načítám data...

Kafe a káry: Kalifornské soboty

28. března 2010, 14:01 6 komentářů Vojta Dobeš

Automobilové srazy už jsou u nás docela zavedená věc. Setkávají se majitelé veteránů, tuneři, majitelé amerik, majitelé starých Fordů, starých Opelů a majitelé Trabantů, svoje akce má dokonce...

Automobilové srazy už jsou u nás docela zavedená věc. Setkávají se majitelé veteránů, tuneři, majitelé amerik, majitelé starých Fordů, starých Opelů a majitelé Trabantů, svoje akce má dokonce i klub milovníků Fiatu Multipla. Ale co takhle akce, na kterou by mohl přijet kdokoliv, kdo má rád auta, bez ohledu na "vyznání"?

ford truck

V jižní Kalifornii, kolébce mnoha automobilových subkultur, se něco takového pořádá pravidelně. Říkají tomu "Cars and Coffee" a vypadá to tak, že se prostě v sobotu dopoledne na určené parkoviště sjede všechno zajímavé, co má kola, od starých hot rodů přes muscle cars, klasické veterány až po nová Ferrari a Porsche. Klidně najdete hned vedle sebe zaparkované supersporty jako je Ford GT nebo Dodge Viper a starý čtyřválcový Mustang SVO (mimochodem jeden z nejzajímavějších Mustangů vůbec).

supersports and svo

Nejde o to, kolik máte peněz nebo jaká auta se vám líbí. Podstatné je nadšení do nesmyslů na čtyřech kolech, aniž by se musel ztrácet čas a energie žabomyšími válkami o to, jestli je lepší "ta přerostlá americká obluda" a nebo "ten zakrslej rejžožrout". Svým duchem to připomíná třeba Festival rychlosti v Goodwoodu, jen menší, komornější, ale zato pořádaný každý týden.

mustang and pinto

U nás bohužel akci, kde by byly takto harmonicky zastoupeny všechny druhy automobilové posedlosti, najdete jen těžko. Každý si musí hrát na svém vlastním písečku a nejlépe si ho ještě rozparcelovat na menší kousíčky, protože veteráni z padesátých let už přeci pro majitele aut z let třicátých nejsou žádnými veterány. Snad jediné místo, kde jsem zažil takovouto směsku aut všech věků, typů a zemí původu byl Autocar Day na okruhu v Sosnové, ale okruhová akce zase není zrovna ideální místo pro majitele starších aut nebo pro lidi, kteří nemají vztah k rychlé jízdě.

land rover cobra

Možná je to dobrý námět k zamyšlení. Dokázala by i v česku přežít pravidelná akce, sdružující "petrolheady" bez ohledu na to, jakou z mnoha forem automobilové obsese trpí? V dnešní době, která je automobilu stále méně přátelská a ve jménu zelené revoluce si z něj dělá terč, by možná nebylo od věci zkusit zapomenout na rozepře o to, která z jeho podob je "ta pravá".

Co vy na to? Myslíte, že má taková akce smysl? Napište nám do komentářů…

A pokud chcete vidět více fotek z kalifornského Cars and Coffee, zajděte k naším kolegům na Hooniverse.com

Nebo se můžete podívat rovnou na jejich kanál na Flickru.

Nelíbí se Vám reklamy, ale líbí se vám články?
Podpořte nás, pořiďte si VIP členství a užijte si autíčkáře bez reklam.


Pro přidání komentáře se přihlašte nebo registrujte

Komentáře

Sl
Slávek
28. března 2010, 16:07
0

no určitě by tohle smysl mělo,jen problém bude v místě konání,
co jsem tak na autařských srazech za svůj krátký život vypozoroval a nevím jestli je to typické jen pro naši Rep. ale časem se to začne dělit na Pražské srazy, Moravské do toho přímo jen Brněnské apod.

reagovat
Bo
BobAsh
28. března 2010, 16:43
0

Cars and Coffee se taky jen v aglomeraci L.A. pořádá na dvou místech - Montrose a Irvine. Nejde o to, že by se tam měla sjíždět celá republika, to je ostatně na tenhle typ srazu nesmysl. Nejde tu o dvoudenní sraz s programem a ubytováním, ale sešlost někde na parkovišti - a na takovouhle akci moc nikdo dál než sto kilometrů nepojede. Zase se to může dělat třeba každej měsíc, každejch 14 dní... prostě radši menší a častější než jednou za čas monstrózní.

