načítám data...

Co mi dokáže zkazit jízdu v cizím autě.

03. listopadu 2017, 09:39 27 komentářů TheKubajs

Určitě to znáte. Půjčíte si od někoho auto, těšíte se, jak se pěkně projedete a místo toho se jízda změní v ohňostroj frustrovanosti.

zobrazit celou galeriiJakub  Pospíšil: Co mi dokáže zkazit jízdu v cizím autě.

Většina místních čtenářů má auta dozajista ráda a udržuje si je v pěkném stavu. Asi málokdo z autíčkářů by si koupil auto, které se mu nelíbí, nebo které ho nebaví. Ale pak je tu skupina lidí, kteří vidí auto toliko jako spotřební nástroj. Stejně jako pračku, nebo vysavač. A občas nás zkrátka osud zavede do situace, kdy si některé z těchto “spotřebích” aut musíme od takto smýšlejících lidí zapůjčit. 

A tak začne drama plné těch nejděsivějších scénářů. Já osobně jsem vybral pět věcí, kterých se v půjčených autech děsím nejvíce.

1-Nahrazení otáčkoměru analogovými hodinami. 
Ať už je to felicie, Transit, nebo BMW, nepřestává mě to fascinovat. Kolik tím výrobce asi tak ušetřil? Sto korun? To možná ještě přeháním. Anebo vážně existuje někdo, kdo má na přístrojovce místo užtečného budíku otáčkoměru raději zmenšeninu orloje?

2-Absence držáku na nápoje
Občas se nemůžu ubránit dojmu, že lidé před rokem 1997 v evropě pravděpodobně neznali kelímky. Protože naprosto elementární prvek výbavy, jakým je držák na kelímek, se v autech s rokem výroby v nižších devadesátkách vyskytuje naprosto sporadicky. Přitom “ameriky” mají přehršel držáků na nápoje už v autech ze sedmdesátek. A když už auto stojánek má, není zdaleka vyhráno. Například Daewoo Lanos umístilo stojan na nápoje tak, že se při jeho obsazení kelímkem nedá civilizovaně zařadit trojka a pětka. Nemusím asi zdůrazňovat, že řešení absence stojánku “vkusným” doplňkem z pumpy taky není ideál. A kapitolou sama pro sebe je pak počet stojánků (jeden je málo) a jejich velikost. 

3-mrtvola ve ventilaci
To si tak v klídku jedete půjčeným autem a najednou Vás napadne, že by Vám přišel vhod lehký vánek klimatizace/trocha čerstvého vzduchu/příjemné teplo topení. Zapnete příslušný spínač a…dostanete přes obličej facku nejrůznějších aromat z nečištěné ventilace. Výběr bývá poměrně široký, od obligátní zatuchliny ála uleželé ponožky, přes rozličné druhy plísňových závanů až po vytříbené aroma mrtvého mývala. Každopádně vždycky je to velmi silný zážitek. A přitom je kabinový filtr otázka maximálně pár stokorun.

4-Slizkolepkavý povlak na plastech
Měkčené plasty – modla všech mainstreamových motoristických novinářů – mají ve starších autech takovou nepříjemnou vlastnost. Vlivem působení sluníčka, vlhkosti, lidského potu a podobně se z nich časem začne uvolňovat svrchní vrstva. Pokud o plasty v interiéru pravidelně pečujete, v zásadě to nevadí, uvolněné zbytky se dají snadno setřít hadrem a plast ošetřit příslušným přípravkem. Pokud se ale o auto nestaráte, utvoří se časem, obzvláště na spínačích a tlačítkách, hnusná hnědožlutá lepkavoslizká vrstva sestávající se z prachu, uvolněného plastu a potu. Mňamka. Obzvláště vtipně působí tato směs na autech v autobazarech, které jsou jinak vevnitř naleštěné kokpit sprejem a podobnými “parádičkami”. Zas na druhou stranu – pro pozorného kupujícího je to dobrý ukazatel toho, jak se předchozí majitel o auto staral.

