načítám data...

Téma Jak na jízdu v noci

Příspěvky mohou psát jen registrovaní uživatelé.
Trinom 06. února 2019, 22:10
Vojta Nekvapil: Tomu filtru se říká předřadný rezistor :)
Woyta 15. ledna 2019, 23:21
Fabia 1 mela problem s prebijenim. Proto zarovky odchazeji rychle. Resil to myslim nejakej filtr snizujici max napeti.

Osram Night breakery jsem v aute mel. Moc mi nesedla barva svetla. Casto mi barevne splivala krajnice se silnici. Phillips Xtreme Vission mi sedli vice.

Jinak v pripade protijedouciho auta koukam na krajnici. Hlidam si tak polohu auta na silnici a neoslnuji me svetla proti.
PepaSFI 27. prosince 2018, 11:11
ten problém má dvě strany, jak už je z příspěvků vidět. Část vysílací a část přijímací, tedy světla a vidění. Na to vidění má obrovský vliv sklo. Obzvlášť v zimě je problém je udržet čisté, obzvlášť na frekventovaných silnicích kde auta zvedají mraky špíny, z čehož navíc hrozí poškození skla. Prostě to brousí, sklo je pak matné a šmouhaté, což normálně nemusí být skoro vidět ale při světle proti to je hrůza. Nic moc se s tím asi nedá dělat. Někde jsem viděl že nabízeli přeleštění skla ale mimo to snad jen dobře omývat, nikdy nestírat na sucho. Dobrá náplň do ostřikovače pomůže a asi by stálo za vyzkoušení nějaká politura na sklo. Já před časem dostal darem tu sadu nanotentononců od toho Pičutáku, asi to trochu na tom skle pomohlo ale zas taková sláva to nebyla. A samozřejmě sklo taky vyčistit zevnitř. Kuřáci se zas budou zlobit že jim sahám na jejich svobodu být nesvobodný ale kdo kouří v autě je dobytek a na sklech se to kromě smradu podepisuje nejvíc.
Ty světla, to je taky boj. Teď před zimou jsem řešil seřízení. Furt jsem měl pocit divné šmouhy před autem a bylo to tím že jedno světlo svítilo o trošku níž. Ty plastové kryty u některých aut stárnou hrozně a nepřestává mě překvapovat s jakým hnusem lidi dokážou jezdit a dokonce projít STK. Jednak je od toho prd vidět a navíc to paradoxně oslňuje protože se v tom světlo láme a rozptyluje a svítí všude, jen ne tam kam má.
Krátká životnost žárovek, u těch Fabií se to ví dávno, je to obecný problém, jen některé žárovky jsou na to citlivější. Nikdy se nesmí bouchnout kapotou při rozsvícených světlech, vadí tomu otřes který se nějak přenáší do světel.
Ty řidičské brýle prodává kdekdo, včetně různých Horstů Fuchsů, kvalita bude asi různá ale může i překvapit. Řidičské nemám ale sluneční polarizované mám z Lidlu za 120 kč a nemám k nim výhrady.
Irwinek 27. prosince 2018, 08:19
Paul.Try: ano, třeba ZEIS Ti napaří vrstvy i na minerální skla, kde vydrží při denním užívání a patřičném čištění cca 6 -7 let. U plastových zorníků je životnost nižší, ale to souvisí s celkovou nižší odolností plastů proti poškrábání ( já se tedy motám v prašných prostředích, takže navzdory vyšší váze volím minerální zorníky ).
GanGreen: S žárovkama to máš těžký, já třeba používám Nightbreaker ( už tu o nich někdo psal ), ale já mám v autě H1. Mám 23 let staré volvo, ale paraboly jsou před cca 10 lety kupované nové ( blb mi ukradl blinkr a přitom rozlomil hlavní těleso reflektoru. Musel jsem tedy koupit nová světla v Autokelly z druhovýroby ( DEPO ), tam ale nesedělo seřizování, takže jsem koupil celá světla z vraku angličana, kde byly paraboly už načaté , paraboly přehodil, následně osadil 4 x H1 od Phillips a světlo nic moc. Pak jsem tedy zakoupil 2x H1 Nightbridge a ejhle, světla spousta, Dokoupil jsem tedy ještě jeden pár do dálkových a za cca 8 let jsem měnil jen jednu žárovku, a to si ještě myslím, že problém byl spíš v objímce, protože po poklepu se rozsvítila. Kolega je ale má jako H4 ve fabii a prý to není žádný zázrak.
Zkus se ptát majitelů shodných aut.
Nimrod 26. prosince 2018, 09:26
Paul.Try: většina velkých firem, které dělají brýlové čočky, mají brýle pro řidiče, které mají vrstvy, jenž pomáhají lépe vidět ve stížených podmínkách a oddalují únavu očí a dají se dát pochopitelně i na čočky bez dioptrické korekce
Paul.Try 25. prosince 2018, 12:08
Jsou dostupné i čiré brýle,bez dioptrií, s tímto filtrem?
Littlebiker 24. prosince 2018, 08:42
Pro člověka s vadou oka to není o zvyku. Jsem docela případ, jelikož mám sice směšné půl dioptrie, ale k tomu astigmatismus a jsem dost citlivý na světlo. Došlo to do stádia, kdy jsem se cíleně vyhýbal byť třeba jenom hodinové jízdě v noci, a dokopal se k té oční jít a brýle si koupil. Navymýšlel jsem si spešl antireflexní folii (+1000 CZK na jedno sklo) a musím říct, že těch peněz navíc nelituju. Dřív bylo nepředstavitelné, abych se při protijedoucím autě díval jinam než na pravou krajnici. Neříkám, že se teď můžu dívat autům přímo do lamp (to snad nedělá nikdo), ale kontrolovat vzdálenost auta za tebou ve zpětném zrcátku je činnost zase naproto přirozená a neoslňující. Přijedu domů a nemusím sypat písek z očí. Kromě bezpečnosti to taky přidá i k celkovému konfortu jízdy.
Kdo bude chtít, můžu poslat odkaz na výrobce folie do zprávy. Kvůli tomuto příspěvku jsem se registroval, tak ať zrovna nedostanu ban za reklamu, že jsem chtěl někomu na vánoce poradit :D
David Střítežský 11. prosince 2018, 13:54
me prijde ze je to i o zvyku - bezne jsem s autem řádil v noci (protoze mensi provoz) ale pamatuju si ze jsem mel obdobi kdy jsem nocni jezdeni moc nepraktikoval a kdyz jsem pak vyjel v noci tak jsem si pripadal jako slepec a chvilku (nekolik nocnich jizd) mi trvalo nez jsem si zase zvykl ...
muzes zkusit toho očaře - ne všchny vady zraku se korigujou jen dioptriema .... prej :)
po technicke strance - muzes se stavit na STK, aby ti seridili svetla, aby svitily tam kam maji, melo by to stat par korun (100-300?)

