načítám data...

Téma Z nuly mechanik

Příspěvky mohou psát jen registrovaní uživatelé.
JayK91 15. prosince 2015, 16:09
Yatka: to s tim garantem mě vůbec nenapadlo, máš recht ;-) :-) ale další problém co jsem tak koukal je že se ty kurzy malo kdy naplni a když tak bych musel dojiždět třeba 2 hodiny daleko :-D
Yatka 15. prosince 2015, 08:18
Bubbi: já si nemyslím, že by rekvalifikace byla tak docela špatná volba. Sice to stojí docela dost peněz ale pokud to potom člověk začne dělat, je možné si sehnat garanta a udělat si zkoušky na výuční list bez učňáku, jenom na základě praxe. A jak psal Michal, nemyslím, že by učňák člověku dal víc, než praxe. Pokud je motivace a chuť do práce a šikovný ruce ... Znám pár lidí, kteří vyučení nejsou a živí se tím obstojně, protože je to baví a je to na jejich práci poznat. Naopak je plno vyučených mechaniků, kteří jsou blbý jak bedna kytu a i já se s nimi pustím do odborné hádky, protože vědí kulový, anžto je to vlastně nezajímá.

Tento příspěvek byl 15.12.2015 v 08:37 upravován.
Michal88 14. prosince 2015, 21:44
VoFi: To se neboj, s puberťákama bys vydržel. :) Být tam starší má jednu setsakra výhodu, totiž učitelé na Tebe koukají trochu jinak, pokud je člověk normální a puberťáky nebudeš řešit a vesměs i oni nechají Tebe. :)

Když už jsme u té vejšky... Taky jsem tam byl, mám maturu z oboru Strojírenství - počítačová grafika, neučil jsem se nějak výrazně (v podstatě si něco rychle našprtat těsně před písemkou a pak o svaťáku :D) a přesto známky celkem slušné (na maturu samý 2, z matiky za 1) a z vejšky jsem hoooodně rychle zdrhnul... Díky mé nátuře mi to úplně nešlo. Ne, že bych se neuměl učit, ale když měl člověk dělat zbytečnosti, tak nějak ho to otravovalo... Ano, nemusel jsem na to mít i hlavu... Především mě ta škola ale nebavila a to pak snadno nejde, když na to člověk dlabe. U autíček s matikou moc nepochodíš, ani na tom učňáku. Nejsem si jistý, jak třeba na té automobilní škole v Budějkách, kde si můžeš kromě výučáku a matury udělat i VOŠ (tak právě na té VOŠ). Tam pak učí, jak tady zaznělo např. "diagnostika závady" aj.

Jinak, s prodejem aut bych to moc růžově neviděl... Člověk musí spíš umět velmi dobře jednat s lidmi, než "být od fochu" v autařině a to platí především u starších aut, pokud si chce něco vydělat. :(
Evlo 14. prosince 2015, 21:42
Michal.913: Presne - v naprosto nejhorsim pripade to rozbiju stejne jak v servisu, horsi vysledek byt nemuze, proste predstava, ze bych dokazal auto rozbit vic nez servis je vylozene vtipna.

Takze bat se toho z tohodle hlediska je nesmysl. To socialni hledisko je daleko horsi.

Tento příspěvek byl 14.12.2015 v 21:46 upravován.
onsad 14. prosince 2015, 21:11
VoFi: Auta bych neprodával, to je voser. Budeš hlavně placenej za prodané kusy a budeš muset nějak nahánět zákazníky. Založ si pneuservis, prácička v pohodě, v zimě a na jaře člověk vydělá ranec a zbytek roku se fláká. :D
JayK91 14. prosince 2015, 19:10
VoFi: co jsem se koukal jsou i ruzne rekvalifikačí kurzy ale maji 2 - 3 nevyhody:
1) malo praxe - takova rychlokvaška
2) cena
3 maš nějakou tu "licenci" na tušim 2 roky a pak si to musíš udělat znova - pokud se tim chceš živit
VoFi 14. prosince 2015, 17:32
Když tu tak čtu ty osudy..
Já jsem ve třeťáku SŠ, obor reklamní a propagační služby. Šel jsem tam, protože jsem měl obavu z oborů, kde se dělá rukama. Navíc nesnáším matiku, fyziku a chemii čemuž bych na autařských oborech určitě neutekl. Teď dost lituju, že jsem do toho tehdy nešel..tak alespoň hledám kam se na trhu práce hnout, abych zůstal v kontaktu s auty. Možná mi hrábne a provedu to co Michal88..ikdyž nevím, jak bych tam s těma puberťákama vydržel :D
Nenapadá tu někoho, co dál? ..Zvažuju jestli nejít na nějakou víc technicky zaměřenou VŠ a pak se k autům nějak záhadně dostat.. Možná by mi stačil prodej? Ještě v tom nemám úplně jasno..
Máří 14. prosince 2015, 16:46
Když jsem se rozhodoval co dál dělat, "autařina" byla jasná volba...tak nějak jsem se cítil po základní škole, jenže osud (rozuměj hlavně rodičové) tomu chtěl asi jinak, takže jsem byl donucen jít na informatiku, kterou se od té doby živím, ale na motory a auta jsem nezanevřel. Začínal jsem s fichtlama - rozborky motoru, zjišťování jak co funguje a co motor k běhu potřebuje, částečné renovace apod., později opravy modernějších motorek a nakonec se zase hrabu v autech, pořád tomu nerozumím, ale pořád mě to baví. Jak tu už možná někdo napsal - když je chuť, jde všechno. Jestli můžu doporučit, tak je velkou výhodou okolo sebe mít někoho, koho to taky baví, nebojí se zašpinit si ruce a pomoct ti. Ani nemusí nic znát, ale víc hlav víc ví a je to taky sranda navíc.
Kdybych měl začínat teď, koupím nějakého staršího levného zástupce té kategorie aut, která mě nejvíc baví. Mě berou hot-hatche, takže bych vzal Saxo, P106 a rozdělal to do šroubku.
Yatka 14. prosince 2015, 15:11
Michal88: Zajímavej vhled, díky! Myslela jsem si, že to tak nějak bude - koneckonců je to tak dneska skoro se všemi řemesly. No tak o důvod víc, aby si člověk dělal sám co zmůže :)
Michal88 14. prosince 2015, 14:47
Tak, ono je to kombinací několika faktorů. Co jsem viděl, tak když nepočítám lidi, kteří tam šli po střední a fakt o to měli zájem (byli jsme z 20 lidí 3) tak jen velmi málo lidí o to mělo opravdový zájem. Pár jich bylo použitelných, ale brali to jako že pro to nejsou úplně rozhodnutí a tak půlka lidí byli takoví, které ten obor nebavil, byla to pro ně jen zabíjárna, aby něco měli a na nic lepšího nemají. Na praxích se furt někde zašívali, vyznávali Svatého Zcurvila (na co sáhli, to z-urvili) a nejvíc je zajímalo, kdy zas půjdou chlastat nebo zamastit nějakou pařbu. Do toho samozřejmě páslo i to, že současná auta jsou čím dál tím složitější, jak na diagnostiku závady, tak i na opravu (resp. výměnu dílu). Ti nejlepší si našli servis a dělali praxi v některém ze servisu (buď ty kluky poslala škola do smluveného servisu nebo jako já, si servis domluvil přímo žák - já si domluvil Citroën - kde jsem po škole i pracoval, spolupráce byla poprvé a i dodnes, když nemůžou najít mechanika, obracejí se na školu).

Když ale pak taky to fungovalo tím způsobem, že mistr musel při odjezdu na nákup dílů vzít ty největší pitomce s sebou, protože by jinak dělali bordel, to je další věc... Mi vyprávěl, než je začal vozit s sebou z minulých ročníků, že když se vrátil z nákupu, tak měli zdviž úplně v horní poloze i s autem a hráli si na Tarzany, tak to taky trochu svědčí o jejich inteligenci.

Pak samozřejmě, ti borci, co je to nebaví, když už do toho musejí jít, některých morální hodnoty taky nepatří mezi nejvhodnější...

Je to kombinace několika faktorů... :/

Tento příspěvek byl 14.12.2015 v 14:50 upravován.
Yatka 14. prosince 2015, 14:14
No mě by právě hrozně zajímalo, co ty kluky na těch učňácích učí teďka. Mám dojem, že moje hodně špatný zkušenosti se servisama budou mít původ právě na učňácích, protože kdekoliv byly starý páky, bylo všechno naprosto OK, jakmile se někde objevili mladí kluci, šla kvalita práce rapidně dolů... A tím teda nechci hanět omladinu, spíš mám kolikrát pocit, že to ty borce buď nebaví, nebo se snaží okrádat, nebom prostě neví kudykam a nikdo jim neporadí. Nevim.

Tento příspěvek byl 14.12.2015 v 14:15 upravován.
Michal88 14. prosince 2015, 14:08
Bubbi: Yatka: Omlouvám se, vlastní autodílna je živnost řemeslná, nikoli vázaná.

http://www.jakpodnikat.cz/zivnosti-remeslne.php

Pod odkazem jsou popsány všechny podmínky. :)
JayK91 14. prosince 2015, 13:57
Michal88: já právě na samostudium moc nejsem a už vubec ne v technickych věcech . rozebrat věci by mi šlo ale složit to tak aby mi nějaky dil nezbyl už moc ne :D - takže si kdyžtak radši připlatim za "odborne" vedení :D :D a navic s tim jak sleduju trh prace s vysokoškolaky - třeba si bych tu dilnu jednou radši otevřel :D :D

díky moc za vyčerpávající odpovědi ;-)
Michal88 14. prosince 2015, 13:53
Bubbi: Yatka: Završení studia bylo pouze z odborných předmětů, tzn. písemný test, praktický test i ústní zkouška.

Nene, neplatil, ale to myslím platí jen do 26 let (stejně tak do 26 let za Tebe stát hradí zdravotní "pojištění", po 26 letech už nikoli) a nejsem si jist, jak teď, jestli se nějak zas neměnil zákon, přece jen, školský zákon už jde trochu mimo mě. :D

Ale zas takhle, ono to lejstro z učňáku má velký význam, pokud si člověk chce oficiálně otevřít svou dílnu (protože se jedná o vázanou živnost, musíš mít na její založení vzdělání), jinak pro srandahrabání to nemá většího významu a člověk se tohle všechno vesměs naučí samostudiem. :) Jediná výhoda, co se týče tohoto je, že pokud člověk něco bude znát s blbým postupem, tady ho trochu usměrní..

Jo, vlastně ještě byla výhoda, že jsem si za velmi malé peníze udělal ŘO sk. C a svářečák (byť jen na autogen, ale i to se hodí, i když dělám na autě hlavně s COčkem).

Tento příspěvek byl 14.12.2015 v 13:55 upravován.
Yatka 14. prosince 2015, 13:51
Bubbi: Původně manuální antitalent a současný talent :D Já to pořád tvrdím doma muži, že nikdo nemá levý obě ruce, jenom většinou chybí motivace...

Michal88: Dík za vyčerpávající elaborát! Stálo tě to studium něco (myslím teda finančně)? :D Jéé, sorry za duplikovanou otázku..


Tento příspěvek byl 14.12.2015 v 13:52 upravován.
JayK91 14. prosince 2015, 13:42
Michal88: a završení studia? - zas jen z odborných oborů? (uznává se nějak maturita z předchozího studia?)

a hádám teda žes za o5tovné studování Sš neplatil? O.o
Michal88 14. prosince 2015, 13:39
Bubbi: Yatka: Když už jsme u tohoto tématu... Ono asi v tomhle případě bude záležet na řediteli školy, já to dělal na tzv. areálu v Táboře (Střední škola obchodu, služeb a řemesel), mezi střední a učňákem jsem měl rok odstup. Nastupoval jsem rovnou do druháku a chodil v podstatě jen na odborné předměty. V podstatě kvůli tomu, že mi např. ředitel nechtěl odpustit výpočetku, protože se prý technologie hodně rychle mění a abych byl v obraze, ale to, že oni tam brali sotva základy Wordu a Excelu na prehistorických kompech s Win XP, já už měl za sebou práce se sítěmi, W7 prolezlé skrz naskrz, zkušenosti s Linuxem apod., dělal různé vylomeniny ve Photoshopu a s AutoCADem, SolidEdge, Mayou či Cinema4D jsem byl taky dost kamarád a o novinky se zajímal sám. Naštěstí byl učitel v pohodě a domluvil se s ním, že mu akorát čas od času pošlu nějaký úkol mailem, aby mě měl z čeho oznámkovat, jinak jsem tam nechodil.

Každopádně, chodit jen na odborné předměty bylo v pohodě, kolikrát ani tam jsem nechodil, jen jsem si občas zašel na testy, učitelé nás "poškoláky" brali tak nějak v pohodě, nehrotili nás, dokud jsme měli dobrý známky i přes častou absenci a chodili jim hlavně na testy. Jsem jen tak, abych to nezapoměl, chodil na angličtinu (nepovinně) a stejně to dopadlo tak, že učitel (schodou okolností třídní) jednu hodinu něco vysvětloval a druhou dal klukům test a s učitelem jsme mezi tím pařili šachy. :D

"Horší" bylo, že škola byla ob týden a střídala se s praxí, kam bylo třeba docházet. Mně to teda tenkrát absolutně nevadilo, ale není to nic moc pro člověka pracujícího.

Jen tak mimochodem, do třídy k nám chodily i dvě holčiny. :) Jedna teda byla na individuálním studiu, protože zároveň podnikala a ještě dělala vejšku, co povídala, druhá holčina byla na řádném studiu.

S tou grafomanií musím přestat. :D

Tento příspěvek byl 14.12.2015 v 13:42 upravován.
JayK91 14. prosince 2015, 13:22
Yatka: ja to třeba nešel studovat protože jsem původně manuální antitalent - ale teď když už se o to zajímám mnohem víc tak to chci alespoň vyzkoušet :-)
Yatka 14. prosince 2015, 12:46
Bubbi, Michal88: : Ba ne ba ne! Jen to pěkně napiš sem, mě to taky moc zajímá. Když jsem chtěla po základce na automobilní, bylo mi řečeno, že holky neberou... Teď už berou, ale i když jsem se tehdy cítila děsně diskriminovaná, tak musím říct, že s odstupem let a ždibíčkem praxe už vím proč - tehdy se ještě opravovalo a nešlo jenom o to, napíchnout diagnostiku a vyměnit kus za kus - dneska vidím, že mi na spoustu věcí prostě chybí síla ...
JayK91 14. prosince 2015, 11:39
Michal88: Ahoj Michale, prosím tě, zaujalo mě žes šel po střední ještě na výučňák - sám uvažuju o něčem podobnem (jsem na vš, po gymplu a toho mechanika přes výučňák bych si chtěl taky zkusit), ale nevěděl jsem právě jestli to jde - chci se zeptat jak to probíhá atd - když už člověk ma maturitu a jde znova na střední, jestli absolvuje jen ty technicke obory atd a jak je to se zakončením studia, případně poplatky - byl bys tak hodný a popsal mi to? nejspíš do pošty (pokud to ostatní nebude taky zajímat -což moc nepředpokládám) :-) předem díky ;-)