načítám data...

Problémy veřejného nabíjení elektromobilu v praxi

14. března 2022, 13:47 Jan Machač

V elektromobilitě je prý budoucnost. Teď ještě zajistit, aby šlo zaplatit za odebranou energii.

zobrazit celou galeriiFoto:   Jan  Machač

Bylo nebylo, potřeboval jsem trošku našťouchnout jakýsi elektromobil. Přifrčel jsem k nabíječce ČEZu, odblokoval ji mobilem jako vždy, nabil za pár korun a odjel. Jenže dva měsíce před tím mi přestala v aplikaci registrovaná karta fungovat. Vypršela jí platnost. A já to nijak neřešil, jsem v tomto ohledu dost bordelář.

Nejraději platím za věci hned a přímo. Ostatně ani služby ČEZu v tomto případě nechci využívat nějak pravidelně, prostě jen když dostanu do rukou auto bez nějakého jiného čipu, chci si nabít. Proto bych já osobně nejraději vytáhl platební kartu a na místě zaplatil. Je to mnohem jednodušší, než opisovat čísla karty do aplikace. No ale jinak to nejde, takže jsem přepsal čísla karty do aplikace.

ČEZ, nebo jeho značka Futur/e/go, mi dokonce po mé registraci poslali doporučený dopis i s čipem, který je mi díky aplikaci dost nanic. Ale prošel jsem se na poštu, protože byl dopis doporučený. Inu, asi jsem vážený zákazník, neboco. Čip stejně nefungoval, asi se musí nějak aktivovat…

foto: ČEZ

No ale zpět do nedávné minulosti. Přišel mi email o tom, že má měsíční platba nemohla být provedena. Jaké to překvapení, když ta karta dávno expirovala, že? Ignoroval jsem to s tím, že se to vyřeší, až to bude nutné. A nutné to začalo být po pár měsících, kdy přišel další email.

Prý mi byl naúčtován poplatek z prodlení a více se dozvím na portále řidiče. Portál řidiče po mě chtěl hned reset hesla a měl takové požadavky na jeho formu a speciální znaky, že jsem to vzdal a jal se s velikou a moderní firmou komunikovat napřímo.

Odpověděl jsem na email a 11 dní se nikdo neozval. Začal jsem tedy googlit s tím, že si najdu nějaký jiný kontakt. Když totiž nabíjíte u ČEZu, potkáte se nejen s emaily z domény cez.cz, ale i futurego.cz. Takže jsem našel, že Futur/e/go má kontaktní email info@elektromobilita.cz. A už po pěti dnech mi odpověděli!

Musím přiznat, že jsem vbyl jedovatý, protože jsem musel procházet martyriem administrace, která mi absolutně nic nepřinášela. Prosil jsem jen o platební údaje, abych mohl celý nedoplatek odeslat a mít klid.

Ne, nelze. Musíte na portál, tady je návod, změnili jsme vám heslo na XY. Kapituluji. Lezu na portál a zjišťuji, že mi nefunguje karta. Je možné, že jsem něco někde špatně zaklikl, ale web elektromobility od ČEZu se mnou nespolupracuje. Mezitím mi však přicházejí další a další emaily.

V tomto nádherně strukturovaném textu jsem byl poloanglicky informován, že můj account byl suspendován. Brilantní, níže citace…

foto: Jan Machač, autickaar.cz

A pak mi dokonce prý účet zrušili.

Takže jsem se tam po měsíci připojil znovu, velmi pečlivě všechno opsal a voilá! Nedoplatek zaplacen! Všech necelých 41 korun! Teď už jen zjistit, jak si raději zrušit účet u firmy, která neumí uhlídat ani platnost karty…


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

togi
14. března 2022, 06:51
0

Jestli to chápu správně, tak si stěžuješ na ČEZ za to, že jsi bordelář?

reagovat
Pochtli
14. března 2022, 07:10
2

Spíš na uživatelskou "přívětivost" distributora. O amatérismu (angločeský dopis) nemluvě.

