načítám data...

Kultovní DeLorean DMC-12 se možná vrátí do výroby už v roce 2021

08. února 2020, 21:52 16 komentářů Roman Havlín Novinky

Kdo zná film Návrat do budoucnosti, jistě si vybavuje futuristický DeLorean DMC-12. A právě ten se možná dočká reinkarnace.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Tahle futuristická placka s ocelovou karoserií a páteřovým rámem se nezapomenutelně zapsala do mozků všech, kteří někdy viděli trilogii Návrat do budoucnosti. Úplně živě si vzpomínám, jak jsem jako dítě snil o tom, že si jednou takové auto koupím. Jenže všichni víme, že filmová verze toho uměla “trošku” víc než ta sériová, a tak z mojí myšlenky v dalších letech sešlo.

DMC-12 je přitom jediným modelem, který DeLorean vyráběl. Dělo se tak v letech 1981 až 1983 a od té doby se na svět dostalo pouze pár desítek replik. Jenže naděje nikdy neumírá a americký úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) nedávno vydal dokument, díky kterému se může Delorean DMC-12 znovu narodit. 

Pokud půjde vše podle plánů, dvoudvéřové kupé by se začalo vyrábět na začátku příštího roku. Vzhledově se přitom “novinka” nebude nikterak odlišovat od verze, kterou automobilka produkovala v 80. letech. Úplně vidím tu dlouho očekávanou světovou premiéru, jak se spustí nějaký živý song a během okamžiku všichni spatří “starý a hranatý” stroj, který již skoro čtyři desetiletí zná spousta automobilových fanoušků.

Jenže retro design prostě frčí a ne nadarmo se říká, že vše se jednou vrací. Automobilka chce za každou cenu nahnat budoucí prodeje a hlavním lákadlem je především motor. Jedná se o 3,5litrový benzinový šestiválec o výkonu 350 koní. Starý Delorean DMC-12 má přitom pod kapotou také šestiválec, jen o menším objemu 2.8litru, přičemž pro americký a evropský trh byly určeny odlišné výkonností verze (132 resp. 152 koní).

A jelikož se chystaná novinka hodlá držet pohonu zadní nápravy, měl by to být patřičně zábavný stroj. Společně s novou strojovnou dorazí i posílená brzdová soustava a stranou nezůstane ani výbava vozu, do které se mají dostat základní moderní prvky, o kterých se původnímu DMC-12 mohlo leda zdát.

Upřímně jsem ale zvědavý, jak to vše dopadne. Možná si dnes po práci pustím první díl Návratu do budoucnosti a mrknu na to, jakou výbavou se mohl chlubit kousek, který řídila filmová postava Marty McFly (už teď chystaná verze na rok 2021 nemá šanci). Ne, vážně. Podle všeho se v novém DMC-12 objeví automatická klimatizace, modernější interiér, lepší audiosoustava a také posilovač řízení. 

A kdyby vás náhodou napadlo, že si jeden moderní DeLorean budete chtít koupit, raději si už dnes vezměte v práci přesčasy. Cenovka chystané novinky má dosáhnout 100 tisíc dolarů a možná se objeví i nějaké příplatky.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Moses
09. února 2020, 13:56
0

Uff! Som zvedavy ale nakolko zachovaju povodnu konstrukciu, pretoze na nej prave to auto stroskotalo. Karoseria z nehrdzavejucej ocele bola prilis tazka a vraj aj narocna na udrzbu. Dvere boli tym padom tiez tazke (+ viedla tadial aj klima, eletromotory a repra), takze zavesy so vzperami si to pekne odniesli. Klima vraj inak aj tak moc nefungovala a male okienka vo dverach boli tym padom jedina moznost zachrany. Rozolozenie vahy bolo 35:65, co tym padom nebolo terno.
Ale inak soom fanusikom toho auta, len netusim, ci sa ich tolko najde aj na druhovyrobu :)

reagovat
Moses
09. února 2020, 13:58
0

Este nejaky fanusikovksky render :)

Šp
Špráchys
10. února 2020, 11:33
0

Nedavno jsem jeden potkal cestou z prace. Prekvapilo me nazivo jak je to mrnavy. Fabia vedle toho byla jak SUV.

reagovat
Šp
Špráchys
10. února 2020, 11:34
3

Foto

Caddy
10. února 2020, 17:39
2

jojo, prtavy je to hodne, i 306 je vedle jak obr :) A strechu to ma skoro v urovni spodni hrany oken normalniho auta :) Ale ma to silene kouzlo a je to jedine male a stisnene auto, ktere zboznuju a bavi me s nim jezdit :))

beastar
10. února 2020, 17:58
0

Hezká garáž. V US autech se nevyznám. Co to máš za ten pohřebák?:)

