načítám data...

Hra na četníky a lupiče

17. dubna 2020, 10:45 Honza Hamster Křeček TopX

Služební auto policie nemusí být jen stříbrná škodovka. Autíčkář hledá nejlepší policejní auta.

zobrazit celou galeriiZobrazit galerii

Foto: Carabinieri

Petrolheadi jsou svým způsobem pořád jako malí kluci. A takoví měli vždycky rádi hru na policajty a lupiče. Kubajs se včera zamýšlel nad nejlepším autem pro rychlý ústup do bezpečí. Má tedy den náskok, my si však vezmeme to nejlepší z celého světa a pronásledování může začít.

Určitě jste už zaznamenali, že policie občas získá pro svou službu auto řekněme poněkud netradiční. U nás jsou to v poslední době auta zapůjčená automobilkou BMW. Tady ale nemůžeme mluvit o běžném policejním služebním autě. Jak na i8, tak i později sedmičková BMW byla policii pouze zapůjčena a pravými policejními speciály se tedy stát ani nemohla. Jsou to auta spíše na různé show, mají limitovaný nájezd a policie má za úkol chovat se k nim slušně a nerozbít je (ačkoli… ehm.. No nic…). Toto však pochopitelně není jen české specifikum. 


Foto: Dubai Police

Mistry v absurdních policejních vozech jsou v Dubaji. Místní policie disponuje hned celou řadou policejních vozů. Jsou tu samozřejmě i nějaké ty obyčejné Toyoty, nicméně svět žasne nad obrázky docela jiných policejních speciálů. Mercedes AMG GT 63S je tu tím rozumnějším kouskem ze sbírky. Jinak ale garáž místní policie skutečně vypadá jako garáž některého z místních miliardářů, jen polepy a úpravy aut jsou poněkud jednotvárné. Jsou tu auta jako Aston Martin One-77, Bugatti Veyron, Ferrari FF, Lamborghini Aventador, Mercedes SLS…. a tak bychom mohli pokračovat. Na našich cestách plných výmolů a zpomalovacích prahů by však pronásledování mohlo skončit velmi rychle. A zůstat někde viset s Aventadorem, zatímco lupič vesele prchá Miatou – to by byla vážně ostuda.

Foto: Dubai Police

Zkusme se podívat do Itálie. Místní policejní auta byla vždy tak trochu jiná. Samozřejmě, najdeme tu spoustu hlídkových Fiatů Punto, ale standardem policejních složek tu již tradičně je Alfa Romeo. A to zní velmi dobře. Tradice automobilů Alfa Romeo ve službách Carabinieri sahá až do šedesátých let k původní Giulii. V dobách, kdy naši strážci zákona potupně naskakovali do Felicií a Fabií, tady se to hemžilo Alfami 156 a 159. Pro italský jih, kde hra na četníky a lupiče vyeskalovala do regulérní války zákona proti mafii, jejíž dozvuky jsou tu stále ještě slyšet, byly dokonce tyto služební Alfy 159 dodávané v neprůstřelné specifikaci. 

Foto: Carabinieri

Ani dnes však spojení Alfy Romeo a Carabinieri nevymizelo. Co třeba taková služební Alfa Giulia QV? Máte obavu, že pachatel zmizí na kamenitých cestách mezi vinicemi? K dispozici jsou samozřejmě Land Rovery, ale to by nebyla taková zábava. Tak co třeba Suzuki Jimny?

Foto: Carabinieri

Carabinieri jsou však jedou ze dvou složek strážců zákona, kteří vás budou pronásledovat, jakmile se pokusíte odcizit náčrt nového křídla pro monopost Ferrari. Vedle temně modrých aut s červeným proužkem jsou tu pastelově modré vozy polizia. V posledních letech se mezi italská auta vklínily i vozy značně neitalské, ale ani BMW či Subaru nemusejí znamenat zklamání. A domácí koncern má samozřejmě také stále co nabídnout.

Foto: Polizia di Stato

A potom je tu dálniční policie. Pro ni tu již tradičně (mimo jiné pochopitelně) slouží Lamborghini. Současný Huracán je již několikátým vozem v řadě a tady se nejedná o nějaký showcar. Tahle auta jsou kompletně připravená jako policejní, Lamborghini do nich instalovalo veškeré vychytávky jako automatické snímání poznávací značky a podobně. Auta polizia používá ke speciálním úkolům jako transport důležitých zdravotnických materiálů či orgánů pro transplantace, ale zároveň tato auta skutečně fungují jako hlídkové vozy na italských dálnicích.

