načítám data...

Téma " ERKO " - Vám se líbí?

Příspěvky mohou psát jen registrovaní uživatelé.
Franz Kafka 08. června 2017, 21:17
Chosé: Jenom co jsem napsal špatně a už jsem to nedoplnil. To samozřejmě nemění nic na tom, že nemůžeš mít názor to samozřejmě můžeš a máš ať studuješ, nebo ne. Myslel jsem to tak aby si zbytečně nehanil cizí práci když nevíš, co jednou pracovní náplň přivane tobě. Jak jistě víš designér není neomezený vládce tvorby vzhledu a svou práci musí mnohdy podřizovat jiným a účelu viz. Fáčko a Bertone:) Za rok a měsíc se velice rád pobavím to není problém. Mnohem raději budu až mi řekneš kde si využil své schopnosti mimo jiné zajištěné i kvalitním studiem. Odborným okem možná to Erko není kdoví jaký zázrak, ale já to beru asi jinak. Jsem technického zaměření tvoříme jiné věci, než vázičky a autíčka a tak jsem rád, že v tak malém státě jako je Čr někdo udělal takový krok a dotáhl takhle malosériovou věc až do výroby. Spíše mi jde o ten vývoj a výsledný produkt než o to jak působí subjektivně na okolí....

Takže se naše dva názory na tuhle věc ani shodnout nemohou každý to vidíme jinou optikou. No je to asi v pořádku a jsem rád, že se vidíš normálně a ne jako borec. protože děláš design. Přeji ať ti ta diplomka dobře dopadne. Na Matúše jsem mrknul jasně beru to, že spoustu dobrých lidí ta soutěž diskvalifikuje v začátku kvůli těm 10 000 korunám. Zase na druhou stranu se hlásí jen lidi co svému projektu věří. A samozřejmě i ty co nemají zájem platit někomu 10k třeba jen z přesvědčení no to známe nakonec i kolem aut tyhle soutěže.
Chosé 08. června 2017, 13:48
Sklinky jsou podle předlohy a to druhé je čistě a jen můj nápad. Tehdy jsme si z klobouku vytáhli slovo a já dostal pojem "vertikalita", tohle byla finální věc, co mě napadla. Když se na tu kresbu podíváš, tak by měla evokovat dané slovo. Prý se to povedlo, ale vynášení soudů nechám na jiných.
Irwinek 08. června 2017, 12:55
Irwinek 08. června 2017, 11:24
Chosé: tady je ten : " ztracen v new yorku " a pak ty sklínky.
no i nepěkná a neproporční slečna může být pro někoho inspirací :-D

já nejsem žádnej super estét, buď se mi něco líbí, nebo ne, ale mám tu vlastnost, že to prostě řeknu , což se v téhle zemi občas nenosí :-(
Chosé 08. června 2017, 09:13
Ukaž mi prosím jakou kresbu, fakt netuším, co máš na mysli. :) Neobkreslujeme obrazy. Máme jen židličky kolem stolu, na kterém se nám měnili předměty. Letos jsme dokonce kreslili i akty nepěkné a hlavně neproporční slečny.

Klidně komentuj i nedodělané, takhle jsem tu lebku odevzdal. Byl tam problém v komunikaci s učitelem. Neustále mě napomínal, ať mám naprosto přesné rozměry lebky, když jsem dělal zadní část. Ta působí defakto bezchybně a je rozměrově pomalu na milimetry přesná. Ovšem když já dokončoval zadní část, tak ostatní již měli z 80% hotovou přední část a tím defakto i celou lebku. :D Ale dohnal jsem to pak v samotné hlavě Davida, Venuše či Voltaira. Samotné reliéfy pak byly taky zábavné.
Irwinek 08. června 2017, 07:57
Chosé: beru to tak, že prostě dostanete na stůl něco, a to musíte " nakreslit ", neměl jsem na mysli, že jsi tvar navrhl. Přijde mi ale divné, že by vám někdo dal za úkol nakreslit už existující kresbu, i když kdo ví, jinde než od mistrů se to nenaučíte :-D Psal jsi, že jsi nestihl, takže to nedodělané nekomentuju, ale to co je mi přijde dost dobré.
Chosé 07. června 2017, 21:34
Franzi osobně studuji průmyslový design, tj. umění ve strojírenství, dá se to tak říci asi... automobilový je ještě o level výše. Mám kolegy i z produktového designu a ten je docela k smíchu, co se týče náročnosti. Pak máš samozřejmě různé designy nábytku, interiéru apod. ale tak daleko bych nezabíhal.

Velký problém designu a celkově umění je ten, že je to těžce subjektivní obor. Tím se nechci nějak vymlouvat, ale zde opravdu platí 100 lidí - 100 chutí. To, zda je něco dobré jde změřit ergonomicky a funkčně. Z těchto hledisek jde pohlížet na drtivou většinu věcí. Pokud to vyhoví, tak se posuzuje samotný vzhled. U jeho R200 je problém už i se samotnou funkcí respektive dělením jednotlivých ploch karoserie. Samotný vzhled pak jen podtrhuje nepodařené dílo.

Již mám za sebou 4 roky studia a prozatímní titul Bc., něco jsem za tu dobu už nakreslil, navrhl a prototypově i vyrobil. Můžeme se pobavit defakto za rok a nějaký ten měsíc, protože jako diplomovou práci mám design osobního automobilu na reálném základu. ;)

S částkou za přihlášku se klidně ohánět budu, to mi promiň. Existuje spoustu jiných soutěží, kde máš přihlášení zdarma, bohužel ovšem nemají takovou světovou váhu. Já si jich na druhou stranu více cením a vážím, např. Mladý obal. Kamarád z bývalé třídy Red Dot vyhrál, ale přihlášku mu zaplatila firma, se kterou spolupracoval na své bakalářské práci - http://matuschlpek.com/?portfolio=athlon-optics-binoculars.

Osobně si nemyslím, že jsem polobůh. Spíš naopak. Co jsem poznal lidi z designérské praxe, kteří se tím vyloženě živí, tak jsem sakra malý člověk. Nehledě na to, že s projekty, kterými nás zasypou ve škole nikdy nevzejde nic kvalitního a dobrého. Proto jsem rád, že jsem našel pro spolupráci na diplomce firmu, která řeší automotive design.
Franz Kafka 07. června 2017, 18:13
Ne že by se mě to nějak dotýkalo, ale studuje se víc věcí, než automobilový design. A zcela otevřeně si myslím, že si o sobě lidé co studují tyhle obory myslí až moc. Až bude studovat medicínu bude mít můj obdiv. Mělo by to asi z části být něco jako umění a z části jde o technické znalosti bude to určitě těžké, ale těžší než operace srdce asi ne. Tak prosím než dostuduješ tak nehodnoť práci někoho jiného to je taková typická česká vlastnost umět dobře kritizovat. Až navrhneš první auto můžeme se bavit o nějakém písku a kopání do cizí práce. Cením, že si sem nahrál něco svého, ale argument nemám Red Dot protože nebudu platit 10,000 za přihlášku pro mě není moc relevantní, sorry jako,) Mimochodem úspěšného člověka nedělá jenom škola obvzlášťe ne studovaná v Čr anebo na Slovensku stovky absolventů by mohli vyprávět. Je jich hodně a talent má tak 10% to je ale v každém oboru stejné. Nejsem designér, ale za ním na rozdíl od tvého kamaráda a tebe je už něco vidět, tak jsem to myslel. On sám přiznává, že trochu té slávy pochytal tak trochu náhodou. Design jako celek je nakonec věc vkusu jako jiná grafika na to nemusím studovat ... abych to navrhoval to už je věc jiná. Pochopíš až dostuduješ na vejšce si všichni myslí že jsou polobohy:) Nic ve zlém.
Chosé 07. června 2017, 15:33
Sklenice? Jaký, ty jo?! :D :o Nepamatuju se, že bych navrhoval nějaké sklenice nebo hranoly. Figurkou? Jakou? :D Pokud je to kresba, tak to vychází z reálného modelu, co jsme měli před sebou v ateliéru a jedná se jen a pouze o kresbu reálného objektu.
Ta hlína to je modelování jako předmět, lebka je třeba dobrá, ale JEN zezadu, předek jsem nestíhal dokončit. Je pravda, že mi to celkem šlo, nakonec jsem měl z předmětu A.

Jinak co jsem se tak zběžně podíval, tak tam toho musím dodat ještě hodně. Není ovšem čas to vytáhnout z mobilu...
Irwinek 07. června 2017, 14:35
Ok, díky, je vidět, že něco umíš, ale nějak se nemůžu zbavit dojmu, že třeba ty sklenice mám už 3 roky doma, hranole odspodu, dokonce i s figurkou jsem už rovněž někde viděl, a mám pocit, že to bylo dílo starší, než jsi Ty - mám pocit, že se to jmenovalo " úžas v new yorku ", nebo " ztracen v new yorku " nebo tak nějak - samozřejmě to může být můj dojem, nejsem chodící wikipedie, může to být i jinak rozkresleno,......... letoun křídlo mi tak trošku připomíná nějakou stratosféru
Ale jinak dobrý, lebka vypadá úžasně a obrázek Surikaty je skvělý :-D
Chosé 07. června 2017, 11:40
Irwinek: Tady máš nějaké práce, ale z letošního semestru tam nic nemám. Není čas. https://www.facebook.com/JBArt.portfolio/
V příloze máš letoun, co jsem dnes odevzdával.
Irwinek 06. června 2017, 20:56
Chosé: tak se pochlub :-D rád se kouknu co tvoříš , i kdyby to nemělo být nic extra světoborného, jak píšeš
Chosé 06. června 2017, 16:02
Irwinek: Prozatím studuji a není čas na větší projekty, takže nic extra světoborného. Ale už jsem měl věci na výstavě a tak. Red Dot nemám, protože nebudu dávat 10.000,- jen za přihlášku.

Franzi automobilový design se studuje. To, že má UMPRUM ještě neznamená, že byl automotive políben. Kamarád studuje automotive design na Slovensku a je to záhul. S obyčejným produktovým nebo průmyslovým designem se to nedá srovnat. Auto nemůže navrhovat každý. Jemu jdou židličky, reproduktory a podobné menší produkty. Za ty má i Red Dot (což je defakto zčásti zaplacené) a jiné ocenění. Neříkám, že je špatný designér, to není, ale nekopal bych na písečku, kterému nerozumím.
Regular John 05. června 2017, 19:34
Je to hrozný kentus, ale všude se o tom psalo a někdo si na tom udělal jméno, takže účel to splnilo.
JayK91 05. června 2017, 11:24
Irwinek: 6 ks má být vyrobeno ročně tuším, každý vuz je original (žádné dva nebudou mít stejnou barvu)

mi se to auto z určitych uhlu libí ... z jiných zase ne ... do puvodniho erka to ma daleko to každopadně ... ale pro individualisty jako dělané :-)
Irwinek 05. června 2017, 11:18
Chose : a co jsi udělal Ty?
Měl sen si postavit auto, postavil si ho. Měl rád erko, postavil si ho k obrazu svému s technologiemi, které měl k dispozici. To že se to zrovna mě, nebo někomu jinému nelíbí, to je pro něj nepodstatné.
Na jednom baráku v Poděbradech je nápis : " Komu se nelíbí za moje na mém, ať postaví si za svoje na svém. " Platí to i tady.
A jsou lidi, kteří původní erko nikdy neviděli, a tohle se jim zrovna může líbit, dokonce i tak, že by si ho koupili. Mám pocit, že jsem dokonce někde zahlédl něco o 6 - ti kusech, ale nevím, zda to byly studie, návrhy, nebo kompletní auta.
Franz Kafka 05. června 2017, 09:04
Tak jsem četl, že interiér je jiný pravda. Údajně byly použity prvky z původní r8. Každopádně jsem koukal na fotky vnitřku při tom hledání a asi měl zůstat raději původní:)

