samouzavíratelné palivové nádrže.

Zatím se nám nepodařilo zjistit, jaký hmotnostní hendikep bude ochrana proti létajícím kulkám znamenat. Dá se však očekávat, že klid duše vám bude milejší než hodnota spotřeby nebo zrychlení z nuly na sto. Stejně tak zůstává obestřena rouškou tajemství cena, která bude odpovídat míře zkušeností a důkladnosti testování. Ve svém sídle v Brémách jsou ochranné prvky testovány na všechny myslitelné ráže a druhy zbraní, ať už je řeč o pistolích, puškách, ručních granátech, minách nebo Improvizovaných výbušných zařízeních. Kromě Land Roveru spolupracuje firma Trasco i s dalšími automobilkami, jmenujme například Volkswagen, Toyota, Volvo, BMW, Mercedes-Benz, Genesis nebo Aston Martin. V jejích autech se vozil například korejský prezident, královna Alžběta, ale třeba taky Jackie Chan ve filmu Twin Dragons. 

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Jimi
25. října 2022, 13:47
1

Ta nenápadnost funguje možno v Anglii, mezi mírumilovnými zemědělskými Toyotami to bude jak pěst na oko :)

reagovat
PB
26. října 2022, 00:48
4

No, to ze to bude nenapadny muze rict jen nekdo, kdo obrneny auto nikdy nevidel... a i tomu (pokud nekdy videl Landaka) tam bude neco pripadat trosku divne. Predevsim zesileny ramy oken (to nejde moc okecat) a pokud nebude auto mit uplne zacernena skla, tak jeste hodne divnej lom svetla. A hodne stesti s tema dverma bez pridavnych zapadek (pouzivaji se petlice jak od chliva), to se pri jakemkoli vybuchu vyvali behem vteriny. Tyhle auta mivaji z konstrukcniho hlediska strasne moc slabych mist, napriklad mezery ve dverich - treba u LC se tak cely ram dveri nahrazuje specialnim odlitkem, aby se to prekrylo, to nevypada, ze tady bude uplne mozne. Jako urcite lepsi nez nic, ale byl bych opatrnej: VPAM 4 je na urovni B3/B4, coz neni uplne nic moc a VPAM 6 je furt pod B5, ci maximalne ekvivalentni. Pro hrubou predstavu, tabulky jsou tady (http://armour-works.com/standards.html) a jeste se podivejte na to, jak se to meri - cim je soustrel tesnejsi, tim se da povazovat certifikace za narocnejsi (velmi zjednoduseno:)

reagovat
PB
26. října 2022, 00:51
2

BTW, proto je z logiky veci lepsi volit auta na ramu, bo tam si na karoserii obrnis, co chces, zatimco u samonosne karoserie se lepi panely spis tam, kde je v konstrukci misto..

Moctezuma
26. října 2022, 06:20
2

Pěkně popsáno. Souhlasím a díky, že jsem to nemusel napsat já.

Občas jezdím v B5 (do banky, do vězení atd.) V kopci nejdou otevřít dveře. Obrněné auto poznám už z dálky, i B3. VW Jetta v B3 byla zde je velmi oblíbená - proti ratones.

"Vozidlo je prakticky nerozeznatelné od standardního modelu.“

Na dálku to pozná v Mexiku každá krysa :) Blbější zaklepe na okno a pochopí, že má zaklepat na jiné....jak psal Beastar - asi to bude tím, že v Mexiku jsem dlouho...


Radim Nemec
26. října 2022, 11:12
0

Ja si nemuzu pomoct, ale spis bych sel do neceho takoveho: https://suchen.mobile.de/auto/audi-a8-l-security.html
to asi nikoho neprekvapi...



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !! 2003
Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !!

2003 rok výroby
68 koní výkon
1 300 ccm objem

Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio 2000
Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio

2000 rok výroby
160 koní výkon
2 500 ccm objem

Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW, 2017
Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW,

2017 rok výroby
420 koní výkon
5 000 ccm objem

Toyota Corolla TS 2003
Toyota Corolla TS

2003 rok výroby
192 koní výkon
1 795 ccm objem