načítám data...

Na čem jsme vyrůstali.

06. února 2018, 10:39 67 komentářů TheKubajs

Počítačové hry hrály v mém autíčkářském směřování poměrně důležitou roli. Pojďme se dneska podívat na ty nejzásadnější kousky.

zobrazit celou galeriiJakub  Pospíšil: Na čem jsme vyrůstali.

Už od samých počátků videoherní historie tvoří závodní hry důležitou součást této větve zábavního průmyslu. Od první černobílé vesmírné klasiky Space Race přes rozličné arkádové mašiny, mnohdy s realistickým kokpitem, jako například Cruisin USA, nebo Scud Race (obě tyhle klasiky si mimochodem můžete do sytosti zahrát tady) se dostaly závodní hry na počátku devaddesátek do českých domácností. Na starých Atari počítačích jsme proháněli Porsche 924 v Turbo Cupu, na Nintendu zase dominovaly RC pro AM , nebo Micromachines. Ta pravá závodní pařba přišla, ale až s nástupem “opravdových” počítačů. A právě tady, u staré třiosmšestky s patnáctkou CRT monitorem ze zažloutlého plastu, který stál v rohu obývacího pokoje a hrát jsme na něm mohli maximálně hodinu a půl denně, začíná můj vlastní žebříček závodních her na které se nezapomíná.

1-Stunts
Kdo by neznal legendární smažbu od Distinctive software. Široká škála skvělých aut, dlouhé a zajímavé tratě, ale hlavně skvělý editor, ve kterém jsme doma pilovali ty nejtěžší technické okruhy, které jsme pak stahovali na tříapůlkové diskety a vyměňovali si je o přestávce. Nekonečné hádky o tom, jaké z aut je nejlepší (samozřejmě to byl Jaguar XJR-9 IMSA Sports car s fialovožlutým interiérem) a závody o nejrychlejší čas na okruhu. To byly Stunts. První závodní hra, která mě donutila si zjistit něco o autech, která tam řídím. A vydrželo nám to překvapivě dlouho – Stunts jsme hráli prakticky celou druhou a třetí třídu.

2-Test Drive 5 

Na jaře roku 2001 jsem dostal od rodičů staronový počítač. Byla to Pentium dvojka s ohromujícím výkonem 350MHz a 256MB ramky. Na takovém dělu už jsem samozřejmě nemusel hrát jen dosovské Stunts, ale vrhl jsem se do víru závodění s legendárním Test Drive 5. Plejáda amerických aut mi otevřela úplně nové obzory. Auta se od sebe lišila jízdními vlastnostmi. Poprvé jsem poznal přetáčivost zadokolek (Pontiac GTO byl v tomhle nejhorší), výhody malého mrštného auta (Shelby Cobra), anebo neschopnost musclecaru rozumně zatočit (Plymouth Hemi Cuda). Zábavné tratě po celém světě, proměnlivé počasí a dotěrná policie, to vše dělá z TD5 jednu z nejpodařenějších her své doby.

3-Midtown Madness 2 

Tahle hra byla něco úplně nového. Jako první z her, které jsem kdy hrál totiž nabízela velmi rozmanitý otevřený svět. Dvě z tehdejšího pohledu obrovské mapy – Londýn a San Francisco – nabízely jednak spoustu kilometrů silnic, ale i zábavné bonusy jako síť metra nebo různé domy, do kterých se dalo vjíždět. Výběr aut byl velice pestrý, od supersportů přes obyčejná auta až po hasičský kamion nebo dvoupatrový autobus. Nádavkem hra přidávala “realistický” model poškození aut a “vymakané” polygony a textury budov. Slovy tehdejšího Kubajze to zkrátka bylo “jako film”. Samotné závody paradoxně za moc nestály, ale za ty hodiny a kilometry naježděné v módu “freeride” si tahle hra místo v žebříčku zaslouží.

 

4-Colin McRae Rally 2.0

V roce 2003 čekal na Kubajse pod stromečkem vyžebraný dárek. Parádní volant s pedály, řadičkou a ruční brzdou. Zároveň s volantem ale přišla i řada problémů. Test drive 5 si neuměl poradit s ovladači volantu a v Midtown Madness volant zase “táhl” doleva a bylo ho nutné při každém spuštění kalibrovat ve Windows. Chtělo to zkrátka novou hru. Netrvalo dlouho a na počítači se mi objevila pirátská kopie Collin McRae Rally 2.0. Tenkrát jsem nebyl moc velkým příznivcem Rallye. Na podobných hrách mi vadilo, že se závodí “jen” na čas a že ve hře nevidím protivníky. Navíc byla hra na poměry tehdejších konkurentů poměrně těžká a proces odemykání nových tratí výhrou v závodech docela zdlouhavý. Dal jsem ale CMR šanci a nelitoval toho. Postupem času jsem vypiloval svůj volantový um a na konec jsem uměl dojet všechny tratě na nejvyšší obtížnost (samozřejmě s manuálem) se slušným náskokem. S Corollou WRC, kdyby to někoho zajímalo.

