načítám data...

Vše, co jste (možná) nevěděli o povinném ručení

Co majitel vozidla, to povinné ručení. Víte však, před čím vás toto pojištění chrání, jakou roli hraje výše limitů a jak na něm ušetřit?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidel je v České republice povinné pro všechny vozy vedené v registru vozidel. Ať už se jedná o auto, motorku, skútr, traktor, nebo čtyřkolku, jakmile vyjedete na silnici, musí mít sjednané povinné ručení. Po úhradě pojištění získáte jako doklad o zaplacení takzvanou zelenou kartu. Tu musíte mít vždy po ruce a připravenou k předložení během silniční kontroly, v opačném případě můžete na místě dostat pokutu až 3 000 Kč.

Jaký limit je ideální?

Minimální limit stanovený zákonem je 35 milionů korun. Vždy je však lepší zvolit pojištění s vyšší částkou. Škoda způsobená vaším autem včetně nákladů za ušlý zisk, léčbu nebo trvalé následky se může vyšplhat až do několika desítek milionů korun. Obecně se tak doporučuje minimální limit 100 milionů korun na úhradu újmy na zdraví i majetku. Mějte na paměti, že povinné ručení nehradí škody na vašem vozidle, na pokrytí těchto výloh si sjednejte havarijní pojištění.

Jak spočítat cenu povinného ručení?

Výši povinného ručení ovlivňuje hned několik faktorů. Podstatné je stáří vozidla, vaše bydliště, objem a výkon motoru, malus nebo bonus řidiče, který zohledňuje škody způsobené v předchozích letech a zároveň motivuje k jízdě bez nehod. Pojišťovny své klienty dělí do několika skupin. V tomto roce plánují pojistné zdražit hlavně rizikovým řidičům, mezi které patří mladí lidé do 30 let, starší 65 let a opakovaní „bourači“.

Připojištění se vyplatí

Pokud jezdíte často a na dlouhé vzdálenosti, zvažte možnosti připojištění, které poskytne vašemu autu ochranu na míru. Pojišťovny k základnímu balíčku povinného ručení nabízejí připojištění čelního skla, zavazadel nebo rozšířené asistenční služby. Ve městě berte v potaz riziko škod způsobených vandaly. Na vesnici se vám vyplatí připlatit si za připojištění pro případ srážky se zvěří.

Jak ušetřit na povinném ručení

Zdaleka nejvýhodnější je jezdit bezpečně a nezpůsobit žádnou škodu. Pojišťovna vás pak za každý rok bez nehody odmění bonusem – ten může v průběhu několika let vytvořit nemalou slevu na povinném ručení. Další cestou ke slevě je sjednat si povinné ručení online. Tímto způsobem můžete ušetřit až 20 %. V neposlední řadě můžete získat slevu za tzv. propojištění – shlukování pojistek u jedné pojišťovny. Pokud si havarijní pojištění i povinné ručení sjednáte u jedné pojišťovny, ušetříte.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Jyrki
06. června 2020, 20:50
1

hmmm, tak bohužel to rozhodně nebylo vše co bych se rád dověděl. Mně by zajímalo, jestli se najde alespoň jedna slušná pojišťovna, co příjde a pojistí osobu nikoliv konkrétní vůz, tj. aby pojistil sebe, manželku a nikoliv svoje auta...

reagovat
JJ
Jelen Jelen
18. června 2020, 14:51
-1

Souhlasím. Tenhle článek je hodně mizerný i v rámci toho, že jde o reklamní článek.
Pokud vím správně, tak povinné ručení na řidiče v Česku sjednat nejde. V tomhle je to tu fakt dost omezený, zatímco kousek za hranicema mají jen jedny značky na několik aut, pojištění na řidiče atd.

Mě by zase zajímalo, jestli nějaká česká pojišťovna pojistí dlouhodobě auto registrované v jiném státě EU.

Abych, narozdíl od článku, přinesl možná pro někoho novou informaci, tak zmíním třeba to, že pokud nemáte pojištěné vozidlo, ale jeho značky nejsou v depozitu, tak se Vám načítá dluh za každý nepojištěný den u České kanceláře pojistitelů. Zatímco u nějaké zapomenté Jawy 50 to spíš naštve (4Kč za den), tak u auta nad 2,5l obsahu to už pocítí peněženka třeba po roce už dost podstatně (93Kč za den) a u vozidla, který má napsaný v TP "tahač" budete uvažovat o útěku do Mexika (563Kč za den).
Útěchou budiž to, že pokud s vozidlem není ježděno na veřejných komunikacích, většinou se při větší snaze a např. fotodokumentaci, která ukazuje nepojizdnost (motor venku, nabourané vozidlo atd.), podaří to, aby Vám dluh odpustili.

bkralik
18. června 2020, 17:26
2

Jyrki: námět pro redakci - když už s nějakou tou pojišťovnou komunikujete, nechcete jim navrhnout aby pak tady v diskuzi odpovídali na otázky? Myslim si, že to je věc, kterou by tady celkem lidi mohli ocenit...



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem