načítám data...

Návštěvnost motoristických akcí - CDS Sosnová 13.5.2018

18. května 2018, 17:48 8 komentářů RadekZak

Nedávno byl publikován článek o mrzké návštěvnosti motoristických akcí - avšak já mám opačnou zkušenost... Více v blogu

zobrazit celou galeriiRadek Žák: Návštěvnost motoristických akcí - CDS Sosnová 13.5.2018

Začal bych trochu pozvolněji – důvodem sepsání mého prvního blogu je nedávné vydání článku o zájmu diváků o motoristický sport. Avšak já to nevezmu nyní z pohledu diváka, nebo tedy alespoň ne z pohledu obyčejného diváka… Já se totiž o minulém víkendu zúčastnil 1. kola Czech Drift Series v Sosnové jako akreditovaný fotograf. Byla to již třetí akce od CDS, které jsem se jako fotograf účastnil, jelikož moc rád využívám jejich možnosti se akreditovat na závod s takovýmto rozsahem jakožto amatérský fotograf (dobře, amatér už úplně nejsem, ale nefotím pro žádný web).

                Standardně vyrážím až na nedělní battly skupin Semi-pro a Pro, jelikož fotím hlavně pro sebe a tak nepotřebuji být u všeho – stačí to nejlepší. Zabaleno mám ale již od sobotního večera, kdy dobíjím poslední baterie a vše potřebné se snažím vměstnat do menší brašny. Chce to dobrou znalost tetrisu, ale nakonec se to daří a tak jsem druhý den ráno připraven vyrazit směr Sosnová.

                Dorážím na autodrom lehce po 9h a už se nestačím divit, parkoviště hned vedle depa je již plné a tak musím parkovat už na šotolinovém okruhu. Slunce pere, tribuny se začínají plnit a komentátoři zdatně komentují aktuální dění jak pro diváky v Sosnové, tak pro diváky u obrazovek – CDS totiž vysílá na YT livestream z každého závodu. Já mám chvíli na rozkoukání, na nastavení všemožných věcí na tom moderním přístroji na fotky a už se pomalu rozjíždí battly skupiny Semi-pro TOP16. No, pomalu… Nástřel do první zatáčky dávají jezdci v cca 70-90km/h (skupina Pro až 130km/h) a jsme tu na driftech, takže jak jinak než bokem!

                Po krátké chvíli si vzpomínám, co jsem zase nechal doma… Špunty do uší! Člověk může být autíčkář jaký chce, ale být dlouhodobě vystaven kouři od spálených gum přemotorizovaných zadokolek, kterým ve výfuku chybí jakýkoliv tlumič, to za chvíli omrzí. Navíc tento víkend se do toho přidalo neskutečně zářící a neskutečně teplo-vydávající slunce…Ale co, přežil jsem o i tak, ale přiznám se, cestou domů jsem si užíval pouze lahodných zvuků mého atmosférického dvoulitru v mém STčku.

                Ale abych se vrátil zpět na Sosnovou – než se jeden naděje, a nebo vystojí frontu na klobásu, už se rozjíždějí tréninky pro skupinu Pro. Skupina Pro zaručuje to nejlepší, co člověk může na české scéně vidět. Závodní speciály s výkony kolem 800 koní a ne zřídka 1 000Nm točivého momentu. V ten moment jsou však tribuny v Sosnové plné! Možná bych řekl spíše přeplněné! Lidé stojí všude podél trati (tam, kde mohou) i ve více řadách, auta parkují již mimo areál, jelikož prostě Sosnová kapacitně nestíhá. Z toho co jsem viděl, usuzuji, že některé motoristické sporty prostě táhnou více. Zřejmě je to tím, že divák v Sosnové vidí trať z tribuny celou, nebo že by tou samotnou akcí (tedy driftem) a nebo tím všudypřítomným sluníčkem?

                Kdo ví… Ale kdo byl, určitě neprohloupil. Některé autíčkáře jsem tam viděl (zdravím kluky v Mikře, kteří vedle mě stáli na pražských K&K) a ostatním bych doporučil nějaký závod CDS navštívit – případně shlédnout livestream. Stojí to zatoJ Jinak jen pro zajímavost přidám, že disponuji fototechnikou Fujifilm (tělo X-T1 mirrorless, objektivy Fujinon 50-140 f2.8 a Fujinon 18-55 f2.8-4) a za ten den jsem nafotil přes tisíc snímků, z toho jich bude cca 100 na zveřejnění. Doufám, že také nebude vadit odkaz na mojí menší fotogalerii na stránkách CDS ZDE

Děkuji za přečtení a někdy naviděnou…

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

BubaaCZek
18. května 2018, 22:54
0

Dik za report a tip na spunty :)

reagovat
sp
spooon
20. května 2018, 15:31
0

na letošní CDS sem nebyl ale párkrát jsem už tuhle akci navšívil a vždy to bylo parádní, takže taktéž doporučuji. A špunty do uší bych nevdiěl jako nustnost, zas tak hrozný to není. Ale asi se neztratí ;-)

reagovat
RadekZak
20. května 2018, 19:23
0

Jako běžný divák na tribuně asi v pohodě :-) Ale pokud se člověk celý den pohybuje uprostřed okruhu, tak tam už to vidím jako lehčí dopomoc k pohodlí :-D

sp
spooon
20. května 2018, 20:09
0

OK, to sem si hned nespojil :-D

Nawi2203
28. května 2018, 10:38
0

Kluci v Mikře také zdraví a pod článek se souhlasně podepisuju!

reagovat
Ko
Kozlik_san
28. května 2018, 11:55
0

Majitel Micry zdraví :D Naprosto souhlasím, Sosnová je podle mého pro diváky nejzajímavější

reagovat
ToMyx
01. června 2018, 14:19
0

Článek plnně vystihuje nejen situaci v Sosnové (málo tribun), ale také zájem o různé autoakce. Na CDS jsem byl potřetí z toho 2x v Sosně s pětiletým nástupcem trůnu, který to fakt žere. Dokonce si po 15 minutách přestává zacpávat uši:-D
Chválím fotky, jsou super!

-
Komentář upraven 1. 6. 2018, 14:21:09

reagovat
RadekZak
03. června 2018, 15:14
0

Těch tribun je tam málo, bylo to vidět už i při parkování, což je škoda. Nevím jak to tam vypadá při jiných motoakcích, ale tuším, že asi podobně. A děkuji za pochvalu fotek :-)