5-Need for Speed Hot Pursuit 2 

Je to klenot mezi závodními hrami a pro mě vrchol série Need for Speed. Do detailu zpracované tratě, skvělá auta a epické policejní honičky. Nádavkem na svou dobu vynikající grafika, skvělé úvodní video a soundrack, který mám dodnes na spotify ve svém playlistu. Klasika všech klasik, ačkoli z hlediska ovládání je mnohem arkádovitější než CMR.

6-Need for Speed Underground
Ukažme si na něj. Oficiální viník (v kolaboraci se sérií Rychle a Zběsile) všech těch šílených tuzingových úprav devadesátkových aut. Kvůli téhle hře neseženete sedanového Civica z devadesátek nebo trojkového Golfa v sérii. Hratelnost je arkádovitá až hanba, nitro je všelék na většinu závodů, ale stejně nás to v rané pubertě chytlo a nepustilo. Noční město, auta oplácaná bodykitem do všech stran na nesmyslně velkých kolech, blikající neony a co nejšílenější vynil. Na jednu stranu – ještě, že je ta doba pryč. Na druhou stranu – ať hodí kamenem, kdo si to tenkrát neužíval. Na svého Civica ve žlutočerné kombinaci občas s nostalgií zavozpomínám i teď a navíc to bylo moje první bližší setkání s Miatou. Tenkrát jsem ale špatně přečetl stylizovaný nápis názvu auta a dlouho jsem ji říkal Mixta. Také jsem zde trochu přičichl k tomu, jak fungují různé úpravy na autě začal si hrát s nastavením výkonu přední i zadní nápravy nebo vyvážením brzd. A opět stojí za zmínku herní intro nenápadně si vypůjčivší zápletku z prvního Rychle a Zběsile.


7-Need for Speed: Underground 2.

Je kombinace všeho dobrého a splněný sen nejednoho fanouška herní série. Velké otevřené noční město, spousta aut, stovky dílů a modifikací. Téměř do dokonalosti dotažený způsob kombinování jednotlivých dílů a úprav, mnoho různých možností nastavení auta. Snad jedinou vadou na kráse byly velice trapné závody “stylových offroadů”, což byla jednak neskutečná nuda a druhak ta auta nevypadaly ani trochu hezky. Naopak za velké plus jsem považoval zařazení starších aut, zvláště pak jednoho speciálního hatchbacku s mrkačkami (který byl v sériové konfiguraci tím suveréně nejpomalejším, jaký hra nabízela). Hrou Need for Speed Underground 2 taky skončila moje “závodní” éra. Myslel jsem si, že tak nějak navždy, ale…

+1 – Dirt 3 

Když se na podzim objevila na Humble Storu nabídka na “nákup” závodní hry DIRT 3 za 0,- dolarů, samozřejmě jsem nabídky využil. Od hry jsem moc nečekal, přeci jen už nějaký ten pátek hraju spís FPSka. Ale po instalaci jsem byl mile překvapen. Po chvíli hraní jsem zjistil, že uplynuly čtyři hodiny a já se královsky bavím. Jasně, hra má svoje mouchy, je dost arkádová, ale možnost závodění s auty z  60., 70., 80. a 90. let, nebo možnost provětrat speciály sk. B, to je zkrátka trefa na komoru. Stalo se tedy nevyhnutelné. Ze skříně jsem sundal volant, pořádně ho oprášil a zapojil. Kupodivu i po patnácti letech šlape jako hodinky. Takže kdyby náhodou někdo z vás věděl o nějaké dobré závodní hře, až dohraju Dirt, nechám si rád poradit.