Foto: Lamborghini

To ale neznamená, že ve službě u naší domácí policie nemůžete narazit na nic zajímavějšího než stříbrnou Octavii s polepy a majáky a že Italům můžeme jen tiše závidět. Takže čím začneme pronásledování Kubajzovy flotily únikových vozidel?


Foto: PČR

První na řadě je rychlost. Když naše policie nakoupila několik Fordů Mondeo ST220, působily ve vozovém parku našich strážců zákona jako zjevení. Od té doby se ale věci hodně změnily a i naši policisté už mají k dispozici odpovídající techniku. Dálniční Superby a Passaty již asi známe všichni, občas se však do flotily aut dostane vůz, který byste tam možná nečekali. Třeba na dálnici D11 slouží Audi A8.

Foto: PČR

Vůz s motorem 4.2 FSI a pochopitelně pohonem všech kol sloužil původně vrchnímu policejnímu vedení. Když proběhla obnova vozového parku, Audi zůstalo bez využití, ale zdaleka ještě nebylo zralé do starého železa. Nebo vlastně do starého hliníku. Zkrátka ještě mělo co nabídnout. A tak jej policisté dovybavili pro práci v terénu a nová dálniční stíhačka byla na světě.

Foto: PČR

Nebo třeba Audi RS6. Ano, i takové auto v barvách policie můžete potkat na našich dálnicích. A tady je příběh ještě zajímavější. Tohle auto policie získala trochu netradičním postupem. Žádné výběrové řízení. Toto Audi toti změnilo stranu a k ‘hodným hochům’ přišlo přímo od těch méně hodných. Bylo zabaveno v rámci trestního řízení a protože o něj nikdo neprojevil zájem, skončilo u dálniční policie v Brně. Pomáhat a chránit tak může i vidlicový desetiválec o výkonu 580 koní.

Přiznám se ale, že já už mám vybráno. Až si budeme hrát na četníky a lupiče, chci být na straně práva za volantem policejní Toyoty. Strážci zákona tyhle krasavce nakoupili koncem loňského roku a uznejte sami, že takle má vypadat policejní auto. Land Cruiser 200 není žádné naleštěné SUV, toto je skutečně drsné auto pro drsné policisty. Tyhle kousky jsou nadto ještě pořádně upraveny firmou SVOS, takže tu najdete řádnou balistickou ochranu. 

Foto: PČR

Podrobnosti jsou z taktických důvodů předmětem tajemství, ale lze očekávat plnotučný zážehový osmiválec pod kapotou, samozřejmostí jsou majáky a výrazné polepy, ačkoli tomuto drobečkovi byste se klidili z cesty i kdyby žádný maják na střeše neměl. Teď už bad boys nemají šanci.

A jaký policejní vůz byste si pro pronásledování padouchů vybrali vy?


Mohlo by Vás také zajímat

Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

PIPBoy
17. dubna 2020, 10:14
7

Kvůli tomuhle bych se snad dal i k policii

reagovat
Ha
Habakukk
17. dubna 2020, 10:29
0

No nějak mi tu chybí Posrche 911 používané u Německé policie.

reagovat
ma
maras
17. dubna 2020, 10:37
3

no jo, Bonrath a Herzberger z Kobry11 :)

Fax Slupson
17. dubna 2020, 10:51
1

A co teprve 911 Rijks Politie

Ha
Habakukk
17. dubna 2020, 11:57
0

Ano ano, Bonrath a Herzberger neodmyslitelně spjatá dvojice s 911.

beastar
17. dubna 2020, 11:10
0

Jako pekny clanek. Sice pouzito to nejznamejsi ze sveta, ale zase to nejzajimavejsi defakto. Z nasich luhu je vzdycky k tem autum story a ne mnohdy vesela.

Tu A8 poradne pustili do sluzby az v momente kdy se kolem toho udelal medialmi humbuk. Jinak to puvodne nemelo mit ani majaky. A melo to slouzit pro dohled nad provozem. Proste vozit si tim prdel a realne s tim nedelat nic. Pak se o tom zaclo psat jako o plytvani penezi danovych poplatniku a najednou to slo. Majak a dalsi vybava.

Audi RS6 jako uprimne. To jak dopadlo mohla Policie delat uz davno a kolik by se usetrilo pri nakupech "rychlych" Superbu. Protoze Audi jsou mezi zabavenymi vozy casto:) Toto konkretni... neprojevil nikdo zajem, protoze za to chteli nesmysl. Konecny vyuziti chvalim. A rychla Mondea. Jednak uz tehda je spatne pridelili. A treba to Prazske pak bylo k nicemu a staveli s nim na Strakonicky na 70tce.

Ta auta vypadala po nich kdyz je vetsinou s najezdem 250 prodavali. Tak jakoby to najelo 2 miliony. Desny. Z toho uplne ciselo jak si radovy policista vazi specialniho vybaveni. Auta orvaný jak po totalni spodině. Prvni auta ktery vypadali solidne byli pasiky 36. Tam se neco u fizlie zmenilo asi na to zacali davat za odmenu. Vypadali i pri odprodejich k svetu.

V te Italii ted uz ty Lamba skutecne funguji normalne. Asi jako ty 911 v Nemecku. Realne sem to potkal za posledni 3 roky slovy jednou. Nevim kolik jich ted je ale jednotka (y) Kazdopadne v It je videt z toho ze Huracan je krasny auto a ma co nabidnout i v police barvach. Oatatne i to co meli drive nebylo zle. I v Gb to umi roztocit....

Zajimavy je cim se jezdi u Policie v Rusku:D
-
Komentář upraven 17. 4. 2020, 11:12:56

reagovat
Safa
17. dubna 2020, 11:13
2

Hm, a pak jsem zapomněl na sviště. Ten umí i lítat. A to prostě chceš...

reagovat
Safa
17. dubna 2020, 11:15
1

Nějak jsem se uklikl, tohle je auto na únik od bankovní loupeže. #sorryjako :o)

Raspby
17. dubna 2020, 11:17
3

Ještě že máme NFS, takové policejní auta nemají ani v Dubaji :-D

reagovat
AnGeor
17. dubna 2020, 11:28
0

s omezovacem na 350 km/h si myslim ze fajn :)

reagovat
ro
rock
17. dubna 2020, 11:35
0

No, nabízí se třeba ona slavně nabouraná i8 :-)

reagovat
ro
rock
17. dubna 2020, 11:40
8

Citroen Mehari :-)

reagovat
Stanley
17. dubna 2020, 11:42
1

To mi připomíná jednu mrzkou událost kdysi z Dubaje. Byli jsme tam přes 10 dní a jednou z věcí, co jsem chtěl, bylo sektání a fotka s jejich policejními auty. Stálo mě to skoro hodinu telefonování s policií, nakonec domluva klapla. Šťastný jako blecha.

Přijeli jsme tam, příslušníkovi u závory v budce jsme sdělili, proč tam jsme. Ten samozřejmě o ničem nevěděl. Než jsem se nadechl k odpovědi, že je vše domluveno a je nutno zkontaktovat toho a toho, můj odvoz řekl ok, to je škoda a rozjel se pryč. Jelikož bylo hned u nich napojení na dálnici, kde se nešlo vrátit okamžitě zpět a tím, že to byl poslední den před odletem domů, jsem takto ladně přišel o krásnou vzpomínku :-)

reagovat
Ha
Habakukk
17. dubna 2020, 11:49
0

Jinak Lambo a italská policie to je klasika. Jeden kus jim stojí v továrním muzeu.

reagovat
Moses
17. dubna 2020, 11:59
4

Myslím, že netreba komentár :D

reagovat
Opelfahrt
17. dubna 2020, 17:14
1

Však s tím asi v Blavě jezdí v lesích kolem Kamzíku, ne?

Moses
17. dubna 2020, 18:00
3

Tazko povedat. Tamto je fotka z centra mesta :) Na ich obranu ale treba napisat, ze je to foka uz starsieho data so starym farebnym vyhotovenim, takze netusim, ci ich este pouzivaju. Mozno kynologicky oddiel - viem, ze ti ich este pouzivali spolu s upravenymi Nissanmi. Teraz uz ale asi budu nahradene pravdepodobne nejakym Yetim alebo korejcom.
Este pridam jednu krasku z roku 2012 :D

Opelfahrt
17. dubna 2020, 20:47
1

To už je fakt na hraně recese.
Skoro jako tahle česká felda. A vím ještě minimálně o jedné na Moravě.
-
Komentář upraven 17. 4. 2020, 20:48:00

beastar
17. dubna 2020, 21:54
0

Samozřejmě nevím jak to je na Slovensku. K té Ladě tam jak je to bez majáků tak bych to fakt typoval na K9. U nás to ještě do nedávna vozili občas někde i Felicii PickUp taky bez majáků:)) Já to zažil jednou když mi vykradli auto u lesa. Přijela nějaká ta hlídka a zavolali psa. A přijela fakt felda snad i bez nápisu policie.

Pochtli
17. dubna 2020, 13:27
0

K našim toyotám - nějak nemůžu přijít na chuť těm "americkým" modročerveným majákům..

reagovat
Caddy
17. dubna 2020, 20:41
1

diky bohu za ne, konecne...akorat zase vsechno dokazi zkurvit tim, ze predepisi na kazdou stranu jednu barvu, misto aby to bylo nejak prostridany...

Honza Hamster Křeček
17. dubna 2020, 21:15
1

Taky nechápu, v čem je přínos. Modrá barva je výrazná a s ničím si ji nejde plést, navíc potom dobře vynikla i červená stopka. Smyslu blikavýho červenýho světla nerozumim (kromě obligátního 'hele, koupili sme nový auta a svítěj červeně, abyste viděli, že sou nový, nemáte zač!')....

Caddy
17. dubna 2020, 21:19
2

treba to, ze cervene svetlo je nasobne lepe viditelne v mlze a podobnych podminkach...

beastar
17. dubna 2020, 21:51
3

Jelikož to nechápalo víc lidí. Jde o tom najít nějaký informace proč to dělají a tak dále. Jak moc jsou relevantní nedokážu posoudit. Každopádně když se přecházelo na ty reflexní polepy stříbrných aut taky kolem toho byla hromada keců. A v provozu se ukázalo, že to smysl mělo. A dokonce i jiný, než že to vypadá jakože hustě moderně. Mě daleko víc serou ty jejich nákupy hrozně potřebných "rychlých" maskovaných aut.. je jedno co to zrovna je. Tj věc která by se měla s racionálního hlediska zrušit... Nemyslím rychlá auta... ale daleko lip plní účel třeba ta polepená RS6, než čepičáři v těch Superbech kteří fakt jenom buzerují, ale reálně u žádně zásadní situace nejsou nikdy vidět... Protože když už nějaký sfetovaný hovado ujíždí, tak většinou nee po dálnici a rychlostce. Páč to by udělal jenom debil. Každej ví, že na dálnici nesmíš když ujízdíš sjetej ve Ferrari:D

Takže nakonec ty "rychlý, maskovaný" auta označujou nehody kamionů na dálnici, kde by stačilo obyčejný hlídkový auto. Nemyslím si že s našima pěti dálnicema kde dobře fungujou tak tři má smysl si hrát na Německo.

Pochtli
17. dubna 2020, 22:30
0

Caddy: Zase modrá blikající barva byla hned jasná, že jede IZS a ať mi nikdo neříká, že je o tolik hůř vidět než červená. Takhle to vypadá jak kolotočáři, co se zase opičí po USA apod.
Beastar: Souhlas, PČR by měli makat spíš na prevenci (třeba stát na nějakém krizovém fleku), ne na represi (oktávka na přehledném úseku).

Moses
18. dubna 2020, 00:42
0

Tak ono to suvisi s vlnovymi dlzkami farieb a ich vnimanim. Kdesi som dokonca cital, ze modra je lepsia v noci a cervena cez den. Neviem to ale potvrdit nejakym relevantnym zdrojom.

Fa
Fandatik
18. dubna 2020, 08:45
1

Někde jsem četl, že pro lidskou přirozenost by semafor měl být zelená=stůj. A podsvícení různých digitálních přístrojů v noci červeně, méně to unavuje oči. Zdroj a relevantnost nemůžu zaručit. Tak snad to mají nějak podložené ty barvičky.
Spíš mě vytáčí ta zadávací dokumentace pro výběrové řízení. Kdyby jim to vždycky ÚOHS hodil zpět než vypíšou férové. Tak chodí 5 let pěšky.
Možná by šli získat kompletní provozní náklady tý RS6 (na základě 106ky), jestli to auto jde relativně levně provozovat nebo je to finanční sebevražda.

