načítám data...

Proč končí Dodge Viper? Na vině je pytel

Že se třetí generace Viperu prodává jen velmi, velmi pomalu, to je jeden problém. Ovšem ta poslední kapka, po které pohár trpělivosti ve vedení Chrysleru přetekl, je nařízení vlády, které nutí automobilky instalovat boční tzv. záclonové airbagy.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

„A kde je jako ten slíbený problém?“ Říkáte si možná v tuhle chvíli. Inu problém je ten, že rámy dveří Viperu jsou konstruovány tak, aby se jimi jen tak tak procpal průměrně obtloustlý Američan. A kdyby se do vrchní části přidal na každé straně ještě airbag, požadovaný nařízením vlády FMVSS #226, nedalo by se do auta nastoupit už takřka vůbec. Nemluvě o tom, že by se vyšší jedinci dost pravděpodobně mlátili o onen pytel do hlavy.

Samozřejmě, že by se nabízelo ještě řešení v podobě faceliftu, při kterém by se změnil tvar střechy a pro airbag by se vytvořilo místo. Jenže ouvej, tady zase narážíme na ony zmíněné nízké prodeje, kvůli kterým FCA už nadále nechce cpát do Viperu žádné peníze. V tuhle chvíli je prostě výrazně jednoduší celý vůz utípnout.

No a tak skutečně došlo k tomu, že neotesaná americká legenda ukončí svou existenci a to již během příštího roku. O nástupci se zprvu nemluvilo vůbec, až nyní se objevila informace, že by v budoucnu mohl přijít. Opravdového Vipera už se ale nedočkáme. Místo plochého rámu s gigantickým desetiválcem, bude případná další generace stát na unifikované koncernové platformě, která podepře přinejlepším přeplňovaný osmiválec. Je tedy zcela oficiálně čas zamáčknout slzu a jít si některého z posledních Viperů koupit. Něco mi totiž říká, že za tohle auto, které teď nikdo nechce, vám za pár desítek let zájemci utrhají ruce!

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Antihmota
15. ledna 2016, 11:10
0

Můžete prosím trochu rozvinout slovní spojení "neotesaná americká legenda" ? Respektive existují i "otesané americké legendy" ? Díky!

reagovat
Viper
15. ledna 2016, 14:38
0

Tak záleží, k čemu to vztáhnete, například Corvette je v porovnání s evropskými supersporty mimořádně hrubiánská kára, ovšem na to, co předvádí Viper, na to prostě nemá. Jen řekněte, které jiné auto má motor původem z kamionu a při jeho stavbě se na dveře věší pytle s pískem, aby si sedly panty.



Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Dodge Journey  2008
Dodge Journey

2008 rok výroby
170 koní výkon
2 400 ccm objem

Dodge Ram 1500 Laramie Sport 2019
Dodge Ram 1500 Laramie Sport

2019 rok výroby
401 koní výkon
5 654 ccm objem

Alfa Romeo 159 1.9 jts 2007
Alfa Romeo 159 1.9 jts

2007 rok výroby
160 koní výkon
0 ccm objem

Volvo S60 T6 AWD Summum 2011
Volvo S60 T6 AWD Summum

2011 rok výroby
304 koní výkon
2 953 ccm objem