5-Vyosený volant
A na závěr bod, který mi pije krev i jako spolujezdci. 99% volantů má celkem jasně zřetelnou “rovnou” polohu. Bohužel se, nejen u starších aut, často vlivem zanedbané údržby stává, že rovná poloha volantu neznamená automaticky rovnou polohu kol. A musím se Vám přiznat, že tohle na mě působí jak rudý hadr na býka. I když je to v zásadě drobnost, nejsem schopen se při jízdě soustředit na nic jiného, než že má auto křivý volant. A bohužel to není zdaleka jen problém rustikálních favoritů, nebo jiných “dojezdovek”, ale i relativně nových aut. 


A co dokáže v cizím autě (nebo i v tom Vašem) zkazit náladu Vám? Svěřte se do komentáře. 

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám blogy?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Beny
03. listopadu 2017, 13:58
1

+1 měkčený plasty. To je vážně hnus. Ani já nechápu proč je to v recenzích základní stavební kámen hodnocení kvality auta.

reagovat
nixx
03. listopadu 2017, 14:42
3

Já, jako člověk, co se o svoje auto docela stará, tak nesnáším, když sednu k někomu do auta a na sedačce bordel (ať už nákup, papíry, obaly), pod sedačkou bordel (lahve od pití), v každé volné mezeře zastrčený obal od bonbonu/sušenky, nebo účtenka.

Když si půjčím auto od segry, která jezdí 80% roku bez vody do ostřikovačů (2x do roka když to doplním já tak je používá, ale zbytek vůbec), nechápu, jak někdo může jezdit bez ostřikovačů ...

Vyosený volant je na nic, ale ještě horší je, když je na volantu "krásný" a "sportovní" modrý potah z Lidlu a něco podobného je i na sedačce.

reagovat
beastar
07. listopadu 2017, 11:11
1

Moje ségra je teda stejná:) že by obecně ženský? Kombinuje úspěšně všechny uvedené neduhy o kterych píšeš dohromady. Plus životnost auta tak dva roky servis jí nic neříká.

Beny
07. listopadu 2017, 11:28
0

Ženy obecně. Ví maximálně kudy se tam leje palivo, zbytek netuší. Výměny oleje, nedejbože nějakej servis se nekonají. Proto mi přijde hrozně vtipný když slyším někoho jak si libuje že koupil auto po ženský a jak je to dobře že prej to určitě nehonila... :-) Sice ohřátej motor od studenýho nerozeznává, ale to taky nevadí.

ToMyx
07. listopadu 2017, 13:01
0

Pánové, jak já to znám :-)
Na druhou stranu, nemůžeme po těch našich polovičkách chtít, aby nám kecaly ještě do údržby, ne? Já jsem docela rád, že starost o auta je na mně, protože tím snižuju rizika, která visí ve vzduchu....No nalili byste brzdovku do nádržky pro posilovač řízení ? :-D

beastar
07. listopadu 2017, 13:13
0

Mě to taky děsí. Jak přijde s tím kam má dolít ten olej a jaký začínám mít strach. Posledně to dopadlo dobře jenom díky tomu, že na shelce byl ten technický pracovník jak tankuje auta a ten helpnul. Už sem si zvyknul na to, že při domácí rotaci najdu v držaku na pití umístěnou plechovku, v kapse dveří ohryzek a igelaťák a za sedačkou krabičky od oběda. Otázka, kdo to má pořád uklízet to ten bordel nemůžeš vyhodit!? No... Já auta uklízet neumim tobě to jde líp. Myje to zásadně v košťatatech, neluxuje a nikdy opravdu nikdy nečistí plasty ani kožený sedadla... Je to asi všade stejný...

nixx
07. listopadu 2017, 14:53
0

Tak jako na mladou nemůžu říct ani jedno zlé slovo ... možná je to tím, že ona sama neřídí, ale jako v našem autě udržuje čistotu hlavně ona, nebo společně (udržba sedaček, vosk), třeba já nesnáším čistit skla, většinou když se jich dotknu hadrem tak to pak je horší než bylo, takže okna jsou jen její parketa :) ....

Ale segry jsou v tomto jiná liga - zdědily po nevlastním tátovi a ještě po mně Fabii 1,4 MPi, která má nalítáno skoro půl milionu :) no a to je pojízdná skřín ...