Ca
Cartman
19. dubna 2020, 10:38
2

Ja teda totalne nesouhlasim. Policajti by meli mit oktavky v nejnizsi vybave s klimatizaci a elektrickymi okny i vzadu a konec. Vsechny oznaceny. Zadny tajny dalnicni specialy (pouze nastroj represe). Zadny ramy na prednim narazniku. Na co to je? To jako budou nekoho vytlacovat ze silnice? Taky bych policajtum nedovolil pronasledovani a strileni na ujizdejici auto. A trochu odbocim, ale v posledni dobe nechapu vybaveni policie vcetne pochuzkaru a mestaku. Takticke vesty, armadni vyzbroj, kazdej navesenych zasobniku jako kdyby nebyli v Cechach, ale Afganistanu. U tech mestaku je to opravdu tristni. Meli by mit slusivou uniformu, pendrek, pistoli klidne i skryte nebo radsi vubec. Nechapu proc se mam policie v tomto state bat. Sorry panove, potreboval sem si ulevit.

reagovat
beastar
19. dubna 2020, 11:54
1

Jenom k těm vestám a tak dále. To je většinou iniciativa jednotlivých lidí, ne povinná nafasovaná výstroj. Ono když sem poslouchal jak se fasuje u státní, tak sem nechápal:)) Městská to je věc města. Znám je jak je vídám v Praze. Většinou v pohodě. Jen teda nákupy aut u měšťáka v Praze to je jarmark. Průser Hummery. Průser Hyundai. Aby se teď naprosto nepochopitelně nakoupilo za hodně ty Scouty (na co? nejsme ve Špindlu)

Ca
Cartman
19. dubna 2020, 19:03
0

A jak se to fasuje u statnich? Zkus to popsat. Musim rict, ze me s tim fakt serou. Pokazde, kdyz vidim takoveho hrdinu a jeste v cernych brylich a s plnovousem, tak premyslim o velikosti ega a nutnosti kompenzace. Taky mi prijde, ze jsou poldove ve full body armor mnohem arogantnejsi. Asi pocit nesmrtelnosti.

Csaba
19. dubna 2020, 19:56
1

Nevím přesně jaká je situace dnes, ale ještě relativně nedávno jsi u ozbrojeného sboru (PČR, AČR, Věz. Sl. ...) dostal jen to, co v podstatě bez hlubšího rozmyslu, uvážení a vyzkoušení vybral nějaký kancelářský krysař který tu danou výstrojní součástku vlastně nikdy nevyužil a nepotřeboval. Prioritou byla cena (výše slevy), funkčnost, rychlost dodání, kompatibilita s ostatními v. součástkami atd a pod. byly podružné. Proto chtěl-li běžný policista lepší (nebo prostě jen funkční) obuv, bundu, prádlo, o zbrani ani nemluvě, tak si ji musel koupit za svoje vlastní peníze.
Jinak, přijde mi že o tom přemýšlíš až moc a až zbytečně. Že má policajt plnovous je přece jen jeho osobní věc (musí to být v souladu s vnitřními předpisy) a to stejné platí s brýlemi, o tom že chrání zrak nemluvě. Jako příslušník PČR (a v menší míře i jako "měšťák") nikdy nevíš co tě za pár minut může potkat (nenadálá nutnost zásahu) a oči jsou po čertech cenné, takže si je chránit prostě chceš víc než "člověk z ulice".
Ego a kompenzace s tím opravdu nemá moc co dělat, psychotesty a další rozbory uchazečů o zaměstnání u ozbr. sborů jdou tak do hloubky že "Rambo z ulice" moc šancí uspět nemá. Ze všeho nejvíc se cení schopnost zachovat klid, rozvahu a nadhled + rychle a správně vyhodnotit situaci a být schopen efektivně zasáhnout, to s nějakými brýlemi nebo plnovousem nesouvisí.
K tvému "nechapu proc se mam policie v tomto state bat" z předchozího příspěvku:
Ty se PČR bojíš? Nemáš se jí bát a nemusíš se jí bát. "Tak se vzmuž, ať jsi muž a na těle i duši se tuž!"
To jen tak, "na odlehčení a zasmání" :)
Nechci o tom vést žádnou plamennou polemiku, máš své pocity a názory, mé jsou jiné (mám za sebou x let nošení zbraně v armádě i soukromém sektoru), jen mi to přišlo poněkud přehnané, to je vše. Jako ve Státech to tu nevypadá a vypadat nebude, naše zvyklosti, výchova a hlavně zákony jsou jiné.



Poslední komentáře