načítám data...

Jeep Compass: Konečně konkurenceschopný?

27. září 2016, 17:30 4 komentářů Vojta Dobeš Novinky

Odcházející generace Jeepu Compass byla spíš vtipem na kolečkách ne skutečně použitelným autem. Ta nová by to však měla od základů změnit.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Vzpomínám si, že jsem starým Jeepem Compass kdysi jezdil – a nejsou to zrovna veselé vzpomínky, zvláště pro člověka, který má Jeepy a americká auta obecně rád. Představoval typický produkt temné doby amerického automobilového průmyslu a v nabídce dnešního koncernu Fiat Chrysler je asi poslední připomínkou přešlapů z dob spojení Chrysleru s Daimlerem. V Americe jeho existenci ospravedlňuje jen cena, která ho předurčuje stát se levným SUV v nabídce autopůjčoven či jedním z mála nových vozů, které si můžete koupit snad i z minimální mzdy…

Teď se ale v Brazílii představila nová generace tohoto modelu, která se velkého uvedení na trh dočká zanedlouho na autosalonu v Los Angeles. V nabídce značky by si udrží pozici mezi kompaktním Renegade a středním Cherokee a zamíří tak do jednoho z nejdůležitějších segmentů dnešního automobilového trhu – mezi středně velké crossovery a SUV, které dnes stále více nahrazují tradiční hatchbacky, sedany a kombíky. Nový Compass by tak měl být alternativou pro ty, kteří by se jinak zajímali o auta jako Nissan Qashqai, Ford Kuga nebo třeba Seat Ateca (Škoda Kodiaq bude nejspíše mířit spíše proti Cherokee).

Vzhledem k využití platformy “Small Wide 4x4”, sdílené s Jeepem Renegade a Fiatem 500X, můžeme očekávat volbu mezi pohonem předních nebo všech kol, pod kapotou pravděpodobně nalezneme přeplňované dvoulitry, atmosférickou 2.4 a na evropském trhu pravděpodobně i 1.4 MultiAir a naftovou šestnáctistovkou, dvoulitr či obě varianty. Celkem by se v různých zemích světa mělo nabízet 17 kombinací motorů, převodovek a systémů pohonu.

Soudě podle zveřejněných obrázků se také objeví drsnější offroadová varianta Trailhawk a výrobce také sdělil, že se chystá nějaká možnost, jak vám poskytnout volné nebe nad hlavou – můžeme se tak nejspíše těšit na odsuvnou panoramatickou střechu nebo odnímatelné panely ve stylu současného Renegade.

Nový Compass by se měl dostat na trh začátkem příštího roku ve 100 zemích světa, takže očekáváme i jeho příchod na tuzemský trh.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

PeterLuk
27. září 2016, 18:25
0

Po "čínskom" Cherokee a zo zbytkov skladových dielov postavenom Renegade konečne zas Jeep ktžorý vyzerá "normálne". A dobre!

reagovat
M P
27. září 2016, 19:59
0

Takhle urazit Renegade :D přitom si to lidé hodně chválí, teda pokud nemluvíme o lidech, kteří nedohlédnou dále do současnosti než je poslední hranatý Cherokee.

PeterLuk
27. září 2016, 20:36
0

Tak on Cherokee sám o sebe na mňa pôsobil dosť dobre, interiér celkom kvalitný a pohodlný, pôsobilo to bytelne a vo verzí Trailhawk by mohol byť zaujímavým SUV aj pre mňa, čo mi rôzne Qashqaie a Kodiaqy lezú krkom. Ale ten dizajn, nemôžem si pomôcť, vyzerá to podľa mňa ako JEEP navrhnutý čínskymi študentami pre čínsky trh. Taký "ožužlaný" dizajn. Renegade mal potenciál a nemusí byť vôbec zlým autom, ale na mňa pôsobí akoby bol postavený na konci šichty z posledných dielov ktoré ostali FCA na sklade, len aby sa ich zbavili. Zaujímavý predok prilepený na krabicu, s nejakými tými prelismy na boku a rôznymi nálepkami a odkazmi na Willys, nech to nevyzerá príliš jednoducho a s motormy od Fiatu. Jop, večšina dnešných áut je psotavených ako skladačky, ale toto podľa mňa nemá ani ucelený dizajn... To nič nemení na tom, že to môžu byť dobré autá... Nejaký test v dohľade? :D

peca
27. září 2016, 22:00
0

Shodou náhod jsem včera seděl v aktuálním Compassu a je to děs.

Poslední počiny Jeepu se mi ale vážně líbí. Jezdím teď s Grand Cherokeem, nový Compass vypadá parádně a Renegade se mi líbí natolik, že premýšlím, kde na něho vzít. Jen normální Cherokee se mi moc nezamlouvá.

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !! 2003
Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !!

2003 rok výroby
68 koní výkon
1 300 ccm objem

Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio 2000
Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio

2000 rok výroby
160 koní výkon
2 500 ccm objem

Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW, 2017
Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW,

2017 rok výroby
420 koní výkon
5 000 ccm objem

Toyota Corolla TS 2003
Toyota Corolla TS

2003 rok výroby
192 koní výkon
1 795 ccm objem