Caddy
10. února 2020, 18:49
0

to neni pohrebak (ten bych nicmene docela bral, idealni na spani na srazech pri zachovani komfortu a stylu osobniho Cadillaku), nybrz kompaktni sportovne strizene coupe :) '69 Cadillac Eldorado :) A aby nedoslo k mylce, na tech fotkach je to zrovna jedine auto mnou vlastnene :) 306 je partnerky, pyjata tydy Frantiska, KITT byl jkao nahradni vozidlo za servisovaneho Lincolna (toto auto jsme sice vlastnil, ale v roce 2008, takto se ke mne na chvili vratilo), DMC kamarada, ktery ho u me nechal ustajeneho pres rok a ja se mohl i vozit v pripade potreby :)

beastar
10. února 2020, 19:10
0

Zajímavý věci. Teda 306 a miata úplně nee. Ten zbytek dobrý. Tak já vůbec tyhle auta typ od typu nerozeznám. Pro mě je to stará Amerika, ale vypadá to zajímavě. Já jeden čas něco takového chtěl. Pak sem se bál do toho jít. Právě proto, že o tom vím hovno. Eldorádo je docela legendární ne? Občas jako slýcham... Jak to jezdí taková cihla?
-
Komentář upraven 10. 2. 2020, 19:11:07

Caddy
10. února 2020, 19:17
0

No, ono je v takovem stavu, ze to nemohu asi uplne relevantne posoudit :) Ale jako dobre i tak, da se s tim normalne zit. Ono obecne – ameriky jsou stavene na to, aby proste vydrzely jezdit za kazdou cenu, aby majitele netrpeli, bylo tam prijemne, delaly radost...a je to na tom hrozne znat...oproti mistnimu pristupu "nejak se premistit a at to stoji co nejmene"... V provozu se to neztrati ani ve spatnem stavu (najel jsme tim treba i 3000 km/mesicne, kdyz byl ten Linec v servisu), ale chtel bych to zazit fakt ve forme, ma to 375 HP a 714 Nm :) A je to teda...ehm... FWD :) A bat se neni ceho, ta auta jsou hodne nenarocna a odolna...sem tam neco treba nefunguje, ale aby Te to nekde nechalo, to musis tak pet let cilene zanedbavat a mit to v mizernem stavu uz na zacatku :) Stejne to ted asi prodam...nejspis oboji a koupim jen jedno poradne auto nejake... uvidime :)

beastar
10. února 2020, 19:24
0

Tak to já právě vždycky slyším jak to nikdo neumí opravit. A že je to na nic. A blbě udělaný a tak. Já sem hodně přemýšlel i o nějaký nový Americe, než sem šel pro to Maserati. 3.000km měsíčně to už je docela nájezd. K posouzení toho zda s tím žít či ne. Každopádně vypadá to dobře. Fwd by zrovna mě asi nevadilo. Docela jako dobrý parametry to musí v přímce vcelku frčet i přes rozměry a odpor vzduchu:))

Caddy
10. února 2020, 19:32
0

Tak ona ne vzdy aerodynamika koresponduje s vizualnim dojmem...kazdoapdne ano, ono je tomu 7,7litrovemu motoru docela fuk, jaky to ma odpor vzduchu :-D Jinak je, to je castecne pravda, ameriku unemuzes sverit kazdemu, musi to trochu znat, jinak udela vice skody nez uzitku. Ale za to auta nemohou, jsou proste trochu jina a mistni pristup tomu nesvedci...a blbe udelany...zalezi, co od toho chces..ano, nebudes tam mit spary, kde neprostrcis papir, misty je to spise zednicina, na nejakou extra ochranu proti korozi taky dlouho srali...ale zase to ma prednosti, jake v neamerickem aute nenajdes...je to proste jen o prioritach a co je pro clvoeka dulezite...a pro me je zaklad komfort, komfort, komfort...a pak pocit z tahu, zvuk, elegantni styl...a zadny stredovy panel drhnouci do nohy :))) NAvic kolem toho panuje spousta cliche a lidi uz nevidi souvislosti...treba, ze s amerikami se perfektne manevruje a mas prehled, kde to auto je...takze zaparkovat s Octavkou je tezsi :)

Caddy
10. února 2020, 19:35
0

(ale nesmi to byt DeLorean, tam je videt dobre jen dopredu...no, dobre...nejmene omezene :) Ma to nahovno rejd a NEMA POSILOVAC! :)) Dynamika jak favorit a resit nejake spary by byla blahovost. A jednou se mi ve 120 km/h na dalnici z niceho nic otevrely dvere :-D Ale presto to patri do TOP5 aut, co bych rad doma a kazda jizda s nim je euforie :)

beastar
10. února 2020, 20:10
0

Njn teď je stejně doba kdy bych neměl místo. Ani na takový auto čas. Ale jako jednou. Kolik to budeš ty nechávat to Eldorádo?

Caddy
11. února 2020, 18:09
0

Sam nevim, ani nejsem pevne rozhodnuty, ale vzhledem k tomu stavu drahy nebude, urcite do 150k...je to uz spis za krasny a ne uplne zde obvykly model, nez za auto samotne :))

beastar
11. února 2020, 19:51
0

Tak to zní docela rozumně. Jako ten model je zajímavej. Já vůbec zase nevím kam a kdy bych s tím jezdil:) Ale je to takovej krok, že sem nikdy nic takového nakonec nekoupil

Caddy
11. února 2020, 20:47
0

Hadam, ze tak prvni dva roky bys s tim moc nejezdil nikam :-D Ale pak kamkoli, je to moc fajn timhle cruisovat :)



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem