načítám data...

Téma Kafe

Příspěvky mohou psát jen registrovaní uživatelé.
Paprikodlak 18. června 2015, 13:02
Bral bych nádobu na dělání mizudashi od Haria.
Paprikodlak 18. června 2015, 12:58
PepaSFI: Z nedávných zkušeností: dělám to ve french pressu, používám frenchpressové mletí, stejně tak standardních 6 g kávy na 100 ml. Ideál je kolem dvanácti hodin, nebo tak, ale nedá se tam dát moc mléka, protože to chuť dost zastře. Ale naše lednička chladí na 3 °C, což to možná taky ovlivňuje. 24 hodin je moc, pak už je ta káva trochu přelouhovaná.
PepaSFI 09. června 2015, 22:03
Udělalo se léto, chvílema až moc, v neděli v Brně na Kafi a kárách to bylo šílený vedro a to je čas na osvěžující kávu. Můžete si dát Ice caffe, neboli nějakou variaci na téma kafe s ledem anebo vykročit k experimentu s kávou úplně jinak. Cold Brew neboli káva dělaná za studena. Zjednodušeně řečeno, je to káva louhovaná několik hodin ve studené vodě. Receptů se dá najít celá řada, existují na to vehementní udělátory ale dá se použít to co má většina trochu vybavených kafařů doma. Zkrátka vezměte nějakou nádobu, klidně třeba nějakou sklenici kompotovku, dejte do ní kávu, zalejte studenou vodou, promíchejte a dejte do chladničky. Kávy trochu víc než při tradiční přípravě. Někde byl recept 1díl kávy na 10 dílů vody, případně až 1:5 když se bude nápoj dál doplňovat mlékem nebo ledem. Prostě námět na experimentování. Zrovna tak doba louhování. Takových 12 hodin, klidně i déle. Ale mám vyzkoušeno že i po nějakých 5 hodinách je to dobrý. No a potom kávu přefiltrujeme. Opět nic komplikovaného, běžný kávový filtr. Nebo pokud nevadí lehký zákal, dá se to kompletně udělat ve frenchpressu. Káva za studena má jinou chuť a zvláštní je že ikdyž jinak studené potraviny obvykle moc nevoní, tahle káva voní dost intenzivně.
BobAsh 08. února 2015, 00:31
PepaSFI: Já jsem dlouho vydržel s klasickým překapávačem na Americano za asi čtyři stovky z Tesca, teď jsem ale dostal french press (stajliš a kvalitní Bodum asi za litr - otec říkal, že v tom je reálně rozdíl), k tomu přidal ruční šlehač na mlíko (taková ta pixle, co v ní to mlíko ohřejete a pak musíte nahonit) a to capuccino je z toho senzační!
PepaSFI 05. února 2015, 19:49
teď se objevují v obchodech s domácíma potřebama takové "stylové" =kýčovité ruční mlýnky asi za 250 kč. Dokonce to vypadá že to má keramické kameny. Ale jak to mele netuším. Já používám takový letitý plasťák na kliku, v práci to poháním vrtačkou. Mele slušně a můžu si nastavovat hrubost. To je nedostatek těch nožových, blbě se u toho dosahuje požadované hrubosti. Přístroje na vaření prosté: Chrochtací moka konvička asi za 120,- z obchoďáku, džezva z burzy za 50,- a frenchpress z Tesca za 130,-. Každý kafe funguje jinak, vždycky jeden ze způsobů vychází líp. Asi nejuniverzálnější je french, příprava nekomplikovaná, podobná českému bažiňáku zalejváku, výsledek mnohem lepší a dá se s tím experimentovat, ladit přípravu, mletí, čas, sílu.
BobAsh 04. února 2015, 23:41
Já používám nožovej Bosch za 800,-. Sice se říká, že nožový pálej kafe, ale když se mele po pulsech, tak je to v pohodě.
František Čáslavský 04. února 2015, 22:49
Evlo 04. února 2015, 18:35
Shanim nejaky levny mlinek a pristroj na vyrobu kafe. Pristroj jsem nasel tento http://www.doubleshot.cz/vacuum-pot-hario-tca3.html ale doubleshot me prijde obecne nejaky predrazeny. Je najky obchod kde maji mlynek co nestoji 1000 a vic? Nebo naopak kvalitni mlynek levneji nejde?

Tento příspěvek byl 04.02.2015 v 18:36 upravován.