načítám data...

Zdeňkův automobilový bloček Díl 2: Jak to s tou Spartakiádou vlastně bylo

01. března 2018, 16:32 8 komentářů Buky

.

zobrazit celou galeriiZdeněk Bukal: Zdeňkův automobilový bloček Díl 2: Jak to s tou Spartakiádou vlastně bylo

Byl pochmurný podzim, depresím začínajíc čas,
Brzké ráno, vyzvánějící telefon, v něm hlas.
Hlas znějící jak Ivan Mládek,
Obeznamující mé vědomí, že mu v garáži stojí veteránek.

Psal se rok 2014, kdy se začala psát jedna z těch veselejších etap v mém životě. Tato etapa u mě začala pořádným vrznutím (Otevření vrzajících dveří od garáže – pozn. autora). Pamatuji si na to jako včera, když na mě z té vlhkosti vykoukly ty křivky ( z vlhké garáže -pozn. autora). Křivky vytvarované v roce 1957 s chromovaným nápisem Škoda na kapotě. A o jaké že Škodovce je vůbec řeč? Přeci již v názvu zmiňovaná Škoda 440 Spartak.

Auru, co jsem ze Spartaka cítil, na mě zapůsobila v takové míře, že jsem se nakonec rozhodl od majitelů ho odkoupit, ačkoliv to v plánu původně nebylo. Bohužel ho spoluvlastnilo více lidí, kteří na jeho prodejní požadavky neměli jednotný názor, a tak kolikrát výměny názorů mezi majiteli vypadaly jak scénky z Ordinace v růžové zahradě s prvky argentinské telenovely. Poštěstilo se, koupilo se a dobrodružství mohlo začít. Bohužel auto bylo nepojízdné a stálo 2 roky. Naštěstí, k probuzení tohoto stáda koníků stačilo vyměnit palivové čerpadlo, olej a seřídit předstih a vůle ventilů.

Jako z každého mého poprvé jsem byl nervózní a v případě prvního rozjetí se Spartakem nenastala žádná výjimka. Přeci jenom už řazení pod volantem vyvede z míry každého nezvyklého. Našel jsem první rychlostní stupeň a pomalým odlehčením spojkového pedálu jsem ten kus české automobilové historie uvedl do pohybu.

Jak plynul čas se Spartakem a začal jsem si na jeho ovládání zvykat, začal jsem si ho zamilovávat čím dál víc. Mé city ke Spartaku se dostaly do takových mezí, že by z téhle romance vypadla zubní protéza i samotné Rosamunde Pilcher. Jeho schopnosti zvednout mi náladu jsou ohromné a stačí k tomu jet předpisovou rychlostí.  Když nad tím uvažuji tak zvedá náladu i lidem kolemjdoucím. Nejde si nevšimnout pohledů, úsměvů a mávaní co kolem vás panují. V těchto chvílích si vždy připadám šťasten.

Člověka, který má své auto vážně rád poznáte jednoduše. Když ho uvidíte pod jeho autem, nebo s hlavou v motorovém prostoru a má úsměv na rtu. Tak to ve většině času vypadá i u mě.  Bohužel i na mém autě se podepsal zub času, takže v plánu je jeho kompletní renovace. I přes tu myšlenku hromady práce se na to těším.

Aut, co v mém životě hráli důležitou roli můžeme nalézt několik. O nich si když tak povíme příště.

Automobilům zdar!

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Safa
01. března 2018, 21:03
1

Tvůj blog mě vážně baví. Super, těším se na další díly... ;o)

reagovat
ToMyx
04. března 2018, 18:18
0

Má to jiskru a styl a navíc s pozitivním koncem, super čtení! Kdy bude další?:-)

Buky
05. března 2018, 22:46
0

Děkuji moc za slova chvály. Další blog bude nejspíše se startem veteránské sezony, kdy zase budou prožitky z jízdy :)

beastar
06. března 2018, 02:16
0

Nemyslím to vůbec zle. Na tyhle auta musí být člověk srdcař a zároveň trochu podivín. Závidím já na to nemám nervy:) Jinak na tý fotce v avataru je tam trochu podoba s Asthonem Kutcherem a takovej ten správnej nadšeneckej úsměv. Je to fajn vidět, že sem kolem takhle starejch autíček motaj i mladší ročníky!

reagovat
Buky
07. března 2018, 21:51
0

V pohodě , taky že zle neberu. S tým podivínem trošku souhlasím a že jsem podobný na Asthona Kutchera to slyším poprvé :D .

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
08. března 2018, 09:36
0

Paráda. Hezky se to čte. Na ty zážitky z cest se vážně těším. A přeju, ať auto šlape jako hodinky. :-)

reagovat
Buky
10. března 2018, 19:35
0

Díky, jsem rád že se líbí

Au
AutoDataNet
07. června 2018, 11:49
0

joj

reagovat