načítám data...

Téma Jízda na kupní smlouvu

Příspěvky mohou psát jen registrovaní uživatelé.
Csaba 14. ledna 2022, 14:31
Nedy: Myslel jsem to tak že prodávající nepotřebuje kartu kupujícího jak jsi psal - že je prostě jedno kdo je pojistitelem toho auta, v momentě přepisu. Že je ta karta k přepisu nutná je všem jasné.

Tento příspěvek byl 14.01.2022 v 14:33 upravován.
Nedy 14. ledna 2022, 09:09
Csaba: Ano a jako doklad o tom, že auto pojištěné je, tak se předkládá zelená karta, co už není zelená... :-) Vyjma barvy karty to tak v podstatě bylo vždy (můžeš alternativně předložit smlouvu, ale proč, že).
Csaba 13. ledna 2022, 18:44
Nedy: Prodávající nepotřebuje zelenou (od předloňského července už zelená není/nemusí být) kartu kupujícího, pojistné za auto může platit kdokoli, klidně i třetí osoba která není ani vlastníkem, ani provozovatelem daného vozidla. Příslušnému úředníkovi je naprosto jedno kdo tu pojistku platí (tj. kdo je uvedený na té kartě), jemu ani nepřísluší to detailně zkoumat či jakkoli jinak se tím zabývat. Pro ten konkrétní úřední úkon (přepis auta) pouze potřebuje vidět důkaz že auto je pojištěné, to je vše.

Tento příspěvek byl 13.01.2022 v 18:46 upravován.
Nedy 13. ledna 2022, 18:29
Littlebiker: Jen krátce: Bez zelené karty auto nepřepíšeš (pokud přepisuje prodávající ergo potřebuje zelenou kartu kupujícího). Pokud prodáváš pochopitelně si ZK necháš. Pokud kupuješ a řeší přepis prodávajícího (a ty už máš auto), proč by ses bál ji někomu nechat? Nejsou tam osobní údaje a bez auta s tím stejně nic nenadělá.
Evlo 13. ledna 2022, 10:32
David Střítežský: a co s tim uděláš?
David Střítežský 12. ledna 2022, 11:11
při posledním prodeji (moto) jsem nechal malej TP kupujícímu a šel jsem přepsat, jen KS mi na cestu přišla trochu málo, na úřadu jsem dostal "pojeb", že je k přepisu malej TP potřeba - z mojí strany následovala běžná praxe - TP jsem ztratil, vystavte mi novej (50kč) a hned si ho můžete přestřihnout (jak píše megamaster)

na dotaz, jak to mám přístě řešit papírově korektně, mi bylo řecčeno, že je nejlepší, aby na úřad přisli oba lidi (nebo má kupující zaplatit a odjet dom s prázdnou a vrátit se pak pro přepsaný, haha) ... jo jasně a ještě s evidenčkou, a budu si na to brát den volna, bez jistoty toho, že to vyřídím, protože fronta na STK, aji na úřadě samotným - objednat online se nedá ani na jedno (evidenčka vůbec, úřad plnej na měsíc dopředu)

21. století, auta řídí samy, ale tahle stupidní byrokracie furt nejde vyřídit online :/

k tématu: dojet domů jen na KS je naprosto OK (další ježdění ok-ish) nebo poradit prodávajícímu nahlášení ztráty malýho TP

Tento příspěvek byl 12.01.2022 v 11:15 upravován.
Littlebiker 10. ledna 2022, 08:44
Nedy: K té radě závěrem. Kupující svoje povinné ručení stejně potřebovat bude. Sám si ho vždycky zařizuji než si s penězi jedu pro auto. Ani by mě nenapadlo jezdit se zelenou kartou někoho jiného, natož o ni prodávajícího žádat a už vůbec svou vlastní dávat někomu cizímu.
Nedy 02. ledna 2022, 09:36
Jaromír: Pánové tu mají pravdu jen částečně. Podle některých výkladů je legální jezdit jen s KS (+ zelená karta a ideálně kopie dokladů), podle některých ne. Praxe je taková, že jízda s KS je běžně tolerována. Takže nevymýšlet, v klidu nechat převod na prodávajícím (ten je za to ze zákona odpovědný a já bych po zkušenostech taky přepis na kupujícím nenechal) a v klidu jezdit. Samozřejmě ne nějak dlouho a hlavně mít pojištění.

Rada závěrem. Pokud si budeš sjednávat pojištění na pobočce a zelenou kartu ti budou tisknout, požádej je o dvě. Jednu necháš prodávajícímu k přepisu a s druhou jezdíš. Pokud ti karta přijde mailem, tak samozřejmě si ji jen 2x vytiskneš...
Megamaster 01. ledna 2022, 19:57
Já to řešil tak, že mě prodejce nechal malý TP na cestu domů. Na úřadě pak nahlásil jeho ztrátu a zaplatil holt 100 Kč navíc. Pak mi poslal oba TP poštou a já ten starý zahodil. Vyřešeno. Sice stovka navíc, ale než se někde hádat...
Csaba 01. ledna 2022, 19:47
Jaromír:
Jízda bez techničáku je sice přestupek, ale pravděpodobnost že tě při jeho páchání PČR přistihne je téměř nulová. Daleko podstatnější je mít své povinné ručení. Přístup prodejce (hlavně jestli je už vyššího věku) je pochopitelný, chce mít jistotu že auto bude přepsáno (a co nejrychleji) a jemu nebudou chodit pokuty za (případné) přestupky.
Už jsem takhle několikrát taky postupoval, po vzájemné dohodě s kupujícím, rovněž jsem taky x krát plnou moc kupujícímu dal - měl jsem zjevně zatím štěstí na normální zástupce protistrany a nikdy nebyl nejmenší problém.

Může se taky stát že prodávající věc postaví tak že buď přepis zařídí on, jinak z prodeje nic nebude, to je nejlepší vyjasnit si úplně na začátku ať nejezdíš na výlet zbytečně :)

Každopádně se nabízí ještě jedno řešení které "řeší vše" - prostě s tím autem nejezdit, dokud ti nepřijdou ty přepsané papíry. Koneckonců, dokud sis to auto nekoupil, tak jsi svou mobilitu řešil jinak :-)
Opelfahrt 01. ledna 2022, 18:11
Buď budete u přepisu oba nebo jeden z vás potřebuje plnou moc toho druhého. Ještě to tam komplikuje ta povinná evidenčka, což je při dnešní obsazenosti STK faktor, který všechno prodlužuje. Myslím si, že legálně možné jezdit bez techničáku není, ale pokud bych neměl jinou možnost, klidně bych to ve strašně nutném případě riskl s tím, že to při silniční kontrole nějak projde. Ale určitě bych si hned k datu kupní smlouvy sjednal a zaplatil vlastní povinné ručení, bez toho ani ránu.
Jaromír 01. ledna 2022, 16:28
Ahojte!
Přišel jsem pro radu. Pokud budu chtít koupit ojeté auto, bude logicky potřeba přepis. Prodávají navrhuje, že mu dám plnou moc, auto si odvezu na kupní smlouvu, on vyřídí přepis, na který potřebuje velký i malý techničák a obé mi pak pošle poštou.
To ale znamená, že do té doby budu jezdit bez tehcničáku. Je to legálně možné? Nebo ruce pryč a trvat na tom, že přepis si udělám sám já kupující?
Díky za rady.

PS: Prosím moderátory, aby ostatní dva topicy s tímto tématem smazali, dvakrát jsem refreshoval stránku.