Kr
Krocan
07. listopadu 2017, 14:57
0

ToMyx, do Jaguar XJ40 druhé generace se leje brzdovka do nádržky posilovače řízení, tak bacha na zrcadla...:-D

ToMyx
07. listopadu 2017, 16:18
0

Krocan, ty si děláš srandu, ale jak jsem byl rád, že se to stalo asi 10km od servisu, kde jsem ihned objednal výplach:-)

Goldies
10. listopadu 2017, 00:31
0

A tak to moje pani je blazen do aut. Pravidelne vikendove myti je uz klasika. Je fakt, ze olej si moc nehlida, ale ona ta potvora Honda nic nezere :-D takze staci pravidelne jednou za rok vymeni olej a je klid ;-)

Le
Leona
12. prosince 2017, 10:30
4

Abych se trosku zastala bab, u nas jsem to ja, kdo se stara o vzhled a cistotu auta, dokonce zvladam i zaklady detailingu, a na auto mam vic kosmetiky nez na sebe :-D ale je to hlavne tim, ze me to bavi...coz asi nebude pripad ostatnich holek no... :-)

GanGreen
03. listopadu 2017, 17:45
1

Orloj místo otáčkoměru je fakt blbost. jeden na to furt nečumí, ale občas se hodí vědět kolik zbejvá do omezovače :)
Držák na kelímky: no a co jako? Vživotě jsem si jako řidič nevzal do auta pití v kelímku.
Smrad z klimy je fakt hnus, sám jsem s tim v autě bojoval, dlooooouho ale nakonec uspěšně :)
Ulepený plasty: humus humus humus... musim se toho ted zbavit v "novym" kočáru... moc se "těšim"
Vyosenej volant :D :D :D musim se přiznat, že kromě jednoho auta v rodině maj všechny vyosenej volant... už sem si zvyknul.

Já nesnášim chybějící vodu v ostřikovačích (případně nalitá obyčejná voda která je uplně k hovnu) a prázdnou nádrž... když někomu pujčuju auto, tak s plnou a pevně věřim že mi dotankuje (většinou ne, ale já mám lepší pocit ze sebe).

reagovat
Romus
03. listopadu 2017, 19:24
0

Mě teda nejvíc serou "zabydlený" a špinavý interiéry - tam láhev vody, tam hadřík, kapesníky, bonbóny, igelitový tašky, držáky na mobily, pi*oviny pověšený na zrcátku a jinak prach na všem, čeho se řidič pravidelně nedotýká... a taky nesnáším špinavý a upatlaný čelní sklo.

reagovat
PepaSFI
03. listopadu 2017, 19:51
0

ty hodiny jsou samozřejmě strašný, tenkrát u Favorita tím chtěli odlišit líp vybavené vozy od těch "šetříš, tak trp". Cenově to bude rozdíl asi nepatrný. Ovšem dnes se totéž děje taky. Většina lepších výbav se dělá jen aktivováním patřičné funkce v řídící jednotce, případně instalací jiného přepínače s víc pozicema.

Držák nápojů mě netrápí, za jízdy piju jen výjimečně. Vpředu mám dva držáky, jenže do nich nic nedám protože tam překáží vysílačka a ten mezi sedadly, pro zadní pasažéry, tak v tom je hasičák.

Smrad z ventilace, jo to je něco. Nejhorší je když někdo šetří a ten filtr tam vůbec nedá. To se pak zasviní přímo ten radiátor klimy, jak chladí, tak je pořád vlhký, chytá prach a to pak jen kvete. A už to nikdo nikdy nevyčistí takže to pak musí přebíjet vůněma a to je snad ještě horší. Jak zachytím vanilkovej vundrbaum, hned se mi vybaví doba po velkých povodních. Dva vanilkáče v autě-spolehlivé znamení že to má v podběhách čolky. Bezvadná je taky vůně oceánu. To je jak hajzlík na nádraží. Príma zážitek se smradem měl kdysi brácha. Dvakrát. Děsný smrad, den ode dne horší. Jednou to byla kostička kvasnic zakutálená z nákupu a jednou sáček s kouskem syrových jater. Jo a taky jednou v práci vtipálci jednomu dali pod sedadlo kost z vepřového kolena. Taky pěkně uzrála.

Umatlaný plasty mi taky vadí, nejen ty měkčené. Já mám hlavně v létě u spolujezdce děsně špinavý dveře od toho opírání upocenou rukou. Naštěstí jsou to plasty neměkčené takže stačí otřít mokrým hadrem. Hrozný hnus jsou auta kuřáků. Kromě smradu pekelného je všechno potažené dehtem a dokonce jsem znal jednoho co měl všude, na volantu, na šaltpáce, na palubce, vypálené puntíky od típání vajglů.

Vyosený volant se jednou přihodil kolegovi. Nechal si seřídit geometrii a oni hovada mu to nastavili bočmo. To pak může člověk dumat nad tím jak to seřídili na kolech když nechali volant blbě.

reagovat
Irwinek
03. listopadu 2017, 23:08
0

Jdi do háje, teď abych si vzal týden dovolenou a proseděl jí na balkoně, až bude zase celá ulice čistit vnitřky aut :-D Když se tu psalo o mytí aut ze dvou kýblů, měl jsem o zábavu postaráno, jenže to bylo teplo :-D
mám v autě i orloj i otáčkoměr, držáky vepředu nepoužitelné - auto bylo evidentně stavěno na automat, manuál se v něm ocitl
" náhodou ", vzadu příliš mělké = rovněž nepoužitelné, nemám v autě kabinový filtr - konstruktéři na něj nějak zapomněli, takže čistím vždy celou klimu, s vyoseným volantem jezdím už 12 let - je poškozený tisícihran :-(
a miluji své auto :-D

reagovat
M P
04. listopadu 2017, 13:18
1

Co zaručeně dokáže zkazit jízdu v cizím autě? Majitel na sedadle spolujezdce :D

Ne vážně, ono si zkuste někdy testovat cizí auto, když vidíte jak se majitel, který vám sám svěřil klíče, mírně potí a je viditelně nervózní.

Stalo se mi to teda jen jednou v době před Autíčkářem, od té doby mám svezení v cizích autech s jejich majiteli opravdu rád, protože zatím narážím na opravdu skvělé lidi, ale i tak to byla tenkrát dost sranda.

reagovat
tomyks
06. listopadu 2017, 07:05
0

Cizí auta si moc často nepůjčuji, ale jako spolujezdec jezdím skoro pravidelně a najde se pár věcí, které mně opravdu vytáčí.
1. Řidič, který mi neumožní se připoutat před jízdou, načež se zmítám mezi levou a pravou sedačkou a zápasím s tím blokátorem pásu.
2. Bezpečnostní pásy na zadních sedačkách, které není kam zapnout. Stává se to, chápu, ale opravdu nerad to řeším za jízdy.
3. Špinavé sedačky od malty, bláta, jídla. Že je na podlaze svinčík, to nějak přežiju, obzvlášť když je tma. Ale nerad dávám najevo někomu jaké je prase tím, že si pucuju sedačku před usednutím.
4. Nebezpečný náklad. Vzpomínám sei na příhodu, kdy mně kolega ráno vyzvedával ve Fiatu Punto se slovy: "sorry, včera jsem tu lampu zapoměl vyložit". Takže sedím v Puntu a od zadních vrat až na palubku si hoví stojací lampa i stou ohebnou malou lampičkou. Nechápal jsem jak dokázal řadit, v zatáčkách samozřejmě lampa cestovala po palubce, takže jsem ji musel držet, aby nekecala do řízení. Co si pamatuji, myslím že ten den ji opět zapoměl vyložit a druhý den jela s námi znovu. Horší už snad byla jen jízda s palmou, která mně cestou píchala do oka.

reagovat
PepaSFI
06. listopadu 2017, 22:38
0

hehe nebezpečnej náklad? Tuhle jsme jeli do práce, střídáme se, vytěžujem auta, já se usadím u kolegy v autě a on mi najednou podává mísu, prý ať to po cestě podržím, že veze do práce bábovku. Koukám ve tmě do tý mísy, ono to jak bábovka moc nevypadá, spíš se to nějak hejbá. Mouka, mlíko, cukr, vajíčka, v tekutým stavu, připravený na umíchání těsta. Když už teda nevzal bábovku hotovou ale chtěl udělat tu atrakci a péct to na místě, mohl to těsto aspoň umíchat aby to nebylo tak tekutý nebo nejlíp, vzít to prostě zabalený, mouku v sáčku, vejce ve futrálu, mlíko v krabici. Holt lidé jsou různé, obzvláště některé. Takže já držel mísu a klopil s ní zatáčky, ty vole jeď aspoň pomalu a opatrně! Což v praxi znamená že se jede rychle a před každou zatáčkou se dupne na brzdu. Holt ne všichni znají InitialD. Ale jsem šikovnej, nepolil jsem se. A tu bábovku pak připálil.

JLK
07. listopadu 2017, 09:56
0

To byla jednu dobu za meho mladi jakasi debilni moda schovavat zadni pasy nekam pod sedaky, fakt super. Sednes a pas nikde D= Prej v poho, nemusis se poutat.

nixx
07. listopadu 2017, 12:32
1

Považuje se to za nebezpečný náklad? :D

Beny
07. listopadu 2017, 12:36
0

To jsi to jel zapálit na louku?

nixx
07. listopadu 2017, 12:38
0

Ne vezlo se to domu, ale nevešlo se vše na káru a přeci se nepojede dvakrát! :D

Perníček
12. listopadu 2017, 00:34
0

1. Je to vcelku nesmysl a taky jsem kroutil hlavou nad palubovkou v jedničkovém Meganu ve kterém jednu dobu brázdila cesty moje mamka. Pokud se na to člověk nedívá, tak je to v pohodě, řadím podle zvuku motoru...
2. Otce tohleto hrozně štvě, kolikrát i na mě hodí lehce vyčítavý pohled, že ve své Almeře nevedu ani jeden držák na pití. Mně je to zase na druhou stranu docela fuk.
3. Nevím, co je horší za parného letního dne, jestli když člověk pustí naplno ventilaci a dostane facku od aromat výše zmiňovaných, nebo voňavé stromečky v klasické vanilkové vůni (ještě lepší, když je jich tam 2 a více), člověku se chce blít tak či tak.
4. Nevím, jestli je to úplně tím, jak o své auto člověk pečuje (do jisté míry určitě), ale spíše mi příjd, že některá auta jsou k tomu náchylnější než jiná. Zrovna ty vypínače, co jsou na fotce jsou, jestli se nepletu, z Volv přelomu tisíciletí a snad každý, který jsem měl v rukách to tak má.
5. U posledního bodu se nic neděje, dokud si toho člověk nevšimne a nevyzkouší puštění volantu na rovince, kde se ho pak auto nenápadně pokouší zabít.
Každopádně, co mě dokáře hodně vytočit tak je všeobecný svinčík v autě. Co první, tak kuřáci... nikomu nemůžu rozhodně rozkazovat, jestli může ve svým autě kouřit nebo ne. Auto zatuchlé cigaretami mi docela vadí, ale dá se to přežít, pokud to není extrém, ze kterého člověka rozbolí hlava. Co je ale na vyliskání tak "zvracející" popelník a všudypřítomný popel, do kterého člověk seda, opírá si rukávy, apod. Další skupina lidí jsou ti, co nechávají různě poházené věci. Ano, někdo nestihne jendou uklidit, to beru, ale někdo v tom jezdí pernamentně: Pošlapané letáky po zemi, hadry naházené na zadních sedačkách, povinná výbava běhající po prostorách kufru, obaly od Tatranek ve dveřích, atd. A pak je tu 3. typ, a to je kombinace bodu č.1 a č.2 + k tomu úplně zanedbané auto. Už se mi jednou i dostalo do rukou auto, kde byl bordel všudypřítomny, auto smrdělo jak pavilon opic v ZOO, volant a řadící páka dolepený, budíky skrze povlak čehosi byly obtížně čitelné....
Holt někdo to bere jako cenného pomocníka v moderní době, někdo jenom jako kus spotřebního materiálu.

reagovat