načítám data...

Téma Ford Focus ST170 z Anglie

Příspěvky mohou psát jen registrovaní uživatelé.
Souča 13. června 2017, 19:56
Čau, ani ne před měsícem jsem si z ostrovů dovezl RX-8, taky jsem se řídil podle článku tady na autíčkáři a na jdm fóru, cesta zabere asi 15 hodin včetně lodní cesty, takže asi 13 hodin jízdy po dálnici, dá se to v pohodě. Na řízení vpravo jsem si zvykl během chvilky a ve zbytku Evropy to bylo naprosto bez problémů.

Platná MOT je určitě nutnost minimálně pro provoz v UK. Mimo UK to nikdo na dálku na webu dvla kontrolovat asi nebude... Kupní smlouvu jsem neměl, jen ten V5C papír s odtrženým ústřižkem 11 a podpisem prodávajícího.

Roadtax je taky nutnost po dobu jízdy v UK, jednoduše popros prodávajícího, aby to odhlásil o x dnů později a nebo to normálně zaplať sám přes net, je to easy - nezáleží na tom, kdo to zaplatí (takhle jsem to pochopil a dává to smysl, nicméně mě to majitel nechal běžet stále). Než se (ne)zaplacená road tax objeví v systémech policie, trvá to asi den, ale za jednotlivé dny to jsou tak malé částky, že je prostě lehčí to nechat pár dnů zaplacené a neškudlit každou libru.

V UK nemaj zelený karty, ale ve zbytku EU je určitě potřebuješ, já sjednal pojistku po telefonu během 15 minut (vypočítal jsem si nejlevnější na netu a nechal tam i číslo, hned mi zavolali (v sobotu večer) a sjednali to). Kartu ti pošlou hned na maila, tak si jí vytiskni (já tiskárnu nikde neměl k dispozici, kartu jsem měl připravenou aspoň na tabletu :) ) a ačkoliv bude aktivní hned, tak na zaplacení (aktivaci smlouvy) budeš mít třeba 5 dnů, takže po příjezdu můžeš nezaplatit = neaktivovat smlouvu a dohodnout si novou dle libosti v ČR.

Trajekt objednat aspoň den předem kvůli ušetření 30-50 liber, najdi si přímo portál společnosti, která dopravu zajišťuje, je to stejný jako s lístkama na autobus :)

Povinnou výbavu jsem měl (stejně bych ji kupoval v ČR), v klidu ji kup někde v Anglii, ale dá se koupit i na lodi asi za 35 liber komplet včetně nálepek. Ty jsem měl taky, ale nikdy jsem je u nikoho jinýho neviděl :) Za celou jízdu jsem potkal jedno policejní auto ve Francii a vůbec žádný problém nebyl, v jinejch zemích nejspíš nezastavujou jen tak z nudy.

Doplnit údaje do techničáku zvládnou za 2000,- na každé dovozové technické pokud se to auto prodávalo v ČR. Specielně na Dekru kvůli doplnění údajů do TP musíš jen s exotama (např. Silvia S15).

Určitě taky mysli na kontrolu oleje před a během cesty, přecejenom je to 1300+ km a pokud by si tvůj motor náhodou olej bral a ty bys to zjistil až v ČR, tak by to bylo blbý.

Každopádně to je super výlet a zkušenost :)