načítám data...

To nejlepší z automobilových skoků

11. října 2018, 09:11 17 komentářů Jakub Pospíšil TopX

Filmařské zkratky se nevyhýbají ani snímkům o autech. Právě naopak. Pojďme se podívat na pár scén stříbrného plátna, kde se muselo jít fyzice ‚trochu naproti'.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Automobilové skoky – nezbytná součást každého správného akčňáku. Stačí nějaký ten hrbol nebo most a auta, bez ohledu na rychlost, překonávají ve vzduchu dechberoucí vzdálenosti. Po dopadu zpravidla postačí jen decentní regulace směru a vůz pokračuje bez problému dál. Samozřejmě asi všichni tušíme, že takhle to ve skutečnosti úplně nefunguje. Většině filmových aut by stačil nějaký ten výškový půlmetr a po dopadu by zůstala stát v oblaku páry ohnutá jako banán. 

V dnešním článku jsem vybral několik klasických filmových scén, kde rozličné čtyřkolové vehlikly létají vzduchem, většinou daleko za hranicí reálnosti.  Jenže ve filmech jim to odpustíme. Koneckonců – nadsázka ke správnému akčňáku patří stejně, jako drsňácké hlášky hlavních hrdinů.

  1. Muž se zlatou zbraní, AMC Hornet



    Podle některých se možná jedná o nejhorší z filmů s Jamesem Bondem. Nás ale dneska zajímá spektakulární skok s otočkou přes řeku. Jen tak mimochodem – jednalo se o historicky první kaskadérský filmový kousek, který byl kalkulován počítačem. AMC Hornet, který se v letu otočí kolem osy a dopadne zpět na kola, byl speciálně upravený. Volant a sedadlo řidiče se přesunuly doprostřed vozu kvůli vyvážení. Jinak se ale natáčení obešlo bez jakýchkoli speciálních triků. Záběr ve filmu je natočen na první pokus, vše dopadlo (heh) podle plánu. Pro případ nehody ale pro jistotu čekal mimo záběr jeřáb a v řece byli připraveni dva potápěči.

     
  2. 60 Sekund, Ford Mustang ‚Eleanor’



    Kdo by neznal klasickou scénu, kde Nicolas Cage přeletí dopravní zácpu díky příhodně přistavenému vozu odtahovky. Co na tom, že by po takovém výletu Mustang dopadl mnohem hůř, než ve filmu. Tohle je zkrátka klasika (ano, já vím, skutečná klasicka je  scéna z původního filmu z roku 1974, ale ten nový mám tak nějak radši). Při natáčení filmu bylo použito celkem sedm Mustangů fastback, ve zdraví ale ‚přežily’ jen dva. Jeden z nich si nechal Nicolas Cage, který s ním občas vyrazí na projížďku, druhý má ve své garáži producent Jerry Bruckheimer.
     
  3. Rychle a zběsile 2, Nissan Skyline GTR R34 a Honda S2000



    ‚Dvojka’ začala pořádně dramatickým závodem správně vytuněných aut. Není náhodou, že stejný motiv se objevil i v openingu o půl roku starší hry Need for Speed Underground. Nesmí chybět nitro, podsvícení a… plyšový interiér. Ano, tohle je ten film, kvůli kterému dneska prakticky neseženete trojkového golfa v sériovém stavu. Po patnácti letech už to sice může působit legračně, plusové body u mě ale snímek získává za to, že ukazuje, jak při dopadu dopadne (heh) fešný bodykit. Jo a ještě jedna věc – všimli jste si, že ten týpek Ludacris, který zpunktoval zvednutí mostu má shodou náhod servis a všem závodníkům opravuje auta? Že by náhoda? Nemyslím si. Spíš to byl promyšlený podnikatelský záměr.
     