Jenom nechápu co myslíš tím nemá vzdělání? Střední škola a VŠUP a nějaké stáže je jako málo na to navrhnout malosériové auto? Vzhledem k tomu, že má Red Dot a neproměnil x nominací na další ceny asi to úplný niemand nebude. Spíše bych to viděl jako že neměl zkušenosti. (nemá s auto-designem) Světla těch značek co píšeš byla použita protože k nim Hoffman má jednoduchý přístup pro obě značky vyrábí včetně Vw. Jinak by to nemohlo nikdy vzniknout. Jinak jako všechna tahle auta se to nemusí každému zamlouvat to docela chápu. Sám píšu níž, že bych si to nekoupil.
Chosé 04. června 2017, 21:53
1. Toho auta sis všiml teprve teď. Oranžová příšernost projela internetem už před dlouhou dobou.
2. Krátká odpověď - je to příšernost.
3. Delší odpověď - je to to totální příšernost a nevkus. Člověk, co navrhuje židličky a lampičky si chce splnit svůj dětský sen a navrhnout auto. Nejen, že na to nemá vzdělání, cit, ale ani vkus. Nehledě na to, že koncept novodobého eRka, které bylo v minulosti malé, lehké a agilní autíčko se zadohrabem a tento původní nápad převést do obrovského, těžkého s motorem uprostřed a náhonem na všechny kola? Špatně. Už jen z toho důvodu z toho nemohlo nikdy vzniknout nic dobrého. Když se člověk podívá na jednotlivé díly karoserie, tak taky hrůza. Nejen, že použití Bentley + Lamborghini světel je těžce mimo. I obyčejné Hella projektory by udělaly daleko větší parádu.
5. Nechápu, že si to za ty peníze opravdu někdo koupil. Takže existují 2 tyhle šílenosti na našich cestách?

Franzi interiér není origo Audi. Dobrý kamarád kreslil interiér v 3D a sám ho i montoval do toho prvního prototypu. Je jiný.
Irwinek 04. června 2017, 17:50
Jak píšeš, je obdivuhodné, že se do toho pustili, že projevili snahu se lišit, za to palec nahoru :-D A za to, že to dotáhli do takového konce, že je toho víc než jeden kus a že je to možné koupit, tak za to maj můj nekonečný obdiv :-D
Ale jinak se mi to prostě nelíbí :-(
V té oranžové to vypadalo líp, to souhlasím. Taky to bylo mnohem lépe nafocené, nasvícené, a hlavně nad tím člověk nemohl popřemýšlet :-D
Franz Kafka 04. června 2017, 16:29
Souhlasím s tebou v tom, že autora svazovalo to že se prostě musel dostat na platformu R8. Také celý projekt svazoval prostý fakt, že za ním nestojí miliardy nějakého automobilového koncernu, ale prostý sen dvou odvážných lidí. Jistě není třeba vysvětlovat kolik stál vývoj jenom těch několika málo věcí, co jsou na voze originální.Zadní partie se příliš nepodařili tedy nejsou originální a působí trochu běžně. S tím ale bojuje mnoho konfekčních sportovních aut. Nikdo nikdy neprohlásil že se má jednat o remake té původní škodovky:) To by si mohl očekávat kdyby za tím stála samotná Škoda Auto a.s. a ne dva soukromníci, kde jeden do nedávna nebyl příliš známý designér až do doby, kdy se mu podařilo dělat zvláštní židle a navrhovat pojistky a druhý pouze vyrábí komponenty pro VW (jeho firma)

Řekl bych že tomu nesluší ta modrá barva. V té původní oranžové pro marketingové účely to vypadá lépe. Trochu mě spíše mrzí že zůstal defakto přítomný celý původní Audi interiér, ale chápu že dělat vlastní by byl nesmysl. Nekoupil bych si to ani kdybych na to měl. Nejde napsat, že se mě to nelíbí je to zvláštní. Každopádně je to obdivuhodný výkon v České Republice se do takové věci, která se nikdy nezaplatí pustit!