A jaké hry si pamatujete vy? Hrajete vůbec závodní hry, nebo je vnímáte jako dětskou zábavu? A jakou další hru byste mi doporučili? Svěřte se do komentářů.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Raspby
06. února 2018, 13:33
0

NFS1 - Prostreet, všechny Gran Turisma, Colin McRae rally 1 a 2, Viper Racing, Motorstorm 1 a 2..hrál jsem toho spoustu. Teď si sem tam projedu Gran Turismo ale jinak jsem se z gauče přestěhoval za reálný volant :)

reagovat
st
stirling
07. února 2018, 09:32
0

Viper racing bola pecka predbiehat v 300 km v drife bol masaker, ta hra je dost podcenovana

Raspby
07. února 2018, 12:03
0

JJ rozhodně..ve své době to byl opravdu hardcore simulátor...sice jen jedno auto, ale s tím nastavením se daly dělat dobré věci a bylo to fakt těžké pro neznalé se udržet na trati.

st
stirling
07. února 2018, 12:06
0

bolo tam to rallye a auto podobne ferrari a este lietadlo

Jakub Pospíšil
07. února 2018, 12:08
0

Teď jsem si to vygooglil a zjistil jsem, že jsem to taky hrál. Ale víc, než realistický model aut mě tam bavila možnost si auto "pokreslit" a taky se mi líbily relativně zajímavé mapy s možností sjet mimo trať a pořádně ji prozkoumat. Jo a myslím, že tam bylo na závodění i letadlo.
Něco mi ale na té hře vadilo, takže jsem ji moc nehrál. Nebyly tam nějaké chyby s propadáním se do textur nebo něco takového?
-
Komentář upraven 7. 2. 2018, 12:09:29

Raspby
07. února 2018, 12:12
0

No někde daleko mimo silnici se dalo propadnout texturou no...ale na silnici byl celkem stresující model poškození (stačil lehký ťuk, a vylomilo se kolo...) a na simulation (arcade se dal bez problému hrát na klávesnici)opravdu na svou dobu vysoká obtížnost...mě bavilo to auto ladit a testovat . V kariéře to už pak bylo hodně těžké a záleželo na každé desetině a pootočení šroubku na podvozku...

Jakub Pospíšil
07. února 2018, 12:13
0

Aha, tak to bylo asi ono. Já jsem si z test drivu navykl vybírat zatáčky o mantinel a tady jsem všechno hned rozsekal.

Raspby
07. února 2018, 12:16
0

No to poškození se dalo vypnout, ale nevím, jestli i v kariéře...ale o to to právě bylo těžší :) mě to na volantu neskutečně bavilo :)

CerVus
06. února 2018, 14:07
0

Mno když tak vzpomínám Street rod 2 (8mi bitová klasika - v podstatě závody z filmu Pomáda a duševní předek NFS underground), NFS 1-5 (5 - Porsche Undercover dodnes má nejoblíbenější závodní hra), Colin McRae Rally, Alain Prost Grand Prix (tam se to začalo pomalu lámat) NFS Pro Street (no a tady se to už definitivně zlomilo na okruhové závodění). No a dnes Project CARS 2. Asi se mezi tím mihlo i pár dalších, ale to byly jen takové epizodky.

reagovat
CerVus
06. února 2018, 14:13
0

Jo, safra málem jsem zapomněl na Real Racing 2 na tabletu. Celkem ostuda s těmi třemi sty hodinami.

Jakub Pospíšil
06. února 2018, 14:16
0

Tyjo, tak to bych necekal, ze se da nejaka mobilni hra hrat tak dlouho.

GanGreen
06. února 2018, 14:19
1

taky mam NFS Porsche jako svojí nejoblíbenější, u toho sem proseděl hodin :D

beastar
06. února 2018, 14:35
1

NFS:Porsche první hra kterou jsem hrál online proti živým soupeřům s předpotopním internetem. Zážitek z dnešního pohledu k zblití. Tehdá pecka:))

CerVus
06. února 2018, 14:52
0

Kubajs: Ona je asi jediná u které jsem strávil víc než pár hodin. Na to, že to je mobilní titul, tak je to až neuvěřitelně kvalitní a reálně udělané. Časy na kolo tam zhruba sedí tomu co se da zajet s volantem u nějaké "profi" závodní hry. A i ty okruhy jsou hodně dobře propracované. Jsem jen litoval, že tam není Severní smyčka, když už tam je klasický okruh nebo okruh v LeMans.

Jakub Pospíšil
07. února 2018, 09:13
0

Staženo a fakt to není špatný. Sice mě trochu mrzí ty mikrotransakce všude, ale dá se to hrát v pohodě i bez nich.

CerVus
07. února 2018, 10:32
0

Kubajs: Tam se strašně moc těch mincí získává za splnění achievementů. Jsem v polovině a nedal jsem do toho za ty...4 roky ani korunu. Na začátku to jde celkem snadno. Spíše chybí v druhé půlce. Ale tam se stejně dostaneš za dlooouho.

Safa
06. února 2018, 14:33
1

CMR2 byla má první hra, u které jsem se zasekl až do rána... :o)
A taky mě byvilo projíždět se městem ve starých kárách v prvním dílu Mafie. :o)))

reagovat
Štěpán
07. února 2018, 06:42
0

jj, MAFIA 1 byla skvělá v tom volném ježdění :)

Anorex
07. února 2018, 08:52
0

Souhlas. U toho se dalo vydržet neskutečně dlouho, jen tak si jezdit. Než člověk objel celé město, prouzkoumal polní cestičky a tak podobně. K Mafii se tak jednou za dva tři roky vždy vrátím a v klidu si jí dohraju. Pro mě je to dodnes jedna z top her, ne-li ta úplně top

Jakub Pospíšil
07. února 2018, 09:14
3

Mafie 1 (a koneckonců i 2) byla skvělá na ježdění, akorát ty první mise s Boltem Ace byly očistec.

Vojtáno
07. února 2018, 16:57
1

:D Bolt ACE...na ten krumpl jsem úplně zapomněl, když se to hodně rozjelo a naplálil jsi to do zdi, tak tomu upadli všechny kola :D Jinak Maia 1 naprostej top!! Pro mě asi nejzásadnější hra byl CMR 2005, kde byl mj. český dabing (....levá 3 váže pravá 2 utáhne dlouhá přes horizont skočí do pravá 5 středem.....) který namluvil Filip Schovnek, který byl navigátorem Jana Kopeckého + zvuky auta a grafické zpracování bylo v té době něco jako virtuální realita dneška! A samozřejmostí byla skvělá auta všech kategorií..:)

Autíčkový Jelen
10. února 2018, 10:44
0

Projíždění v Mafii 1 rozhodně mělo svoje kouzlo. Vždy když jsem si před kámošem navolil ve hře manuál místo automatu a pak mi to jezdilo rychleji jak jemu, tak jsem si připadal jak "profi" jezdec. Na mafii 2 mě štve akorát, že ten herní model v moment kdy "powersliduješ" tak omezuje výkon motoru (něco jako kontrola trakce :-D), takže drifty jenom přes ručku :D

Fa
Fandatik
06. února 2018, 15:22
0

MicroProse F1 GP. Případně ještě starší formule na TV konzoly, stále stejný úsek i překážející vozy. NFS: PE, Pak GT3 na PS.

reagovat
kuc_t
06. února 2018, 15:26
1

Juiced, Test drive unlimited 1,2 ? :)

reagovat
kuc_t
06. února 2018, 15:28
0

Trackmania ?

ro
rock
06. února 2018, 16:04
0

Indy Car Racing 2 1995


grafika na tu dobu průměrná, ale fungovala tam docela hezky přetáčivost (a dala se pochytat) i nedotáčivost, byla to zábava...

Need for Speed (1994)

tehdy pro mne zážitek z jinýho světa

Need for Speed II (1997)

Italdesign Calà :-)

Grand Prix Legends (1998)

Legendy :-)

reagovat
BubaaCZek
06. února 2018, 16:06
0

Kdyz pominu 8mibity, tak Grand Prix Circuit z 1988, kde se dala sikana na Monze projet rovne. Prvni NFS a tusim Hot Pursuit. Perfektni byl Powerslide a take Rollcage.
Hodne se mi libilo Rally Championship (1996). Ford Puma jsem mel uz dobre zajety a pamatuju, ze jsem na prvni pokus tak bohove uridil nejaky zavod do vrchu, ze jsem se tu trat nikdy neodvazil jet znovu, abych si to nezkazil :)

reagovat
sumy
06. února 2018, 16:46
0

Doprd... Jsem starej... Já vyrůstal na dřevěný motokáře s kolečkama z kočárku, co jsme na ni drandil na chalupě z kopce :-D
Stunts jsem poprvé viděl až v 7-8 třídě?

reagovat
beastar
06. února 2018, 17:03
0

Nejsi. Já už přesně nevim, ale taky sem to viděl nějak tak podobně. Možná šestá. Fakt už nevim. Jinak jsme proháněli takovou tu plastovou tatru se sklápěčkou.

sumy
06. února 2018, 17:20
0

Tatra je pro mne černá vzpomínka na dětství... Všichni je měli a já nic. Ale já nikdy neměl ani kopačák :-) A to že jsem se běžně vyskytoval ve skutečných letadlech byla tou dobou slabá náplast, páč mi to ve školce stejně nikdo nevěřil. Za Svazarmu klidně prošlo i to, že mě jako 6 letýho caparta posadil tatík do větroně, čumák proti větru, zvednout křídlo a když dost foukalo, tak jsem měl zábavu na X hodin-udržet blaníka/vosu/orlíka na kolečku. Co by za to dneska můj mladej dal, smět si hrát v letadle.

Nezn.uživatel
Nezn.uživatel
06. února 2018, 17:15
0

Já už i jako dítě v 80. létech jel zásadně "ve třidéčku". :-D Žlutá Tatra 613 na pseudo dálkáč s bovdenem a k tomu modrej autobus. Jednou za čas se vždycky utrhnul jeden drátek k tomu volantu v ovládání a když mi to táta zpravil a přitáhnul ten utrženej kus zpátky, tak to pak blbě zatáčelo na jednu stranu, jak bylo jedno lanko kratší. :-D
https://blogadmin.idnes.cz/blog/5634/325609/obrazek47.jpg

http://img24.cz/h-h56kr45f.jpg

reagovat
Safa
06. února 2018, 17:16
0

He he. No jestli až takhle dozadu, tak já měl šlapacího Moskviče. Zelenýho. A svítila mu světla, heč! :o)))

sumy
06. února 2018, 17:29
0

Pořídil jsem rozestavěnou kastli a rám a prcek má tohle. Bohužel nemám foto hotovýho i s blatníkama a světlama. Moskvič je už moc luxusní zboží :-)
No ale už mi prcek tak vyrostl, že je na čase mnotorizace vehiklu :-)

beastar
06. února 2018, 17:42
0

Pěkný chrti. Mají dobrý historický formule kucí.

Safa
06. února 2018, 17:44
0

Já toho Moskviče tak říkajíc zdědil. :o) Sousedův kluk dostal v šesti letech kolo a jeho šlapadlo stálo asi půl roku nevyužívané v kočárkovně domu. A já měl o dva a půl roku míň a furt po něm tak smutně koukal, až se mě tátovi zželelo a dohodl se sousedem nějaký barter, myslím, že v tom tehdy lítaly i nějaké lahve slivovice. A Moskvič byl můj... :o)

beastar
06. února 2018, 17:44
0

Jinak moskviče měl bratránek u babičky a já měl takovou tu odrážecí žlutou motorku a hrozně sem mu záviděl. Ten bus co postuje knightrider bych řekl že sem taky dostal jenže sem ho hned zničil. V tý plastový tatře jsem sjel do nějaký strouhy a odřel si celou hubu. To byla ta rizika toho reálnýho řízení vozidel v dětství.

Jakub Pospíšil
07. února 2018, 09:15
2

Tak že bych vyplodil další blog o autohračkách?

Safa
07. února 2018, 12:07
0

Pomalu čas se do toho pustit, ne? ;o)

liška
06. února 2018, 20:12
1

Ja si jeste vybavuju z uplnych zacatku wacky wheels a pak motorky road rage, to byla dobra prdel. A divim se ze ti tady uplne chybi GTA serie...

reagovat
Jakub Pospíšil
07. února 2018, 09:12
0

O GTA jsem přemýšlel (dokonce i tu pětku mám v krabicovce), ale to není primárně závodní hra.

Safa
07. února 2018, 12:26
0

Wacky Wheels byl kult. :o)
Jo, a ještě Ignition, pamatujete? A Micro Machines! :o)

Jakub Pospíšil
07. února 2018, 12:29
0

Ale no jo. Ignition jsem taky úplně zapomněl. A přitom to byla fakt paráda. Pěkné tratě, zábavný gameplay... A nejlepší byl autobus.

liška
07. února 2018, 20:22
0

Pravda ignition bylo tez dobre. A nas teda taky dost chytlo svyho cashu mashed. Na vejsce sme se k tomu vratili a ve 4 lidech vsichni proti vsem to byly legendarni vecery :D

Perníček
06. února 2018, 20:17
0

Krásné zavzpomínání na mladá léta. Sem tam si taky občas i dnes zahruji, ikdyž na to není skoro čas. Za sebe musím vyzdvihnout Street Racing Syndicate - ovladatelnost silnějších aut katastrofální, ale zde jsem si zamiloval svůj automobilový sen Skyline R34; Race Driver Grid - dle mě jeden z TOP automobilových simulátorů pro PC; Colin McRae 04; NFS Shift; Flat Out 2;... je toho hodně. Jednu dobu jsem měl dokonce období, kdy jsem si posháněl všechny možné i nemožné hry s auty, díky čemuž jsem lehce zasekal PC. :D

reagovat
Jakub Pospíšil
07. února 2018, 09:16
1

No na FlatOut 2 jsem prachbídně zapomněl, tam mám taky nahráno spoustu hodin. A byl tam vynikající soundtrack.

Oh!Gust
07. února 2018, 15:27
0

Keď je reč o soundtrackoch, zaslúži si spomenúť aj séria GTA. Počnúc Vice City ma hudba neuvěřitelně bavila. Například z GTA:SA poznám snad všetky pesničky :-D a rôzne tematické rádiostanice, to bola paráda.

Jan Machač
06. února 2018, 21:13
0

Nejvíc jsem ale stejně uletěl na No Second Prize...

reagovat
Adam Forman
06. února 2018, 21:53
0

K Dirtu doproučuji přiřadit Racedriver:Grid. Tuším, že jde o stejný engine, akorát je hra zaměřena na okruhy. Grafika už pomalu sklouzává z kategorie 'jakž-takž' ale prohánět NSX po Spa , či japonských silničkách je super :-)

reagovat
Woyta
07. února 2018, 00:31
0

No ja zacinal s konzoli Atari 2600. Ve skole na PC jsme parili NFS1, Lotus a Stunts. Pozdeji me chytla serie Midtown Madness a doslo i na prvni simulator. Viper racing. Jeste si pamatuju jak jsem zkousel sprint s manualnim razenim ktery mel jen 2 pedaly a navic na jedne ose. Dale si pamatuju Test Drive 6. Z NFS serie me ne nejvice bavil dil Porsche a prvni underground. CMR2 me taky chytlo. Pak uz jsem zacal prechazet na simulatory. Nejvice jsem asi najezdil v Live For Speed. Ted mam rozsahlou kolekci a nejak nemam cas hrat. No snad si najdu cas a dam si Dirt Rallye na mem volantu logitech G25 co uz delsi dobu nevidel akci.

reagovat
Na
Napuram
07. února 2018, 06:32
1

A co tohle? Staré GP. U toho jsme s bratrancem na 286 zazdili pěkných pár dnů.

reagovat
Na
Napuram
07. února 2018, 06:33
1

a vůbec

reagovat
Anorex
07. února 2018, 08:50
0

Bože, tohle mě stálo tolik hodin života a neudělaných úkolů do školy. Ale nelituju ani minuty... :-D

krab
07. února 2018, 12:42
0

U tohohle jsem trávil taky času hromady ... i k tomu mám historku, protože tuhle hru jsem poprvé hrál asi v 10ti letech u známých rodičů v Holandsku, někdy po revoluci, jestli prázdniny 92 tuším ... Jsem tam byl na měsíc u nich a oni s dětmi tehdy pak zase jeli na dovču k nám do Čech. Jsem tam byl asi mezi místníma dětma trochu jako ufoun ... šíleně mě chutnala tyčinka Snickers a Cola z plechovky, což tady prostě tehdy ještě pořádně nebylo a večer jsem si vždycky vyprosil hoďku u počítače a smažil tuhle GP hru.

Pak doma další rok už nějaký PC bylo a právě nejvíc bylo STUNTS cars - přesně ten Jaguar XJR9 jak o něm píše The Kubajz :-D ... to je v prdeli jakej je to už pravěk, co?

Trinom
07. února 2018, 19:39
0

Mám to podobně. Tohle byla jedna z mála her, co šla hrát na domácí i286. A ty šampionáty!

Ra
Radek...
07. února 2018, 08:55
0

NFS Porsche znamenalo opravdu spoooustu hodin u kompu. Na klávesnici. Zkoušel jsem Richard Burns, ale to se bez volantu snad ani dohrát nedalo. Pak jsem strávil léta u GTA SA - sce to nejsou závody, ale byl to virtuální svět, kam se mohl člověk po večerech jen tak projet po krajině...

reagovat
Snowman000
07. února 2018, 08:58
0

Prve ktore si pamatam, ze som hral boli Lotus Esprit Turbo Challenge a Duel...nezabudnem nikdy na ten pohlad s rozbitym oknom :D

A potom to uz bola viac klasika NFS, NFS II, NFS V Porsche (stale najlepsi diel celej serie!), GTR 2, Mercede Benz World Racing, Micro Machines 2, Midtown Madness I a II az som objavil LFS a pri nom som ostal poslednych snad 12 rokov az do teraz :)

reagovat
Trinom
07. února 2018, 19:41
0

NFS5 - Porsche jsem si později koupil i origo CD. To bylo fakt špica.

OndrasI
07. února 2018, 09:23
0

První moje závodní hra byla v šesti letech Grand Prix 2 od Microprose, hnedka potom následoval legendární Road Rash s úžasnym soundtrackem a pak už to šlo ráz naráz až k dnešní Forze a Assetu Corse. Nicméně ke GP2 i Road Rashi se jednou za čas vracím, protože ta hratelnost je prostě dokonalá.


reagovat
tomyks
07. února 2018, 10:36
0

Zkoušel jsem asi všechno co mělo kola a dalo se alespoň trochu řídit. Na našem prvním rodinném PC jsem jako první nainstaloval CMR2 a NFS Porsche, až dlouho potom MS office a Autocad. Od té doby jsem prošel celou sérii NFS, po Most Wanted mě to přestalo bavit. Vzpomínám si že jsem svá školní léta také trávil u Grand Prix 4, kde mně začalo pořádně bavit okruhové ježdění. Našel jsem zalíbení v sérii TOCA, později Race Dariver/Grid, z čehož se stala hrozná arkáda, takže jsem nakonec přesedlal na RACE/GTR/STCC atd. Dobrý vizuální dojem Test Drive Unlimited/2 kazilo řekněme podivné ovládání a chování aut.
Samostatnou kapitolou je pro mně od mala série Gran Turismo. Byl jsem naprosto fascinován rozmanitostí skutečných snaček a modelů aut, halvně možností úprav, realistickým chováním, zvuky, grafikou a ovládáním. Bohužel naši nikdy nepovažovali za nutné pořizovat svyým ratolestem nějakou herní konzoli, takže slavné GranTurismo jsem si zahrál 1x ročně o vánocích, kdy jsem si PS obvykle od někoho půjčil. Tenkrát to byl pro mně opravdový svátek. Nicméně po pár výplatách jsem ušetřil na vlastní PS2 a GT4 jsem pařil asi 2 roky v kuse. Pochopitelně jinou hru jsem neměl. Po svatbě jsem vysvětlil své nejdražší nutnost pořídit PS3. GT5 jsem si užíval do vydání GT6. S vydáním každého dílu jsem měl dojem, že sérii už není kam posunout, ale pan Yamauchi a jeho lidi odvádí parádní práci. GT Sport je zase o krok dále.

reagovat
slečna
07. února 2018, 15:52
0

Za mě Mafia a GTA :)

reagovat
fortress
08. února 2018, 07:15
0

Stunts / F1 od Accolade, NFS 1, 3 kdy se skokově zlepšila grafika díky grafickým akcelerátorům 3Dfx, NFS:Shift / TDU pak už mě víc začalo bavit střílení do lidí.

reagovat
Fižid
08. února 2018, 09:18
0

Většina mých oblíbených her tu již padla, ale dvě myslím ještě ne :D Obě jsou značkové, jedna World Racing od Mercedesu s překvapivě velkou škálou aut u kterých si člověk může vybírat i motorizace a Alfácký SCAR s občas až otravně simulátorovým chováním aut. U těch jsem strávil spoustu času :D
Jo a taky ještě TrackMania Sunrise byl dobrej žrout času :D

reagovat
Sl
Sláva
08. února 2018, 11:25
1

Nedávno jsem zakoupil opravdovou lahůdku v podobě Assetto Corsa. Samozřejmě to chce pořádný volant s dobrou zpětnou vazbou (používám Thrustmaster T500 RS). Nejedná se o klasickou arkádovku, ale opravdový simulátor, tratě jsou scanované laserem, auta licencovaná a jízdní model je naprosto fantastický. Sice chybí počasí v podobě deště nebo možnost jízdy v noci, nicméně řidičský zážitek je v AC naprosto famozní. A hlavně - Nodrschleife a stará 250 GTO, to je prostě nirvána!!! Pro ty, kteří to s ježděním myslí vážně, vřele doporučuji.