František Čáslavský
14. března 2022, 08:49
5

:)

ratan groch
15. března 2022, 13:31
2

Zakaznicky servis je momentalne jedno z najkrizovejsich oblasti sluzieb. Globalizacia vytvara supersystemy, ktore su fajn, ked funguju. Ale akonahle sa vyskytne nejaka nestandardna situacia, tak na rad prichadza sialenstvo byrokracie.Podla mna to zazil kazdy z nas.

Dosiel mi balik z DPD z Nemeka. V Bratislave ho poskodili. Napriek prosbam, hrozbam navrhom nakoniec skoncil v Manheime v spalovni.Nevydali ho mne, nevydali ho odosielatelovi. Chyba sa teraz presuva medzi dvoma krajinami. Nikto nie je vinny. Ja som nedostal tovar a ani peniaze.

Zrusili mi pred troma tyzdnami jeden let v Oman Air. Prebookovanie trvalo 10 dni a tucet siahodlhych telefonatov plus maily nez som to dosiahol. Ich "elevator music" mam este stale v hlave. Zakazdym zdvihne iny clovek a musim mu vyrozpravat pribeh. Na konci bol uz dlhsi ako biblia.

Telekom ma prinutil pred Vianocami zmenit firemny router za lepsi rychlejsi krajsi mudrejsi. Urobili pri tom v systeme nejaku chybu. Na 3 dni mi pocas najvyssich predajov nefungoval telefon, mail a platobny portal. Mesiac riesili staznost. Ponukli mi kompenzaciu 30 eur. Na to som im uz ani neodpisal.

Napriek tomu si neviem predstavit ako by sme bez tychto systemov zili. V roku 1995 som v Cine musel ist na nasu ambasadu, aby som sa dovolal domov, ze zijem. Inak sa s domovom spojit nedalo. Dnes si zo Spanielska za 15 minut vybavis a zaplatis, aby ti doviezli z Japonska do Prahy auto. Nie je to az take zle.



reagovat
Jan Machač
15. března 2022, 20:16
0

v tomto případě stačí nechat klienta zaplatit kartou na místě.

MMM
15. března 2022, 15:01
-1

Paypal jsem snad osm let nepoužil, stav účtu byl 0Euro. No... a ejhle:

Byl Vám naúčtovan poplatek 50kč pro neaktivitu... účet zrušit nejde a dostanete se do kolečka smluvních podmínek, které nikam nevedou... kolik tomu dáme života, hodinu, dvě, po hodině týden... a po deseti letech Vám přijde exekuce na tisíce eur za neaktivitu.

No, ale paypal dával za každého nově nabraného klienta, nebo novému klientovi 10Euro :) tak někde to ukrást musí. Nemáš dluh? Tak to teda kurva ne, tady máš pokutu 100kč, za to, že jsi nepoužil mail 356x v roce :) a exekutora na tebe...

Viva EU, oder Fuckyou EU? :)

reagovat
MMM
15. března 2022, 15:08
0

Takze kazdych 12mesicu neaktivity paypal, dostanes pokutu 50kc :)

gramo
16. března 2022, 20:45
0

To je dost kuriozní poplatek, ale uklidnilo mě, že
Accounts with zero balance won’t be impacted and this charge won’t result in any negative balance.

A účet zrušit jde https://www.paypal.com/myaccount/settings/account/close

MMM
16. března 2022, 21:27
0

Ucet právě nejde zrušit, dokud nevyrovnáš dluh, který ti vzniknul za neaktivitu. Musí se tam poslat peníze, až pak. Miliony lidí v mnoha zemích, se dostávají do problémů.

gramo
16. března 2022, 20:48
1

Ještě si začínám vážit takových trivialit, jako že benzín jde natankovat a zaplatit i bez přihlašování na nějaký internetový portál...

reagovat


Poslední komentáře