načítám data...

Candy Lab Toys: Proporce destilované ze dřeva

16. dubna 2015, 14:34 4 komentářů Vojta Dobeš

Dnešní svět je čím dál složitější a plnější technologie. To je nejspíš důvod, proč mnoho z nás nalézá klid a útěchu ve starých autech. A nebo v poctivé ruční práci a starých hračkách. A nebo v kombinaci toho všeho. Našli jsme pro vás esenci starých časů!

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Když se svými kamarády občas rozebíráte automobilový design, brzy zjistíte, že existují dva typy lidí. Jedni, kteří vnímají auto jako soubor detailů – a také auta podle detailů rozeznávají – a druzí, pro které je důležitější celek, proporce a křivky. Ti druzí jsou leckdy schopní rozeznat jednotlivá auta podle křivky zaoblení střechy nebo oblouku kapoty, ale když se jich zeptáte na libovolný detail, jsou schopni ho přehlédnout. Já patřím k druhé kategorii. Důležité jsou pro mě proporce a tvary, hezké detaily sice umím obdivovat, ale také je snadno přehlédnu. Než jsem se kupříkladu naučil, jak se detaily masky a zadních světel liší Dodge Coronet z roku 1966 a 1967, musel jsem si jednoho koupit. A ani potom jsem si nebyl vším úplně jistý.

Detaily pro mě u toho auta nebyly důležité. Coronet 66/67 byl okouzlující především tím, že jeho design byl ukázkou destilovaných tvarů a proporcí. Nic víc tam totiž nebylo – zejména ne křivky. Vypadalo to, jako byste chtěli nakreslit legendárního '68 Chargera (se kterým také Coronet sdílel podvozek, skelet karoserie a techniku), ale neměli jste nic jiného než pravítko. Právě kvůli své hranatosti a absenci křivek či detailů není tento ročník, narozdíl od typicky "musclecarovitých" 68-70 nijak populární. Ale mě okouzlil. Byla to taková zjednodušená esence muscle caru.

Pokud, stejně jako já, patříte k druhému typu a oceníte na krásném autě především jeho vyvážené proporce, bude se vám líbit produkce brooklynské firmy Candy Lab Toys. Ti totiž stejný postup, který Dodge při návrhu Coronetu aplikoval na skutečné auto, použili na hračky. Vyrábějí totiž překrásně zpracovaná dřevěná autíčka, inspirovaná klasickými americkými auty. Nejde o repliky ani zjednodušení žádných konkrétních modelů, jako spíše o vystižení doby a charakteru tehdejších aut. Kombík "Woodie" možná zpředu připomíná Dodge Polara a zezadu spíše Ford Country Squire, policejní auto má předek jako Plymouth Fury… ale všechno jsou jen náznaky. 

Ze všeho nejvíc tady totiž jde o proporce, o krásné zpracování a o maximální zjednodušení a zachycení podstaty do kusu dřeva. Zaujalo vás to a chtěli byste něco takového pro svého malého petrolheada, případně jako doplněk svého pracovního stolu? Prozkoumejte web Candy Lab Toys. My už nad ním nějakou dobu slintáme!

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

dejv3052
16. dubna 2015, 15:34
0

Já jako malej ujižděl na Matchboxech, osobáky - kamiony - stavební tech: Pak jsem měl speciální edici Vrakú, kterou jsem si za pomoci kombinaček - kladiva - šroubováku - a zapalovače vysochal k obrazu svému :D A muj malej petrolheada dnes frčí na stavebnicích LEGO. Hlavně to musí mít kola, to je zcela zasadní.... Takže tak nějak to začiná :D

reagovat
VoFi
16. dubna 2015, 18:20
0

Já ujížděl (a ještě občas ujíždím) na Hot Wheels popř. lacinějších Welly (třeba dnes jsem si na PC stůl koupil přepravní kamion na 6 aut i s nákladem.. nešlo odolat, když místo původních 400 stál 100 :D ..akorát místo VW tam přijdou ameriky a japonci :)

VoFi
16. dubna 2015, 18:19
0

Super stylovka.. :) ..jen ty ceny..

reagovat
At
Atomas
20. dubna 2015, 16:40
0

Osobně ujíždím na dekoraci od Automoblox. Jsou to krásná dřevěná autíčka (stavebnice) doplněná o plastové detaily. Celek vždy působí vkusně a designově...

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Saturn Ostatní  2024
Saturn Ostatní

2024 rok výroby
200 koní výkon
0 ccm objem

Overland Redbird  2024
Overland Redbird

2024 rok výroby
200 koní výkon
300 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem

Ford F150 XLT Singlecab Longbed 1994
Ford F150 XLT Singlecab Longbed

1994 rok výroby
200 koní výkon
5 002 ccm objem