reagovat
XT
XTad
08. února 2018, 14:12
0

Sice budu asi jediny, kdo zastava tenhle nazor, ale prvni Underground mam radsi, nez dvojku. Prisel mi takovy dotazenejsi, s lepsi atmosferou. Dvojka uz je trochu jako dort pejska a kocicky... I kdyz ve sve dobe byl otevreny svet super, to je fakt. Ale dneska uz mi ta hra nic nerika, zatimco jednicku si cas od casu pustim a zajedu si nejaky ten drag.
Jinak z novych her bych urcite doporucil truck simulatory od SCS. Sice me kamiony nikdy moc nebraly, ale ta hra je strasne osvezujici v tom, ze cloveka nikam nehoni, proste si v klidku splyva s provozem a kocha se okolim, ktere je v poslednich DLC (Italie, nebo Francie pro Euro Truck Simulator, pripadne Nove Mexiko pro American Truck Simulator, i kdyz i zakladni hra obsahujici Kalifornii, Nevadu a Atizonu vypada vetsinou hodne dobre) opravdu propracovane do nejmensich detailu.
Sice si tam clovek moc neuzije pilovani apexu, ale trefovani meziplynu pri razeni s 18 stupnovym manualem za rachotu radoveho naftoveho sestivalce ma taky neco do sebe. Pripadne je si clovek muze vybrat automat a je to prvni hra, ve ktere se automat skutecne chova jako automat, tj. radi v idealnich otackach, kickdown pri plnem plynu atd.

reagovat
Bigg.I
10. února 2018, 10:05
0

Vypsat všecky závodní hry, které jsem hrál a dohrál, by bylo na dlouho.
Asi napíšu ty, co mě nějak nejvíc ovlivnily.

První hra co jsem viděl na PC s autama = NFS 5 Porsche Unleshead

První hra co jsem si koupil za vlastní peníze a získal jsem si lásku k Fordům = Ford Racing 2 za 299 kč v té obrovské krabici, co se přestaly dělat tak před 10ti lety, dodnes si myslím, že to je nejpovedenější díl serie (a to jsem si koupil 3ku, Street Racing a i Offroad), soundtrack té hry poslouchám dodnes.

Master Rally = existuje dnes něco novějšího na tento způsob? Na svou dobu si myslím, že to mělo co nabídnout.

Rally Championship = zábava na X desítek hodin, dlouhé noční RZ, rozbitý chladič... cíl v nedohlednu.

CMR serie = druhý a třetí díl považuju za nejpovedenější.

Flatout serie = u mě vede první díl, protože fyzika aut, prostředí, grafika...

NFS = Underground 2 a Carbon, s bráchou jsme strávily hodiny u ladění aut :), brácha dodnes hrává NFSU2.

No a pak jsem šel spíš k simulátorům

Richard Burns Rally = Asi tak 7 let jsem nehrál nic jiného, desetitisíce kilometrů online... na to se nedá zapomenout, škoda, že na českém pluginu komunita upadla a používají se NGP fyziky..... Tohle by vydalo v mém případě na samostatný článek. Video snad napoví, jak to vypadalo na vrcholu popularity.


GT Legends = miluju stará auta, šampionát má co nabídnout díky rozmanitosti aut, grafika neurazí, zvuky motorů jsou na top urovni a díky modum z altbierbude.de se človek može projet na více než 100 tratích s hromadou aut = řidičský zážitek zaručen, když si při západu slunce vezmete Ferrari 250 GTO a jedete Targa Florio, co má 30 km.
Přidám video z projížďky



2 hry pod čarou

Dirt Rally = je to takový crossover mezi simulací a Arkádou, občas se auto chová jak v simulátoru, ale fyzika je nedotažená a je to znát, hlavně na asfaltu, stojí ale za zvážení = zábava zaručena, krásné tratě, zvuky aut..

Assetto Corsa = zkoušel jsem, neohromilo mě to. Auta jsou krásně vymodelovaná a zvuky taky povedené, ale optimalizace potřebuje doladit, člověk má silný PC a stejně to neběží plynule, mínus této hry je malý budget, málo aut, málo tratí, ale zas na tom malém prostoru dokáže nabídnout dost zábavy.

reagovat
Safa
10. února 2018, 15:31
0

Tak jsme to teď probírali při venčení s kámošem a ještě na jednu hru mládí jsme si vzpomněli. Death Rally! To byla taky kultovní záležitost!!! :o)

reagovat
Irwinek
10. února 2018, 17:10
0

Hmm, a co takhle s kopce dolu na ložiskáčích ?
Nebo běhání za bovdenáčema?

reagovat