  4. Smrtonosná zbraň 4, Pontiac Grand Am 



    Pokud Vám minulá scéna přišla přitažená za vlasy, tady si asi budete už jen klepat na čelo. Při automobilové honičce tu na první pohled nudný stříbrný sedan skočí z dálničního nadjezdu, projede kancelářskou budovu a na konci vskočí zpět na silnici. Nesmysl? Bezpochyby. Ale zábavný. Slavná honička se natáčela na silnici 215 v Las Vegas, žádné jiné město totiž nechtělo vydat filmařům povolení. Pontiac z finální scény je dnes k vidění v muzeu Warner Brothers Movie World v Oxenfordu.
     
  5. Taxi, dva Mercedesy W124 500E



    Jak by mohl ve výčtu filmů, kde je řízení auta trochu přitažené za vlasy, chybět zástupce francouzké série o nejrychlejším taxikáři z Marseille (radši aby tu chybělo Taxi než Blues Brothers :-P – pozn. BAF )? Závěrečná honička tu končí spektakulárním synchronizovaným skokem dvou ostrých Mercedesů na kus rozestavěného dálničního mostu. Mezi pilíři je zcela evidentně instalováno antigravitační pole, jelikož auta v letu vůbec neklesají. Roztomile ztvárněný ‚naštvaný němec’ pak už jen dotváří komediální náturu celé scény. Taxi se ale nikdy nebralo vážně a tak mu odpustíme i tenhle nesmysl. Konec konců – celý film stihl režisér Gérard Pirès natočit za pouhý měsíc.
     
  6. Wanted, Ford Mustang



    Tady už se dostáváme do automobilového Sci-Fi. Film Wanted většina z nás zná hlavně proto, že se z velké části odehrává v České republice. V záběru se tak několikrát mihne i naše domácí automobilová produkce. Spektakulární manévr, kde řidič obouchaného Mustangu použije jako odrazovou rampu klínovitou Corvettu se ale odehrává v USA. Co na tom, že to je ve skutečnosti úplný nesmysl, jak koneckonců dokázali i Mythbusters – originální nápad se každopádně cení, stejně jako skryté poselství, že kouření zkrátka zabíjí.
     
  7. Nebezpečná rychlost, GM New Look Bus



    Kdybych si měl vybrat vozidlo, ve kterém absolvuji skok přes propast, nevím, jaké bych zvolil. Zcela jistě by to ale nebyl městský autobus. Ten v Nebezpečné rychlosti poslala přes díru v dálničním nájezdu Sandra Bullock. Už z videa je evidentní, že autobus vyráží na svůj let přes propast v podivném náklonu a něco tam tak trochu nehraje. A dopad po takovém letu by byl pro dlouhou karoserii jistě smrtící. Není proto divu, že filmaři při natáčení ‚spotřebovali’ rovnou jedenáct autobusů. Za zmínku také stojí fakt, že při natáčení pod autobusem žádná propast nebyla – skok probíhal nad silnicí a ‚díra’ byla poté přidána počítačově. I přes to všechno je ale pohled na letící autobus tak nějak uspokojující.

 

A jaké jsou Vaše oblíbené filmové skoky? Jste příznivci filmařských ‚pohádek’, nebo máte raději realistické zobrazení automobilových honiček? A skočili jste někdy s autem ve skutečnosti? Podělte se s námi v komentářích.

 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Woyta
11. října 2018, 09:35
2

Radeji bych videl list nejlepsich skutecnych skoku. CGI a filmove triky si muzou strcit nekam.

reagovat
Beny
11. října 2018, 10:28
1

A co Kobra (v) 11 a nesmrtelnej Simír?

reagovat
Jakub Pospíšil
11. října 2018, 10:45
7

Na něj jsem si samozřejmě nemohl nevzpomenout, ale říkal jsem si, že protentokrát omezím výběr jen na filmy. V Kobře 11 jsem měl ale nejradši to, jak se před havárkou vždycky záhadně změnily auta na jejich o generaci starší verzi s nalepenými novými světly.

David Střítežský
11. října 2018, 11:32
1

Kde je General Lee ? dyť ten skákal jako kamzík ! :D
Taky myslím, že série FaF by měla být diskvalifikovaná z téhle disciplíny, tomu může konkurovat fakt jen Kobra.
Kdybych měl vypíchnout, tak úplně nejvíc mě uhranula scéna s tankem(v podstatě je to taky "skok") v dílu 5 (nebo možná 6/7, už nevím), po tom jsem si to musel regulérně stopnout a jít to rozdýchat.
z Wanted si spis nez ftipek s Mustangem pamatuju ftípek s Viperem

reagovat
Jakub Pospíšil
11. října 2018, 11:40
0

Jo, Viper a autobus jako dopadová rampa je taky moc fajn. Dlouho jsem se rozhodoval, jaký z těhle dvou momentů vyberu.

-
Komentář upraven 11. 10. 2018, 11:40:41

sumy
11. října 2018, 13:33
0

A tohle s tím autem dělá už několik let pravidelně. Pravda, letos už že shnilého rámu vypochodoval úchyt převodovky.

reagovat
Perníček
11. října 2018, 14:58
2

Je pravda že ten skok se Skylinem a S2000 v Rychle a Zběsile je víc nezapomenutelný, ale co bylo mnohem nerealnější v 2. díle, bylo když to poslali s Camarem na tu jachtu. :D Ale na 7. díl (nebo kolikátý) to nema, kdy skákali s Lykanem z mrakodrapu na mrakodrap a pak, že "Dome, auta nelítají...!"
Jako bonus bych přidal jeden z dílů Top Gearu, kde natáčeli automoblivou honičku Ford vs. Jaguar a pro efekt vystřelili ze vzduchového děla,a samozřejmě zrušili, Focusa.

reagovat
Jakub Pospíšil
11. října 2018, 15:23
0

Já se bez mučení přiznám, že v novějších dílech už se dost ztrácím. Ta dvojka byla ještě taková naivně přitažená za vlasy, ale tak nějak to "ještě šlo". Ten skok na loď, hopsající tanky a podobně...to už prostě není ono.

Perníček
11. října 2018, 17:59
0

Neboj, nejsi v tom sám. ;) S oblibou si pouštím akorát dokola 1-4, zbytek stačilo vidět 2-krát, max. 3-krát.

Woyta
11. října 2018, 20:49
0

Na 2 me stvalo to priserny CGI. Vzdyt i NFS:U vypadalo lepe jak ten film.

Mo
Monte
11. října 2018, 16:12
0

Kubo, zkontroluj si odkazy v textu. Mythbusters odkazuje na smrtonosnou zbran a Pontiac k vidění má odkaz “data” ;)

reagovat
Jakub Pospíšil
11. října 2018, 16:45
0

Děkuju za upozornění, nějak se mi ty odkazy rozsypaly. Snad už by to mělo být v pohodě.
-
Komentář upraven 11. 10. 2018, 16:45:25

tazzz
11. října 2018, 16:46
2

Z fejkových skoků ještě stojí za zmínku originální sestřelení vrtulníku ze Smrtonosné pasti 4 a určitě by se toho dalo najít habakuk.Mně se ale stejně nejvíc líbí honička Steve McQuena v San Francisku, kde se sice nelétalo tak daleko, ale je to prostě klasikaSteve McQuenn sice měl záskok, ale i tak to byl skvělý řidič, který by nejspíš tu honičku dal klidně i sám.

reagovat
Breakthru
11. října 2018, 18:32
2

Jestli se nemejlím, tak v Koljovi Svěrák s Trabantem přeskočil koleje....nebo měl o to ten Trabik aspoň snahu.

reagovat
Ov
Overlord
13. října 2018, 10:54
0

Knight Rider, Cobra11, serial/film Dukes of Hazzard, Terminator2, NFS, Kurýr, XXX, Starsky a Hutch, Nebezpečné pády

reagovat
PeterLuk
13. října 2018, 23:33
0

Zlý obrázok na titulke. ;) TOTO malo byť prvé!

reagovat
Ov
Overlord
15. října 2018, 12:48
0

Road trip

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem

Chevrolet Aveo LPG,KLIMA 2008
Chevrolet Aveo LPG,KLIMA

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Chevrolet Blazer K5 1981
Chevrolet Blazer K5

1981 rok výroby
100 koní výkon
6 200 ccm objem