Ve
Vencos
29. března 2010, 05:39
0

To už jsme měli cruise nights a cruise days a tak dále. Kdo se chce srazit,tak se srazí. A když se srazíme a přijede nám na ten sraz třeba 5 amerik,6 jinejch strašně zajímavejch starejch aut,3 nový hodně zajímavý auta a 350 plesnivejch obyčejnejch šunek kterejch sou plný ulice a ani nás nebaví se na to koukat,nedejbože si o tom povídat. Nemluvě o tom,že po kafíčku by přijelo 550 tunerů s fáčkama,feldama,dýzl golfama, tuc tuc muzikou na plný koule a hubou plnou namachrovanejch keců.
Udělat to úplně pro všechny mi proto nepřijde jako ideální nápad.

ale jako sraz zajímavejch aut všech "ras a věků" je to ok. Když bude ošetřeno aby se tam půlka návštvy nebyly obyčejný popelnice

reagovat
Sl
Slávek
29. března 2010, 16:25
0

no něco podobného se pořádá v brně každý týden,ale účastní se toho z 90% bmwklub a tím pádem si každý myslí že pokud nemá bmw co by dělal na bmw sraze, i když o tom to vůbec není a fakt je že mustang a viper se tam fakt nesetkaj,ale 750il a původní mini jo:D

reagovat
Bo
BobAsh
29. března 2010, 19:25
0

Vencoš: Thursday Cruise, Friday Night Ride a podobně jsou akce pár lidí na jednom fóru o amerikách, chce to taky vidět svět okolo. Ameriky jsou fajn, ale není to všechno.

Toho, že přijede 350 tunerů bych se nebál. Tuneři maj dost vlastních akcí a na akci která není o tuningu se houfně vrhat nebudou. Spíš přijede pár zajímavejch aut a k tomu dvakrát tolik lidí v obyčejnejch autech, který se na ty zajímavý auta přijdou podívat a třeba se na něco vyptat majitelů.

Zatím všechny podobný srazy, o kterejch jsem slyšel, jsou srazy různejch diskusních fór a podobně. A to je zase partička lidí, který se bavěj mezi sebou.

Hrozně se mi líbily oba dosavadní Autocar Day, kam přijelo cokoliv od starejch aut přes nový Lamba až po kluky s E30, který se chtěj naučit jezdit. A všichni byli úplně v pohodě. Autocar Day je omezenej tím, že je to na okruhu a i když tam minule bylo Camaro a F-250, nikdy tam nebudou ameriky jezdit masově, protože amerika v Sosnový je prostě blbost. Ale ekvivalent na parkovišti - proč ne?

reagovat
ma
martin.kalibra
01. dubna 2010, 18:08
0

BobAsh:Přesně chápu jaký styl "srazu a setkání"myslíš..a plně Ti rozumím..Taky preferuju Univerzální srazy než"pouze us cars,pouze supersporty..."....dokonce už se nejaky rok pokouším rozjet jeden projekt rekonstrukce prostor"ala Road Cafe"..kde bych takovéhle setkání a srazy rád pořádal,uvidíme zda se to podaří.. A k té účasti,jak bylo už řečeno..sjede se pár lidí,zajímavých i nezajímavých aut,a určitě přijedou i Ti"tuc tuc dieselové golfy"..:-)))Ale i to k tomu tak trochu patří néé??:-))))

reagovat


Poslední komentáře

Poslední inzeráty

Chevrolet Aveo LPG Nová bomba  1kč/km 2008
Chevrolet Aveo LPG Nová bomba 1kč/km

2008 rok výroby
92 koní výkon
1 400 ccm objem

Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR 2011
Ford Crown Victoria P71 POLICE INTERCEPTOR

2011 rok výroby
300 koní výkon
4 600 ccm objem

Buick Skylark GS 1972
Buick Skylark GS

1972 rok výroby
250 koní výkon
5 700 ccm objem

Ford Mustang V8 289 CUI, automat 1966
Ford Mustang V8 289 CUI, automat

1966 rok výroby
220 koní výkon
4 700 ccm objem