načítám data...

Nová generace Mercedesu CLS již klepe na dveře

20. listopadu 2017, 16:44 2 komentářů Daniel Borský Novinky

Oblíbený Mercedes-Benz CLS se chystá vstoupit do své třetí životní etapy. Čeká nás plno změn a novinek. Budou to změny k lepšímu? To uvidíme již brzy na autosalonu v Los Angeles.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Je tomu už 13 let, kdy Mercedes-Benz uhranul automobilovou veřejnost elegantním modelem CLS. Do té doby velmi konzervativní automobilka uvedla na trh něco, co nikdo nečekal. Nádherný sedan se siluetou kupé. Byl to tehdy poměrně riskantní krok, protože nikdo jiný nic podobného nedělal, ale vyplatilo se. CLS si okamžitě našlo své příznivce a rázem se stalo synonymem pro nejkrásnější Mercedes (aspoň co se moderních modelů týče). A není se čemu divit, tohle auto prostě dodnes vypadá skvěle. Původní model nahradila v roce 2010 nová, neméně krásná generace. Ta se sebou přinesla i kombi, známé pod označením Shooting Brake. A protože 7 let je dlouhá doba, nastává čas pro generaci číslo 3. Na co se můžeme těšit tentokrát? 

Přestože na konci označení modelu je velké S, základ novému "céelesu" poskytne třída E. Ostatně tak tomu bylo vždy. Podle špionážních fotek nezůstane nové CLS svým předchůdcům nic dlužné co do elegance. Čekat můžeme sexy boční profil a zadní část ve stylu kupé. Mercedes uvolnil také první detaily interiéru. Tomu bude vévodit ohromný displej, sdružující jak palubní přístroje, tak infotainment systém. Podle informací z automobilky se dočkáme pětimístného uspořádání, což je pro tento model premiéra, nepočítáme-li Shooting Brake minulé generace. Kombi verze se ovšem tentokrát nedočkáme, což mě trochu mrzí. Nicméně podle vedení Mercedesu o něj nebyl takový zájem, aby se jej vyplatilo vyvíjet. 

Největší změny ovšem postihnou pohonné ústrojí. CLS se vždy těšilo v hierarchii Mercedesu poměrně výsostnímu postavení. První generaci byly zcela zapovězené plebejské čtyřválce. Druhá generace sice nabízela možnost naftového čtyřválce, ale byla to spíše úlitba emisním limitům, reálně to nikdo moc nekupoval. Páteř prodejů tvořily vidlicové šestiválce a kouzelné osmiválce. Tomu je bohužel konec. Nová generace se totiž bude opírat o přeplňované čtyřválce jak v benzínové, tak i v naftové verzi. Vrchol nabídky budou tvořit zbrusu nové řadové šestiválce, ke kterým se Mercedes vrací po dvaceti letech, kdy nabízel jen vidlicové varianty. Podle uniklých informací se naneštěstí musíme rozloučit se špičkovými osmiválci. Ty si Mercedes šetří pro plánovaný čtyřdvéřový sedan, odvozený od supersportovního modelu AMG GT. Maximem pro CLS tak nejspíš zůstane varianta 43AMG. Šeptanda mluví také o možnosti 50AMG či 53AMG, která by měla kombinovat řadovou šestku s elektromotrem o celkovém výkonu za hranicí 500 koní. Nová doba si žádá své oběti a legendární verze CLS 63AMG zůstane minulostí. CLS třetí generace se veřejností představí na nadcházejícím autosalonu v Los Angeles. Budeme doufat, že rozhodnutí o vyřazení osmiválců byl jen informační šum a nové CLS o ně nebude ochuzeno. Byla by to velká škoda. 

Zdroj: Motor1 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Autíčkový Jelen
20. listopadu 2017, 18:54
0

Doufám, že bude vypadat aspoň tak parádně jako jeho dva předchůdci. To s tou V8 je docela podivný, víme že V8 v E63AMG funguje naprosto parádně. A pokud to doopravdy má být s V8 odlišný model tak bych si spíše tipoval, že to nakonec stejně skončí jako více upravený CLS s V8, jelikož aby Mercedes dělal celou novou platformu pro sedan odvozený od AMG GT mi přijde dost nerentabilní...plus...všiml si někde kde je motor v AMG GT?...Skoro vpředu uprostřed.

reagovat
Daniel Borský
20. listopadu 2017, 21:13
0

Zatím to jsou všechno jen spekulace. AMG GT 4door by mělo být též postavené na ecku, jen s designem navazujícím na dvoumístné GT. Mělo by to být v podstatě takové vyšperkovane CLS s velmi tučným příplatkem. A aby mu "obyčejné" CLS nelezlo do zelí, tak nedostane V8. Tohle pro Mercedes dává logiku, ale jak říkám, je to jen jedna paní povídala, musíme počkat do LA až na nějaké oficiální informace.



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem