načítám data...

Tesla přijíždí bez řidiče. Máme se bát?

Nejdříve jako první přišla s použitelným elektromobilem a teď kráčí mílovými kroky k ‚samořídícím‘ autům. Máme se Tesly bát, nebo máme být nadšení? Měli byste Model S s Autopilotem chtít? Jak vypadá budoucnost v podání Elona Muska?

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Tak už je to konečně tady. Na včerejší tiskové konferenci představil Elon Musk novou vychytávku, kterou vozy Tesla obdrží při upgrade na software nové verze 7.0. Zlepšení se tedy týká nejen nově prodaných Modelů S a Modelů X, ale také všech dosavadních Modelů S ve vylepšené verzi D, která již disponuje patřičným hardwarem. Tou novou vychytávkou není nějaká drobnost jako vylepšený infotainment nebo nový design budíků, ale cosi, čemu Tesla říká Autopilot. A v současnosti je to nejbližší věc k plně automatickému vozu, kterou můžete dostat. 

Jak to funguje? Zatím spíše jako extrémní podoba tempomatu než jako skutečné autonomní řízení. A navíc jde pořád o betaverzi, kterou zatím používají vybraní zkušební uživatelé a teprve postupně se stane dostupnou pro ostatní majitele Modelů S a X. I tak je ale Autopilot víc než zajímavý. Ostatně podívejte se sami na videu:

Jet úplně samostatně zatím Tesla nezvládá. Prý to přijde do tří let.

Kombinace vpřed namířeného radaru a kamery, 12 ultrazvukových senzorů a GPS by měla Tesle stačit k téměř samostatnému pohybu městem či po dálnici. Vůz se dokáže sám udržet v pruhu a dodržovat nastavenou rychlost nebo se přizpůsobit vozům před sebou, a když řidič aktivuje blinkr, dokáže dokonce automaticky změnit pruh – včetně ověření, jestli v něm má dost prostoru. 

Co zatím nezvládá, je sledování semaforů a plně samostatné ‚navigační‘ zatáčky. Tedy když chcete jet na křižovatce doprava či doleva, musíte to autu sdělit nebo zasáhnout do řízení.

Jinak ale Tesla dokáže sledovat své okolí, upozornit na potenciální problémy, které by nezvládla sama o sobě, a těm  ostatním se vyhnout. Dokonce vám na palubní desce zobrazuje práci svých senzorů, pozici ostatních aut atd., abyste mohli být v klidu, že všechno je pod kontrolou.

Tohle samozřejmě není finální podoba Autopilota. Podle Elona Muska už zbývá do okamžiku, kdy nebudete muset držet volant a dokonce budete moci v autě třeba spát, jen nedlouhá doba – odhadem 2 až 3 roky. Za tu dobu by mělo dojít k pokroku ve vývoji samotného systému a také k lepšímu zmapování silnic. Už v tuto chvíli totiž všechny Tesly mapují silnice, po kterých jezdí, a ukládají jejich přesnější podobu – aby mohla auta jezdit skutečně samostatně, potřebují totiž vysoce přesné mapy, které budou mít uloženy nejen silnice, ale i jednotlivé pruhy.

Musím se přiznat, že kdyby mi někdo před pěti lety řekl, že ještě před rokem 2020 budou existovat elektrická, plně autonomní auta, jistojistě bych mu nevěřil. Vlastně si vzpomínám, že taková situace nastala a tvrdě jsem se s dotyčným pohádal.

Dnes už tomu nejen věřím, ale vlastně se na to i docela těším. Co vy?

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Woyta
15. října 2015, 18:47
0

Pokud pominu eticke problemy typu, koho robot pri nehode umyslne zabije, tak porad zbyva ten radostnej pocit z rizeni a ze to mam v ruce, pod kontrolou. Primitivni demoverze autonomniho vozidla mame uz davno. Rika se jim autobus a taxi. Jak moc verite tomu chlapkovi za volantem?

reagovat
Ho
Honza
16. října 2015, 12:47
0

Věřím mu celkem dost - ten chlápek se tím živí a má odřízeno mnohem víc, než já. Samozřejmě vyladěnému autonomnímu systému bych věřil o něco víc, nedělá chyby plynoucí z únavy a emocí.
Jak píše VoFi: pokud to bude dobrovolná možnost, jsem pro, a odhadem pro 50 % svých cest bych to rád využil.

W8
W8
16. října 2015, 16:24
0

A co ty vyhody? Nakropis se a to auto te proste odveze, neni to supr?

Woyta
16. října 2015, 18:52
0

Uz jsem zazil i situaci kdy autobus jel 110 a ridic mel v jedne ruce chleba, v druhe lahev a mijel auta v protismeru. Do elektroniky nevidis. Jedno vadne cidlo a muz byt sakra veselo.

W8: Ve vetsich mestech zavolas taxisluzbu a odvezou te tvym autem domu.

hurkar
15. října 2015, 18:58
0

:D vidieť spontánnu radosť a prekvapenie vodiča čo to auto dokáže, ale stále má nutkanie autu ,,do toho kecať" :D čo sa týka mapovania ciest a pruhov tak pokiaľ do toho ešte niekoho Tesla nezainteresuje tak niektoré kúty sveta nebudú zmapované nikdy :-/

ja som veľký fanúšik Tesly a držim jej v tom palce.

reagovat
VoFi
15. října 2015, 19:24
0

Pokud autonomní auta budou jen možnost a ne povinnost, bude to fajn :) jsou chvíle, kdy se to vážně hodí..

reagovat
Ka
Karda
15. října 2015, 20:17
0

Mapové podklady se 100% nejspíš nevyřeší nikdy, ale myslím, že by stačila i učicí funkce. Naučil bych auto cestu do práce a nemusel bych spoléhat na vydání map od výrobce.
Podle videa to vypadá, ža další problém bude syndrom neřídícího řidiče. Jak psal Woyta, pokud to člověk nemá v ruce, tak se víc bojí. Sám musím sebekriticky uznat, že jako spolujezdec často panicky prošlapávám podlahu i v situacích, kdybych byl za volantem naporsto vklidu :) Dokonce na téma akceptace rizika proběhla nějaká studie, ze které vyplnulo, že pokud si člověk alespoň myslí, že "to má v ruce", je ochoten akceptovat větší riziko.

reagovat
Redguy
16. října 2015, 07:47
0

Na jizdu na nakup to nepotrebuju, ale pokud se nekomu v brzke dobe podari zprovoznit neco na dalnice, kde me fakt nebavi x hodin nudneho rizeni, tak to bude fantazie!

reagovat
peca
16. října 2015, 08:58
0

Jak je to vlastne s legislativou? Kdybych mel Teslu a dosel mi tento update, muzu se prohanet legalne po dalnici s rukama v kline?

reagovat
BobAsh
16. října 2015, 14:11
0

Zatím to fyzicky nejde, po nějaké době tě donutí chytit volant. Ale teoreticky bys klidně mohl, jen s tou potíží, že když se ta Tesla vyseká, můžeš za to ty.

Volvo ale už ohlásilo, že bude přijímat zodpovědnost za nehody svých autonomních aut.

Ma
Matt
16. října 2015, 12:14
0

Hurá, konečně budu mít svého K.I.T.Ta.

reagovat
W8
W8
16. října 2015, 16:23
0

A co ty vyhody? Nakropis se a to auto te proste odveze, neni to supr?

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !! 2003
Ford Fiesta kupéčko v super tech. stavu !!

2003 rok výroby
68 koní výkon
1 300 ccm objem

Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio 2000
Chrysler Stratus 2.5V6 cabrio

2000 rok výroby
160 koní výkon
2 500 ccm objem

Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW, 2017
Ford Mustang Convertible GT 5.0 V8 310kW,

2017 rok výroby
420 koní výkon
5 000 ccm objem

Toyota Corolla TS 2003
Toyota Corolla TS

2003 rok výroby
192 koní výkon
1 795 ccm objem