GanGreen 11. prosince 2018, 12:25
řešim podobnej probelm, tak sem koupil nový lampy, ale montáž asi až na jaře :D
btw. kdyby měl někdo tip na dobrý žárovky, nechám si poradit, nikdy sem to neřešil, ale věřim že rozdíl muže bejt značnej :)
martinw 11. prosince 2018, 09:58
no ale kdo ma v aute nocni videni tak z toho vykoukanej neni ne ?
Nedy 10. prosince 2018, 14:37
Jízda v noci je vždycky otrava. Nicméně pokud Ti dělá problémy vidět, tak nechat u očaře zkontrolovat oči - může najít problém tam a/nebo zkusit koupit nějaké brýle, na jízdu v noci (myslím nedioptrické).
spooon 10. prosince 2018, 13:05
přední světla s plastem místo skla jsou zlo. Nejlepší způsob je koupit nový origo, jenže to je pálka. Ekonomický řešení je vybrousit zažloutlou vrstvu, rozleštit a zalakovat UV protect lakem. Ale vydrží to tak 2-3 roky. zas je to celkem levná varianta, kity na to stojí pár stovek.
Jinak v noci nerad jezdím na frekventovaných silnicích. Nesnáším oslňování od protijedoucích...
Paul.Try 10. prosince 2018, 07:18
Ahoj Autíčkáři. Zajímá mě jak to máte s jízdou v noci Vy? Poslední dobou mám celkem problém, stačí pár protijedoucích aut a jsem "vykoukanej"
Je mi jasné že nejlepší je mít v cajku "pasivní bezpečnost" tj: seřízené,nevysvícené a čisté lampy, čisté čelní sklo. A pak asi nečumět na protijedoucí auta.
Máte nějaké tipy?
PS: NightBrakery mají ve Fabii1 celkem krátkou životnost. Jak ošetřujete přední světla aby nezašla?
Díky